23948sdkhjf

Så vill Delvator öka maskinisternas säkerhet

Branschen bör enas om ett överenskommet gränssnitt med en given kod, menar företaget.
Under rubriken Direktkontakten låter vi verksamma inom entreprenadbranschen framföra sitt budskap, sina funderingar eller filosofera rent allmänt för läsekretsen av Direktkontakt Entreprenad och entreprenad.com:s läsare.

I tredje numret för året kommer insändaren från Lotta Lundquist, vd Delvator.


.....................................................................................

2017 ska vara säkerhetens år. I debattartiklar och ledare i branschpress har åsikten förts fram att vi som är verksamma inom entreprenadbranschen bör fokusera på detta viktiga ämne under året.

Naturligtvis ska vi arbeta för en säkrare entreprenadbransch och som ett steg på vägen menar vi (Lotta Lundquist, vd och Thomas Johnsson, eftermarknadschef, Delvator AB) att branschen bör utveckla ett gemensamt CAN-bus-protokoll, som gränssnitt mellan maskinens styrsystem och externa redskap.

Trenden är att entreprenadmaskiner och hjullastare blir alltmer tekniskt avancerade. Nya, bättre funktioner efterfrågas av kunderna och leverantörerna lyssnar, utvecklar och förfinar. De maskiner som finns på marknaden idag klarar att utföra komplicerade uppgifter som för några år sedan ansågs omöjliga. Den stora, tunga och ganska klumpiga maskinen ska lyda maskinistens minsta vink. Det ska kännas som att maskinen intuitivt förstår vad maskinisten vill utföra.

Till maskinistens hjälp i kommunikationen mellan mänsklig hjärna och det jobb grävmaskinen eller hjullastaren skall utföra finns en mängd redskap, styrsystem, tillbehör och funktioner. Dessa ska på bästa sätt kommunicera med, förstå och förmedla alla de olika önskemål som maskinföraren har. Den höga tekniska nivån i grundprodukten – grävmaskinen eller hjullastaren – måste tas tillvara på bästa sätt. Redskapen som kunden önskar använda har speciella funktioner och fördelar som respektive tillverkare vill ska komma till sin rätt. Styrsystemen ska förmedla olika maskinleverantörers kodade språk till olika redskapstillverkares signalsystem. Detta är funktioner vi alla vill ska fungera väl tillsammans, så att kunden får den kör-, lyft- och grävupplevelse han önskar.

Tyvärr är det inte alltid så att gränssnittet mellan de olika intressenterna är tydligt. Var slutar vår kod och var börjar er? Hur långt är vi ansvariga och var tar ni över? Vems fel är det när signalerna inte går hela vägen fram eller koderna inte tolkas på rätt sätt? Var går gränsen? Thomas Johnsson, eftermarknadschef på Delvator, uppmärksammar dessa viktiga punkter och driver frågan i Maskinleverantörerna MLs forum.

Vi menar att branschen bör enas om ett överenskommet gränssnitt med en given kod som gäller och är tydlig för alla inblandade aktörer. Därigenom blir också ansvars- och säkerhetsfrågan tydlig. Detta är ett sätt att gemensamt göra 2017 till ett säkerhetens år!

Lotta Lundquist, vd Delvator

Artikeln är en del av vårt tema om Direktkontakten.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094