Dyrt men bra eller dyrt och dåligt?

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Delade meningar om OPS.

Är OPS ett bra sätt att driva innovation och öka produktiviteten i anläggningsbranschen? Eller är det ett slöseri med skattemedel? Åsikterna gick isär när branschen diskuterade privat finansiering av statlig infrastruktur.

Stockholm. Förr var det inget snack om saken, stora infrastruktursatsningar skulle finansieras av staten, staten stod även för projekteringen, utförandet och underhållet av statliga vägar och järnvägar.

Med tiden släpptes privata krafter fram både när det gäller projektering, utförande och underhåll, tanken var att konkurrens skulle leda till effektivare processer och högre kvalitet.

Fortfarande är det dock nästan alltid staten som står för finansieringen men OPS-lösningar har lyfts fram som ett tänkbart alternativ och frågan dryftades i mitten av mars på ett seminarium anordnat av VTI (Statens väg- och transportinstitut).

Jan-Eric Nilsson, professor emeritus på VTI, konstaterade inledningsvis att det är samhällsnyttan, inte finansieringsformen som ska styra prioriteringarna.

– OPS är ingen genväg till mer pengar för infrastrukturinvesteringar.

Han redogjorde också för innehållet i den statliga utredning som landade i bedömningen att OPS kan innebära effektivitetsvinster och där utredarna förordar ett svenskt försöksprogram.

– OPS-projekt håller ofta tidplan och budget under genomförandefasen, livscykelperspektivet förstärks, en långtgående riskdelning blir möjlig och det stimulerar innovationer när entreprenören får friheten att lösa en uppgift och leverera en funktion.

Det finns dock även argument mot OPS, till exempel blir det alltid dyrare.
– Svenska staten lånar i dag billigare än privata företag, långivare till staten bär inga projektrisker och avkastningskraven blir lägre.

Hans Lindblad, direktör på Riksgäldskontoret hade läst samma delbetänkande men förstår inte hur någon kan dra slutsatsen att OPS bör testas.

– Utredningen visar klart att OPS inte är någon genväg, privat finansiering är alltid dyrare och OPS är mindre transparent och svårare att följa upp.

Han noterar också att OPS kräver en hög statlig kompetens som inte finns i dag och att det saknas belägg för ökad effektivitet.

– Effektivitetsvinsterna ska kompensera för högre kostnader, högre transaktionskostnader, högre samhällskostnader men jag tror inte att privat finansiering kan åstadkomma detta.

Han ser inte heller några bevis för att privata pengar leder till effektivitetsvinster.

– Sedan 1993 har produktiviteten inte ökat ett dugg i den här sektorn samtidigt som inslaget av privat kapital har varit betydande.

Hans Lindblad finner det också anmärkningsvärt att eventuella vinster inte delas.

– Min slutsats blir: avstå från OPS.

Jan-Eric Nilsson höll med om att det inte finns några belägg för att OPS är effektivare, men återknöt till behovet av produktivitetsutveckling.

– Vi är en bransch som är sämre än de andra branscherna och då måste man börja fundera på vad man kan göra åt det. Detta är ett sätt att öppna dörren.

Skanskas vd och koncernchef Johan Karlström var inne på samma linje och konstaterade att anläggningsbranschen måste bli bättre på att leverera.

– Branschen jag kommer ifrån lider av för dålig produktivitetsutveckling, det är helt uppenbart och där har vi mycket att jobba med.

Med med det sagt noterar han att upphandlingsformer som mest går ut på lägsta pris inte driver innovation.

– Stora infrastrukturprojekt är sällan i tid och på budget, det beror på att det inte finns något incitament i kontraktsstrukturen för att lösa problem – alla väntar bara på order.

Underhållskostnaderna hålls ofta isär från investeringarna, Johan Karlström förordar att man i stället ser på livscykelkostnaderna.

– Man måste också titta på nya upphandlingsformer som skapar de här förutsättningarna.

OPS kan vara ett alternativ, förklarar han.
– Vi talar oss varma för OPS men vi tror inte alls att det passar alla projekt - vissa utvalda typer av projekt passar.

Skanska är en av få entreprenörer med erfarenhet av ett svenskt OPS-projekt: Nya Karolinska sjukhuset, ett bygge som fått en hel del stryk i debatten – Johan Karlström uppgav dock att han sällan känner igen sig i pressens beskrivning av NKS.

–  I det avtalet vi har med landstinget är det inte en dag försenat, bygget har levererats på exakt rätt tid, och inte en enda krona dyrare.

Han konstaterar dock att Skanska var ensam anbudsgivare, ett scenario han beklagar.

– Självklart är det besvärande att det bara var en anbudsgivare, för trovärdigheten är det viktigt med ordentlig konkurrens.

Han förordar ordentliga uppföljningar och hävdar att merkostnaderna som uppstår i de dyrare OPS-projekten kan hämtas hem om upphandlingsformen driver innovation som gör att projekt kan tidigareläggas och levereras i tid.
Han har också ett annat förslag.

– Ta fram en svensk OPS-modell där man drar nytta av statens billiga pengar och kombinerar det med privat kapital – det blir det bästa av två världar.

Fakta OPS

  • OPS står för offentlig-privat samverkan.
  • Begreppet syftar på en entreprenadform där staten och en privat aktör tecknar ett långsiktigt avtal där de delar på riskerna och där entreprenören, förutom att ta ansvar för projektering, byggande, drift och underhåll även ordnar finansieringen.
  • Utföraren får sedan betalt över tid, antingen direkt från staten och/eller från olika typer av användaravgifter (till exempel broavgifter).
  • I Sverige har vi hittills sett bara ett par OPS-projekt: Nya Karolinska sjukhuset samt Arlandabanan.
  • OPS har också lyfts fram som ett möjligt finansieringsalternativ i Sverigeförhandlingen, de förhandlingar som förs för att eventuellt hitta finansiering av höghastighetsbanor mellan Stockholm, Malmö och Göteborg.

