23948sdkhjf

Lovisagruvan går mot starkare höst

Under årets första sex månader producerades mer än väntat i gruvan.
Åtta procent högre var produktionen i Lovisagruvan under första halvåret i år, jämfört med samma period förra året. Enligt Lovisagruvans styrelseordförande Göran Nordenhök ligger stor del av förklaringen till ökningen i förra årets förutsättningar.

– Vi producerade något mindre än normalt förra året, då hade vi ett läge där vi inte hade någon kund för vår malm. Så det är klart att om man bara producerar och inte har en kund, då ligger man lågt med kostnaderna som kan göra att man producerar något mindre, säger Göran Nordenhök till entreprenad.com.

Utan kund skapades ett lager som man nu arbetar med att leverera. Med ett lager, en stabil produktion och en kund som behöver malm ser hösten bra ut för Lovisagruvan.

– Det kommer troligen bli ett ännu bättre resultat för andra halvan av 2017. Det är så att vi har gjort ett avtal om att sälja så och så mycket malm till Boleslav. Och vi har ju börjat det här året med ett ganska stort lager som vi ska beta av. Det hänger på att skeppningen går i den takt vi planerat.

I början av året var just skeppningarna ett problem för Lovisagruvan. Försenade båtar gjorde att gruvan inte kunde leverera så mycket som planerat under det första kvartalet. Därefter har det gått bättre med leveranserna. Och resultatmässigt ser det lovande ut för hösten.

– Vi kom lite efter i början av året så det bör bli lite bättre andra halvan. Och då slår det ganska bra på resultatet.

Skulle det vara så att priset på metallen ökar kraftigt kan inte Lovisagruvan göra något för att öka sitt eget pris. Det säkrade priset är det som kommer att betalas oavsett prisändringar. Och såhär långt i år har det varit till företagets fördel.

– Under förra året producerade vi utan att leverera, men vi slöt ett avtal för det här året. Om vi hade sålt lagret löpande under förra året hade vi inte fått lika bra priser som vi fått det här året. Vi säkrade dessutom priserna i december på en bra nivå. Det gör att vi är säkra på att få så och så mycket, så länge vi levererar, säger Göran Nordenhök.

Lovisagruvan ligger i Lindesbergs kommun och den har just nu en säkrad drift på ungefär 18 år i den befintliga gruvan. Flera nya projekt är också på gång. De har bland annat ansökt om undersökningstillstånd för området sydöst om gruvan.

– Vi tror att det finns mer och att det kan också bli helt nya fyndigheter i det stråket.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109