23948sdkhjf

De letar fyndigheter i historisk gruvmark

Lovisagruvan AB har fått undersökningstillstånd för fem områden. Två ligger i anslutning till den historiska Hällefors silvergruva.
Som vi rapporterade om tidigare har Lovisagruvan AB ansökt om undersökningstillstånd för fem potentiella nya fyndigheter. Nu har ansökningarna beviljats.

Läs också: Lovisagruvan går mot starkare höst

Tre av tillstånden ligger inom 10 kilometer sydväst från Lovisagruvan. Ytterligare två tillstånd har beviljats cirka 70 kilometer från gruvan, vid den gamla historiska Hällefors silvergruva.

På de tre områden nära Lovisagruvan finns det också historiska gruvor, med anor hela vägen tillbaka till medeltiden. Totalt har det bokförts att 4755 ton metalliskt bly och 6154 kilog silver utvunnits där fram till att produktionen upphörde år 1874. Totalt rör det sig om 769 hektar mark.

Vid gamla Hällefors Silvergruva har Lovisagruvan AB fått två tillstånd. Totalt bröts det 15 ton silver där från tidigt 1700-tal till 1920 från Hällefors Östra och Västra silvergruvfält. Där omfattas 1366 hektar mark av tillstånden.

Företaget skriver i ett pressmeddelande att bergarterna i områdena de har tillstånd för liknar de i Lovisagruvan, och att man därför intresserar sig för dessa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083