23948sdkhjf

Fler som kan mer i nya Leica

Forna Scanlaser har en bredare produktpalett sedan årsskiftet, fusionen mellan Leica Geosystems och Scanlaser ska dessutom öka tillgängligheten och servicen lovar vd Krister Arnaryd.

Vid årsskiftet gick Scanlaser och Leica Geosystems samman, de två Hexagonägda bolagen blev ett och verksamheten bedrivs nu under namnet Leica Geosystems.

Förändringen märktes på Maskinexpo, den gigantiska Scanlasermontern var förvisso sig lik men namnet var ändrat och de klassiska Scanlaserblå tröjorna hade bytts ut mot Leicaröda.

– Det är första gången vi ställer ut tillsammans, säger Krister Arnaryd vd på Leica Geosystems

Det har gått snart ett halvår sedan fusionen och han konstaterar att förändringen är både stor och givande.

– Det är väldigt roligt och det har varit mycket lärorikt.

Fusionen har inneburit att flera typer av kompetenser förts samman, Leica bidrar med sin lantmäteridel och forna Scanlaser med sin maskinstyrningsdel.

– På maskinstyrningssidan har vi till exempel haft stort fokus på driftssäkerhet, support och service, det kan vi föra över till geomatik/lantmäterisidan.

Tanken är att kunna ge kunderna ännu bättre service, båda de två sidorna” finns till exempel ofta representerade på ett bygge och den som har en fråga om maskinstyrning ska nu förhoppningsvis kunna få den besvarad även av lantmäteriexperten, förklarar Krister Arnaryd.

– Målet är snabbare service och bättre tillgänglighet, vi vill också kunna ta till oss mer av tekniken från den ”andra” sidan.

Ett exempel är drönare, de har hittills mest använts på lantmäterisidan men de kan göra mycket nytta även på anläggningssidan konstaterar Krister Arnaryd.

– Det är en spännande resa och ett stort förändringsprojekt.

Förändringen har inneburit att namnet Scanlaser försvunnit, alla har inte hängt med i den svängen ännu men Krister Arnaryd ser det som ett rimligt steg även om det är ovanligt att skrota ett så starkt varumärke.

– Vi har haft samma ägare länge och produkterna heter Leica så det är naturligt att företaget också heter Leica.

Det nya namnet förpliktigar dock, konstaterar han.

– Leica står för kvalitet och noggrannhet, det är mycket att leva upp till men det gör vi.

Leica Geosystems hade flera nyheter med sig till Maskinexpo. Krister Arnaryd lyfter särskilt fram Icon copilot och MSS 400, nyheter som lanserades på Conxepo i mars och som nu premiärvisades för den svenska marknaden.

Leica iXE Copilot ska göra det möjligt att justera rotatorns tiltfunktion automatiskt efter referensmodellens yta under skopan, något som ska spara tid och öka precisionen i alla arbetsmoment där skopan lutar lovar Leica Geosystems.

– Icon Copilot är en funktion där man kan ställa in tiltrotatorn i sidled mot modellen hydrauliskt bara genom att trycka på en knapp, tidigare måste man skruva på en skruv för att lyckas med det, kommenterar Krister Arnaryd.

Han lyfter också fram MSS 400, Leicas nya sensorer för bom eller sticka.

– De nya lutningsgivarna är mer noggranna och exakta och ger ett snabbare resultat – tidigare måste man vänta 1-2 sekunder i stillastående läge för att kunna mäta, nu går det på en gång och tester visar att produktionen kan ökas med 10-15 procent med de nya sensorerna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109