23948sdkhjf

Svensk komet bland de tio största maskintillverkarna

För fjärde året i rad sjönk den globala försäljningen av entreprenadmaskiner under 2016. Årets komet på listan över de tillverkare som säljer mest är Sandvik som klättrat från 30:e till 10:e plats.

För några år sedan fanns något av en tumregel som beskrev skillnaden i storlek mellan de största producenterna av entreprenadmaskiner. Först kom Caterpillar. Halverades omsättningen landade man på Komatsu och ytterligare en halvering innebar tredje plats på listan som kunde vara exempelvis Volvo eller Hitachi.

De senaste åren har dock gått hårt åt hela branschen, men kanske allra hårdast åt Caterpillar som drabbades av en sällsynt dålig timing när företaget förvärvade Bucyrus 2011. Gruvnäringen gick på högvarv och priset var skyhögt. Några år med praktiskt taget obefintlig efterfrågan på de riktigt stora maskinerna gör att Caterpillar tappat mycket tempo och uppnådde under förra året en försäljning kring 21 miljarder US-dollar, enligt den årliga sammanställning som presenteras av International Construction.

Caterpillar är fortfarande överlägset störst, men avståndet till Komatsu har i stort sett halverats. Den japanska maskingiganten nådde förra året 14 miljarder US-dollar medan trean Hitachi nådde upp till närmare 6,6 miljarder.

Volvo CE lyfte ett steg upp till femte plats med strax under sex miljarder US-dollar. Sammantaget stannade försäljningen för de 50 största företagen på cirka 129 miljarder US-dollar, den lägsta siffran sedan 2009 och långt under toppåret 2012 då de 50 största maskintillverkarna hade en sammanlagd omsättning kring 186 miljarder US-dollar.

2016 blev åter igen ett svårt år för de större tillverkarna med minskad försäljning för flertalet företag. De företag som klättrat på listan gör det oftast för att de lyckats dämpa nedgången även om några till och med lyckats växa. Som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad finns dock indikationer på att många viktiga marknader bottnat och börjat resan uppåt igen. Europa befinner sig i en märkbart positiv trend. Indien utvecklades starkt och i Kina började efterfrågan öka på nytt. Däremot gick marknaden åt andra hållet i bland annat Nordamerika.

De skilda marknadernas uppgångar sätter förstås också sina spår bland tillverkarna. 2016 års stora förlorare har sina baser i Nordamerika där framför allt Caterpillar och Terex, som avyttrat en hel del verksamhet i en utpräglad renodlingsstrategi, gått tillbaka. I Terex fall innebar minskningen en tillbakagång från tredje plats på listan till nionde, Även Manitowoc Cranes, Oshkosh (JLG) och John Deere har minskat försäljningen. Det nordamerikanska företag som bryter mönstret är Astec Industries som ökat försäljningen något och nu passerat miljardstrecket i US-dollar. Sammantaget har de nordamerikanska tillverkarna minskat sin marknadsandel från 32,2 procent till 28,3.

Motsatt väg har framför allt företag i Japan, Kina och Europa gått. Mest anmärkningsvärt är att Sveriges andel av kakan ökat från 6,7 till 8,5 procent, detta trots att Atlas Copco på plats 26 sålt ut sina vägmaskiner och därmed minskat försäljningen avsevärt – från 1,8 till 1,4 miljarder US-dollar. Uppgången för de svenska företagen beror dock inte i första hand på gigantiska försäljningsframgångar utan främst på en organisationsförändring i Sandvik där affärsområdena för bygg och anläggning samt gruvor nu slagits ihop och International Construction har valt att låta gruvverksamheten ingå i statistiken. Det innebär att företaget praktiskt taget över en natt rusade 20 placeringar mot toppen av listan – från trettionde till tionde plats. De svenska inslagen domineras förstås som vanligt av Volvo CE som med en omsättning strax under sex miljarder US-dollar rankas som nummer fem, en dryg halv miljard US-dollar efter trean Hitachi.

Som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad har även de tyska maskintillverkarna haft ett starkt år. 2016 innebar att marknadsandelen ökade från 8,5 till 9,0 procent, en ökning som fördelade sig rätt väl över ett flertal företag: Liebherr, Wirtgen, Wacker Neuson, Bauer och Sennebogen finns alla med på listan.

Även de japanska företagen har gått starkt trots en vikande hemmamarknad. Landets andel av maskintillverkningen har nu ökat från 23,7 till 24,8 procent och närmar sig därmed USA:s position som etta med rask takt. Av de elva japanska företag som finns med på 50-bästalistan är det bara 2015 års komet Yanmar som backat något i ranking. En väsentlig del i landets stärkta position är med stor säkerhet att den egna valutan stärkts väsentligt jämfört med dollarn.

Även de kinesiska företagen har, stärkta av en uppvaknande hemmamarknad, ökat sina marknadsandelar och i flera fall även försäljningen. Av de nio kinesiska företag som finns på 50-bästa listan är det bra Liugong som tappat placeringar, övriga ligger kvar eller har klättrat i rankingen.

Årets enda nykomling på 50-bästalistan är kinesiska Foton Lovol som, med basen i bland annat jordbruksmaskiner, relativt snabbt blivit en faktor att räkna med även som tillverkare av entreprenadmaskiner. Företaget gick in på plats 48 med en omsättning kring 271 miljoner US-dollar.

Vägen till framgång har dock inte varit spikrak. Som namnet – och för övrigt även det typsnitt som använts i logotypen – antyder kan inspiration ha hämtats från norra Europa. Inspirationen har inte stannat där utan det finns även exempel i maskinutbudet som visar på tydliga likheter med en inte helt obekant svensk tillverkare av gula entreprenadmaskiner.

Bland övriga klättrare på listan finns koreanska Doosan som klivit upp från åttonde till sjätte plats med en omsättning som närmar sig fem miljarder US-dollar. Försäljningsökningen tillskrivs till stora delar lyckade insatser i bland annat asiatiska tillväxtmarknader.

Topplistan

Tillverkare           mdr USD    procent

  1. Caterpillar      21,3        16,5
  2.  Komatsu       14,1        10,9
  3. Hitachi             6,6          5,1
  4. Liebherr           6,2         4,8
  5. Volvo               5,9         4,6
  6. Doosan           4,9         3,8
  7. John Deere     4,9         3,8
  8. XCMG             4,8         3,7
  9. Terex               4,4         3,4
  10. Sandvik           3,6         2,8
  11. Sany                3,5         2.7
  12. JCB                 3,5         2,7
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093