23948sdkhjf

Behövlig återställare för Göta kanal

Ungefär 3 000 pålar av färsk gran spelar viktiga roller när Göta kanals profil nu ska återställas i höjd med E4-bron vid Norsholm. Totalt investeras cirka 25 miljoner kronor för att återställa och förstärka marken på platsen.


I höjd med E4-bron vid Norsholm har bit efter bit av kanalbanken och dragvägen rasat ut i kanalen och strandlinjen har förflyttats cirka 20 meter från sitt ursprung. Längs en cirka 600 meter lång sträcka har kanalen därför blivit både bredare och betydligt grundare. Därför vidtas nu omfattande åtgärder för att återställa och förstärka marken för att kunna återge kanalen och dragvägen sitt ursprungliga utseende – allt till en beräknad kostnad kring 25 miljoner kronor.

– Projektet är det största och mest komplicerade som vi kommer att utföra på grund av de dåliga markförhållandena i området, säger Anders Donlau, projektledare för det gigantiska restaureringsprojekt som kallas Göta kanal 2.0 och som ska säkerställa fortsatt utnyttjande av den vid det här laget mycket slitna kanalen.

I och med att dragvägen återfår sin ursprungliga sträckning förbättras tillgängligheten till kanalen, vilket också medför att säkerheten förbättras.

– Det här partiet har varit det enda längs kanalen där vi inte haft någon åtkomst från land, vilket kan vara avgörande om en båt skulle behöva assistans på något sätt. Vi kommer nu att åtgärda det och därmed säkerställa möjligheten att komma fram till kanalen på den här sträckan. Vi kan därmed garantera tillgängligheten längs hela Göta kanal, säger Anders Donlau.

Markstabiliseringen görs med hjälp av så kallad bankpålning, som i det här fallet görs med hjälp av 3 000 pålar av färsk gran. Pålarna trycks ner i jorden, enligt en metod som i princip är densamma som ursprungligen användes för 200 år sedan när kanalen byggdes.

– Det är ett väldigt intressant projekt. Vi använder en gammal och beprövad metod och det är fascinerande att det fortfarande är det bästa alternativet, trots alla nya tekniker och material som kommit på marknaden, säger NCC:s arbetsledare Jonny Pettersson som har med sig en arbetsstyrka på cirka tio personer i projektet som ska vara färdigställt till kanalöppningen i maj 2017.

Tanken är att nu i vinter tömma ungefär åtta av Göta kanals nio handgrävda mil för att kunna göra nödvändiga reparations- och underhållsarbeten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078