Stort utrymme för teknik när ytor beläggs
Volvo har de senaste två åren släppt fram helt nya generationer av såväl vältar som asfaltutläggare. Gemensamt för samtliga modeller är ett högt teknikinnehåll som dels ska öka produktiviteten och förbättra arbetsmiljön, och dels vara till god hjälp på de marknader där det råder brist på kompetenta förare.
Redan på Intermat 2015 gav Volvo CE:s dåvarande vd Martin Weissburg en tydlig fingervisning om vart företaget var på väg.
– För att kunna bygga i morgon måste vi vara innovativa i dag och vi står väl rustade i konkurrensen vad gäller att både förse våra maskiner med intelligent teknik och att bidra med den infrastruktur som behövs för att kunna kommunicera snabbt och effektivt. Vi kan erbjuda smarta maskiner med intelligenta system som ökar produktiviteten och är mer lättmanövrerade än tidigare. I slutänden ska det resultera i förbättringar av bland annat bränsleeffektivitet, tillförlitlighet, produktivitet och säkerhet, sade han bland annat.
På samma mässa gjordes också något av en manifestation för att visa att företaget hade tagit fram en gedigen produktparad med fokus på teknik även bland vägmaskinerna. Bland annat visades DD105 och DD25B som de första i en ny generation tandemvältar där fokus lagts på hög förarkomfort och exakt manövrering.
Modellerna som presenterades i Leveranstidningen Entreprenad 10.15 finns fortfarande med och har varit något av ledstjärna för den fortsatta utvecklingen av vältprogrammet. Exempelvis kan tiotonsvälten numer även fås med oscillerande bakre trumma.
– Därmed ökar möjligheten till effektiv packning även där en vanlig vibrerande vält riskerar att påverka exempelvis installationer en bit ner i marken. Den oscillerande välten är inte minst användbar i stadsmiljöer och på broar, något som förstärks av den låga ljudnivån och möjligheten till 150 millimeters krabbstyrning, säger Chad Fluent, produkt- och planeringschef för vältar.
Det senaste tillskottet på vältsidan är annars en 16 tons jordpackningsvält, SD 160B, med 2,1 meters valsbredd. Det är den hittills största modellen i Volvos utbud av vältar och därmed omfattar den senaste generationen jordpackningsvältar nu storlekar i intervallet 4,5-16 ton.
Motorn är förstås anpassad till utsläppskraven i steg IV, tillverkad av Volvo och ger 110 kilowatt (147,5 hästkrafter).
– Genom att använda en kylfläkt som bara används när den verkligen behövs och då på låga varv blir resultatet en tystgående maskin som dessutom har hög bränsleeffektivitet och ger bättre förarkomfort, säger Chad Fluent.
– Föraren kan ställa in fem olika frekvenser med en amplitud mellan 1,86 och 1,15 millimeter för att anpassa maskinen till olika arbetsuppgifter. Dessutom påverkar optimerad centrifugalkraft och auto-vibration både produktivitet och manövrering positivt.
Därtill finns ett antispinn-system som ska hjälpa välten att ta sig fram i sluttningar och där underlaget är halt.
– För att öka användbarheten är det också väldigt enkelt att byta trumma ute i fält, exempelvis mellan den vanliga släta valsen och en fårfotsvals, säger Chad Fuent.
Underhållsarbete och reparationer underlättas av den tippbara hytten som förenklar åtkomsten till alla hydraulkomponenter och den elektriskt manövrerade motorhuven som gör att även övriga servicepunkter är enkla att nå från marknivå.
Den nya generationen asfaltutläggare premiärvisades genom P4820D på förra årets Bauma. Nu jobbar sig Volvo upp i storlekarna med P6820D och P7820D. Volvo lyfter speciellt fram EPM3, tredje generationens styrsystem för elektronisk läggningshantering. Electronic Paver Management 3, utlovas ge föraren bra översikt och kontroll över läggningsprocessen tack vare den speciellt framtagna manöverpanelen med många intuitiva funktioner och med manöverknapparna för alla funktioner ordnade på ett intuitivt och logiskt sätt.
Föraren kan anpassa inställningarna för olika projekt och lagra informationen som därmed finns kvar och kan hämtas fram igen då det dyker upp ett likartat arbete. Därmed är det möjligt att bibehålla en jämn och likformig kvalitet för olika projekt samtidigt som inställningarna underlättas och tid sparas. Fininställningar kan göras även när läggningsarbetet påbörjats.
– Det pågår en märkbar förskjutning från nybyggnad till underhållsarbeten även på beläggningssidan. Det gör att vi strävat efter bland annat en hytt med bra sikt i alla riktningar, låga utsläpp och låg bullernivå. Ett sätt att möta behoven är ett ekoläge som både minskar bränsleförbrukningen och sänker en redan låg ljudnivå ytterligare, säger Darren Fitch, direktör på Volvos verksamhet för vägmaskiner.
Motorerna är hämtade från Volvos egen produktion och levererar 140 respektive 174 kilowatt (188 respektive 235 hästkrafter) vid 1 800 varv i minuten. Basbredden är strax över 2,5 meter och maximal läggningsbredd anges till elva meter. Läggningskapaciteten anges till 700 respektive 900 ton i timmen och maximal tjocklek på den lagda massan 30 centimeter.
Företaget utlovar också enkel service där allt dagligt rutinunderhåll och bränslepåfyllning kan göras snabbt och enkelt från plattformen.
Ännu lättare blir det med företagets telematiksystem Care Track. Kontinuerliga rapporter, larm och information om bränslestatus, maskinplacering och arbetade timmar minskar risken för oplanerade stillestånd och gör det möjligt att kontrollera att maskinen används effektivt.
Det kan kombineras med Matris som gör det möjligt för återförsäljaren att analysera maskinens driftdata. Systemet registrerar driftdata och identifierar förbättringsmöjligheter, vilket ska resultera i bättre ekonomi och mindre slitage, enligt företaget.