23948sdkhjf

Robotsvets moderniserar Götenes skoptillverkning

Med en ny svetsrobot hoppas skoptillverkaren Götene UFO kunna öka sin precision och effektivitet. Vill samtidigt expandera i Europa.
Götene UFO känner av högkonjunkturen och satsar nu på en utbyggnad av sin robotsvetsande tillverkning genom inköp av en till robot från IGM Nordic.

– Det innebär väldigt mycket för oss. En svetsrobot är ju så extremt effektiv om man jämför med manuell svetsning. Man får ut så mycket mer av en robotsvets än i en manuell svets, säger Götene UFOs vd Sven Lans.

– Det är svårt att sätta ett exakt mätetal vad det här kan ge för vinst. En timme i svetsroboten ersätter tre eller fyra timmar manuellt. Det är olika för olika program.

Genom att de kommer att ha möjlighet att programmera de nya maskinerna offline, alltså utan att stoppa produktionen, så behöver inte serierna vara så långa för att det ska vara värt det enligt Sven Lans.

– Det som har krävts för att köras robotar är ju att det är lite volymer, men vi har sett med nya robotarna och att ha offlineprogrammering så ska man inte stirra sig blind på att det måste vara extremt stora volymer.

Förutom rena effektivitetsvinster ger det även en ökad precision i tillvekningen.

– Kvaliteten kan också ökas. En robot gör ju alltid som den är programmerad att göra. Är det rätt grejer in så blir det rätt grejer ut.

Under våren har en svetstekniker anställts efter att företaget bestämt att en ny robot skulle köpas in. Några ytterligare rekryteringar planeras inte. Och det känns bra för Sven Lans, som beskriver en arbetsmarknad för svetsoperatörer där det saknas kunnigt folk.

– Det är extremt svårt att hitta bra svetsrobotpersonal. Det är riktigt, riktigt jobbigt. Det är lite huggsexa om dem bland företagen i området.

Någon exakt siffra på hur stor kostnader blir vill inte Sven Lans gå in på, men han bekräftar att det är en investering i flermiljonersklassen.

– Det är inte bara en ny robot som ska köpas in, utan man måste gjuta ny platta i golvet och köpa ny travers. Det är mycket runt omkring.

Alla infrastruktursatsningar och den högkonjunktur som råder märks av hos Götene UFO.

– Vi är väldigt optimistiska om framtiden, även om det för oss varit lite mindre affärer mot slutet. Däremot tror vi att det bara är kortsiktigt. Problemen är långa leveranstider på nya maskiner, det finns få nya maskiner i lager. Även är det ett bekymmer med bristen på maskinister.

– Men bortsett från det ser vi ett par riktigt goda år framöver. Och vi hoppas på att kunna öka vår export i Europa. I dag är den 20-25 procent av vår försäljning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078