23948sdkhjf

JCB sparkar igång amerikansk jul

I snart 100 år – ända sedan 1919 – har en julgran rests i anslutning till den amerikanska kongressen på Capitol Hill i Washington. I år restes den cirka 26 meter höga granen från Idaho med benägen assistans av en teleskoplastare tillverkad i brittiska Rocester.


Julgranar är populära fotomotiv och till de mest fotograferade hör säkerligen granen framför den amerikanska kongressbyggnaden i Washington. Dokument från Architect of the Capitol tyder på att den första granen köptes 1919 och i dag är granen en nationell symbol för julfirandet som på olika sätt involverar tusentals människor.

Exempelvis har årets 26 meter höga Engelmann Spruce hämtats från Payette National Forest i Idaho där delstatens barn bidragit med bortåt 6 000 julprydnader som för tillfället hänger på granen tillsammans med tusentals LED-lampor.

Med 26 meter står sig granen för övrigt hyfsat väl storleksmässigt. Vid tre tillfällen tidigare har granen uppmätts till cirka 27 meter.

En nyckelroll vid resningen hade en 507-42 Loadall från JCB som med kapacitet att lyfta 3,2 ton till 12,8 meter såg till att den amerikanska julen fick ett rejält avstamp även i år.

Möjligen blev det också något av ett avstamp för den brittiska maskintillverkaren som tidigare i år kunde fira produktionen av sin 200 000:e teleskoplastare och som kan se fram mot att fira 40-årsjubileum som tillverkare av just teleskoplastare under 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063