 

Fotnot: Leveranstidningen Entreprenad har tidigare rapporterat om utredningen, i delbetänkandet ”Finansiering av infrastruktur med privat kapital” SOU 2017:13”, läs mer om det här.

—————————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

 Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nyckelchef till SMP

SMP Parts har fått en ny chef för inköp och logistik – Carina Hägglund kommer att ingå i koncernledningen och får ansvar för företagets leverantörssamarbeten.

NRC står för dubbelspår i Hallsberg

Betongen ska bli klimatneutral

Den nystartade plattformen Betonginitiativet ska leda arbetet med att ta fram en färdplan för klimatneutral betong år 2045.

Myndighetskrångel slår mot gruvnäringen

Kaos i beslutsordningen hotar utveckling och jobb i Norrbotten. Det hävdar nio lokalt verksamma S-politiker som är mycket kritiska till hur statliga myndigheter sätter käppar i hjulen för gruvnäringen.

Mycket ska bli mer

Förarlösa gruvtransporter

Ett lovande tecken på att gruvindustrin hunnit en bit på väg i sin återhämtning är att Rio Tinto nu gör en satsning på bortåt fem miljarder US-dollar för att öka produktiviteten. Bland annat investeras stort i teknik som omvandlar gruvtruckar från Komatsu och Caterpillar till självkörande.

Nyhetsbrev

Förtätning i Lund

Arkiv

Sliten bro repareras

Småvältar med sikte på uthyrning

Engcon inviger i Polen

Kontrollerad glasåtervinning gör miljön till vinnare

Färre transporter, minskade utsläpp och fräschare återvinningsstationer. Det är några av de fördelar som utlovas med hjälp av de nivåmätare som i ungefär ett års tid funnits utplacerade på återvinningsbehållare för glas runt om i landet.

Lättfyllning på svårt ställe

Renoveringen av Göta kanal tuffar vidare, snart drar det största jobbet hittills igång – en ny kanalbank.

Modern förskola i två plan

Umeå får en ny förskola med sex avdelningar, ett uppdrag som gått till Sellbergs Entreprenad.

Täby växer

Veidekke har slutfört ett optionsavtal från 2011 och förvärvat en fastighet i Täby. Tanken nu är att bygga 56 småhus.

Fler maskiner från Oisterwijk

Peab Industri säljer delar av Marin till Lambertsson

Fördjupat samarbete om säkerhet

Ramirent förlänger samarbetet med Erlandssonkoncernen, ett upplägg som omfattar maskiner och tjänster men också CSR, säkerhet och arbetsmiljö.

Skanska vinstvarnar – säger upp 3 000 anställda

Byggkoncernen meddelar i dag att man till följd av bland annat svaga resultat i Europa säger upp 3 000 personer för att minska kostnaderna.

Storsatsning i Uppsala

Ångströmlaboratoriet ska byggas ut – en satsning på en dryg miljard kronor. Generalkonsult för projektet blir Tema, ett uppdrag värt 32 miljoner kronor

Mercedes och Daf ökar men Volvo säljer mest

Med drygt 41 procent av totalmarknaden sålde Volvo Lastvagnar även 2017 flest lastbilar över 16 ton i Sverige. Störst procentuell ökning bland de tillverkare som sålt mer än 100 fordon under året noteras dock av Daf som ökade försäljningen med 28,4 procent.

NRC kniper Orust-kontrakt

Nordisk Bergteknik köper norsk aktör

Pegroco stärker marknadspositionen i Norge med ännu ett förvärv av en norsk aktör inom bergteknik.

Badhusbyggen i Nacka

Kobelco slår ihop koncernbolag

Delete till Gällivare

Han går från från Arla till transportbolag

Blekingesjukhuset växer

Fredsund värvar från Atlas Copco

Helgjutet företagsköp

Två år utan registrering

Satsar på saltning

7

Tyngre vikt på väg

Kvinnor nobbar bygg

River och bygger i Mölndal

Logiwaste satsar på mobilt sopsug

Ny vd på Veidekke industri

Se alla Företagens egna nyheter

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Marknadens bästa maskin?

Personalnytt från Metso Sverige

Ny kund!

KIPP´s knoppar och vred

Få helikoptervy med Brigade – Nu lanserar vi generation 2 av Backeye 360!

PRESTONE® och Ringbrothers Custom 1972 AMX Javelin

KIPP Produktnyheter

PRESTONE® firar 90 år!

NYTT! RUBIA OPTIMA 1100 FE 10W-30, högkvalitativ motorolja, med API CK & VOLVO VDS-4.5. godkännanden

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Nytt nummer av Materialhanteraren ute!

EFTERLYSNING FRÅN AREMA: Teleskoplastare Manitou MT1135 stulen från Rosersberg 25 november

Wow se hit

Radardetektering - en förebyggande livräddare inom arbetssäkerhet

100 st Malwa 560 producerade sedan introduktionen på Elmia Wood 2013!

Hybridtorkarbladet – En perfekt symbios mellan beprövad och modern teknologi

KIPP Nollpunktsspännsystem

Ny säljare på Metso i norra regionen

Exporterad säkerhet - Q & A med Stéphane Legret från Brigade HQ, London

Certex Svenska medlem i LEEA

Så enkelt kommer du igång med SmartDok

Nytt samarbetsavtal mellan Constructor Sverige AB och TRILOGIQ Sweden AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor!

Sänd till en kollega

0.369