23948sdkhjf

Högsta förvaltningsdomstolen: rätt att skydda Ojnareskogen

I en dom under torsdagen slår högsta förvaltningsdomstolen fast att det var rätt av regeringen att skydda Ojnareskogen på Gotland från exploatering.
– Vi välkomnar verkligen domen. Det påverkar bland annat kalkbrytningen, skogsbruk och andra exploateringar, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger till TT.

Det här innebär att det kommer att krävas tillstånd om exploateringen kan vara skadlig för miljön. Prövningen sker då utifrån de speciella arter och naturtyper som finns i området.

– Det är ett område som har väldigt höga värden, kalkhällmarker, kärr och värdefulla skogar. Det är ett stort, relativt orört område med hög biologisk mångfald, säger han.

Kritik har kommit från de gruvbolag som vill bryta mineraler i området. Nordkalk och SMA Mineral menar att regeringen ytterligare påverkat den rättegång där företagen vill få tillstånd för kalkbrytningen.

Det är mycket problematiskt att det ges klartecken för politiska beslut som ändrar förutsättningar för enskilda bolag i en pågående tillståndsprövning. Det sänder motstridiga signaler när det gäller flera av regeringens uttalade politiska ambitioner, skriver Svemin i ett pressmeddelande.

– Ett tungt besked för våra två medlemsbolag och för befolkningen på Gotland. Men också oroande för framtiden, säger Per Ahl, vd Svemin.

Svemin skriver att regeringen lika gärna hade kunnat välja andra områden som har en likvärdig rikedom av skyddsvärda arter. För att då samtidigt kunna bevara den viktiga svenska kalkindustrin.

Vidare uttrycker Svemin oro för vad detta i förlängningen kan innebära för den nationella materialförsörjningen, exportvärden, företagsklimatet och till syvende och sist upprätthållandet av välfärden i Sverige.

Exakt hur den här domen kommer att påverka rättegången är svårt att säga, men den kommer att ha betydelse.

– Man räknar med att beslutet kommer ha betydelse för utgången i deras process. Därför inväntar man ett svar här innan man för det målet i hamn, säger Karl Åhammar, domstolshandläggare på Högsta förvaltningsdomstolen till TT.

Nu ligger beslutet hos EU-kommissionen om området ska skyddas genom Natura 2000-bestämmelserna.

– EU-kommissonens kvittering är mer en formsak. Området får ett skydd i dag, motsvarande det som alla andra natura 2000-områden har, säger till TT.

Källa: Ojnareskogen, Svemin, naturvårdsverket,

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094