23948sdkhjf

Magni breddar med stel maskin

Magni har snabbt etablerat sig som tillverkare av roterande teleskoplastare. Nu kommer även stela modeller.

Italienska Magni har inte mer än fem år på nacken, men har snabbt etablerat sig i Sverige och internationellt som ett starkt alternativ för roterande teleskoplastare. Nu kompletteras maskinparken även med stela teleskoplastare.

Under en period hos Liftway, som då var generalagent för Manitous teleskoplastare i Sverige, kom Gustav Knutsson i kontakt med såväl teleskoplastare som Riccardo Magni, chef för Manitous italienska fabrik. När Riccardo Magni klev av och startade en egen teleskoplastarverksamhet med det egna namnet som varumärke dröjde det inte länge innan han inledde ett samarbete med Gustav Knutsson för att erövra den svenska marknaden.

Sagt och gjort. Gustav Knutsson bildade Vänermaskin i Lidköping, företaget fick generalagenturen för Magnis teleskoplastare i Sverige och sommaren 2015 anlände de första maskinerna.

– På bara tre år har Magni vuxit från ingenting till den näst största tillverkaren i världen på roterande teleskoplastare. Här i Sverige sålde vi snabbt elva nya maskiner och på den vägen är det. 2016 blev ett bra år och 2017 har börjat ännu bättre. En utmaning har varit att bygga upp ett nät av kompetenta servicelösningar. Hittills har det dock fungerat bra att hitta nya servicepartners – helst med tillgång till servicebilar – i takt med att kunderna blir fler, säger Gustav Knutsson.

I våras blev det också klart med den första återförsäljaren, Olofsson Maskin i Umeå, som ska svara för försäljning och eftermarknad i den nordligaste halvan av Sverige.

– I grunden är jag åkare med ungefär 30 års erfarenhet, men har nu sadlat om och satsar på maskinförsäljning i stället, säger Håkan Olofsson, som fick tillfälle att träffa delar av den potentiella kundkretsen på årets Maskinexpo.

Ytterligare ett nytillskott på mässan var TH6.20, en stel teleskoplastare som började tillverkas i slutet av förra året med de första kundleveranserna i början på året.

– Den har blivit väldigt väl mottagen. Dels är hytten genomtänkt med bekväma lösningar och bra sikt, dels är maskinen väldigt kraftfull trots sitt kompakta format. Den får lasta sex ton och har 20 meter som högsta lyfthöjd, även när den står på hjulen utan stödben, säger Gustav Knutsson.

En lösning som fått extra uppmärksamhet är bommens sideshift.

– Det är en patenterad teknik som gör att bommen kan svänga fem grader i båda riktningarna. Det innebär en svängradie på 1,5 meter åt båda hållen från centrumlinjen.

Med i montern fanns också den runtomsvängande RTH 5.30S som lyfter upp till fem ton och har en högsta lyfthöjd på 30 meter. Senare i år ska maskinen få en storebror som klarar lyft upp till sex ton och har en lyfthöjd på cirka 46 meter.

– 46 meter är väldigt efterfrågat på exempelvis byggarbetsplatser. Dessutom är modellen väldigt kompakt, bara lite drygt 2,5 meter bred och drygt 8,8 meter lång. Den testas just nu i Italien, men har inte kommit så långt att vi kan visa upp den på Entreprenad Live heller, säger Gustav Knutsson.

Däremot kommer även besökarna på den skånska mässan att få en chans att lära känna den stela TH6.20. Med i montern finns också den runtomsvängande RTH 5.25 Smart S med 25 meters lyfthöjd och kapacitet att lyfta fem ton.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079