23948sdkhjf

Bättre och bekvämare med pendelarmar

Hjulburna skotare med pendelarmar kan förbättra arbetsmiljön och öka produktiviteten, samtidigt som markskadorna minskar. Det hävdar forskare på Skogforsk.


I våra första tester har vi kunnat minska vibrationerna med 20 procent, vilket förbättrar förarmiljön. Men man måste komma ihåg att det är en konceptskotare som vi har testat. Våra simuleringar visar att vibrationerna kan minskas ännu mer genom fortsatt teknisk utveckling, säger Olle Gelin, forskare på Skogforsk.

Skotarens sex hjul sitter på varsin pendelarm. Med hjälp av sensorer och ett avancerat styrsystem anpassar maskinen hjulens höjd till hinder på marken vilket ger en jämn gång även i svår terräng. Även upplevelsen av sidolutningar reduceras avsevärt med hjälp av ett gyro.

I och med att maskinen i praktiken förblir i ett horisontellt läge oavsett hur underlaget ser ut blir förarmiljön betydligt mindre påfrestande, vilket förstärks ytterligare av att tyngdpunkten flyttas väldigt lite, något som minskar krängningarna.

När konceptskotaren kör över stora stenar eller i kraftiga sidolut så märks det knappt inne i maskinen, säger Olle Gelin.

Konceptskotaren har försetts med två styrleder, i stället för en. Det gör att maskinens hjul följer varandra bättre samtidigt som marktrycket är lika på båda sidor, något som minskar risken för markskador.

Vi har visat att pendelarmstekniken gör nytta för både människa och mark. Nu kommer vi att genomföra nya studier för att se hur mycket pendelarmar kan öka produktiviteten i skogsbruket och sänka bränsleförbrukningen, säger Olle Gelin.

Konceptskotaren Xt28 har byggts av Extractor medan testerna har genomförts av Skogforsk som också programmerat styrsystemet med stöd från Bosch Rexroth, KTH och Linköpings Universitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078