23948sdkhjf

Från motorsåg till tiltrotator

Joakim Berglund börjar sin tjänst som Sverigechef. Han ska hjälpa företaget att ta marknadsandelar, samtidigt som växtvärken ska undvikas.
2005 grundades Steelwrist, som är engelska för stålhandled, en anspelning på de tiltrotatorer som företaget tillverkar. De har växt kraftigt. Mellan åren 2009 och 2016 ökade omsättningen sex gånger om, från 35 miljoner till förra årets 212 miljoner. Och de senaste två åren har även vinst kunnat plockas ut.

För att kunna växa ännu mer är de inne i en period av expansiv rekrytering, där bland andra deras nya Sverigechef, Joakim Berglund, kan räknas in. Han har precis fått tjänsten och ser fram emot det allt nytt det innebär.

– Det är fantastiskt roligt att vara med på utmaningen som det här innebär, säger han till Entreprenad.com.

Vad är det som gjort att det har tagit sån fart hos Steelwrist?
– Det är ju alltid några investeringsår innan man kommer på banan när det kommer till kvalitet och att nå ut till kunderna och bygga upp ett fötroende. Samtidigt har vi en medgång i Sverige och hela Europa, det byggs och grävs mycket. Och vi är nu på banan, det märks i orderingången och hos nöjda kunder säger Joakim Berglund, som först kom in som Key account manager för några månaders sen.

Konkurrensen om att sälja tiltrotatorer är hårdare i Sverige än någon annan stans. En konkurrens som Joakim Berglund tror är bra. Som gör att Steelwrist inte bara kan ta efter vad andra gör, utan utvecklandet av egna lösningar blir helt avgörande för deras framgång. Vilket var en av anledningarna till att han tog jobbet.

– Jag såg möjligheterna på en gång, med deras produkter. Det finns en enorm potential. Det är lättare att jaga än att bli jagad. I det här fallet är det väl så att vi är sist in på marknaden och kan inte göra kopior på alla andra och tro att vi ska ta marknadsandelar.

Han skickar samtidigt beröm till konkurrenterna:
– Det är fantastiskt bra att det finns företag som har fört fram den här funktionen på grävmaskiner. Jag tycker det är bra att det finns konkurrens. Det främjar försäljning och utveckling.

Tillverkningen av tiltrotatorer och snabbfästen, med montering, hålltagning och lackering sker i Sollentuna. Där har det blivit många nya medarbetare de senaste åren.

– Vi har långsiktig vision på företaget där vi de närmaste ett till två åren ser en tillväxt inom företaget. Vi söker efter nya medarbetare konstant.

Global satsning
Det är inte bara i Sollentuna och Sverige som Steelwrist vill få in nya medarbetare. Nyligen öppnades ett kontor i Sydkorea och de ska även in på den amerikanska marknaden. I Sydkorea har sökandet efter servicetekniker inletts.

Den nya marknaden i Sydkorea är enligt Joakim Berglund för stor för Steelwrist själva att hantera. Så även där ser han fram emot att konkurrera med de andra svenska tillverkarna.

– Penetreringen av en ny marknad tar väldigt lång tid. Vi har precis öppnat ett kontor i Sydkorea. Vi välkomnar våra kollegor i branschen, så att produkterna kommer ut i världen.

Är det bättre för er att ha fler konkurrenter på den nya marknaden?
Ju fler det finns på marknaden, ju bättre når man ut med vad det är för sorts produkt. Marknaden finns där och den räcker till åt oss alla.

Säljfokus i höst
Det senaste året har varit fyllt av nya produkter, någon som lett till att Joakim har ett stort arbete framför sig. Han ska få igång säljandet ordentligt samtidigt som växtvärken ska undvikas genom att alla lyckas dra åt samma håll.

Nu väntar en tid utan nyheter och fokus på försäljning. Branschen är för honom fortfarande relativt ny, men försäljning kan han sedan tidigare. Han var under många år på Stihl och en sväng däremellan på Svenningsen och sålde bland annat Kubotatraktorer.

– Jag har jobbat med försäljning i hela mitt liv. Det här är en ny bransch för mig, men jag kommer in med öppna och friska ögon. Det finns mycket att göra. Vi måste nå ut. Marknadsandelar är nu A och O för oss, säger Joakim Berglund.

Några nya produkter är inte att vänta nu under hösten. Först nästa år tror han vi får se nyheter igen. Och om tre år tror Joakim också att deras marknadsandel har ökat och att företaget samtidigt jobbat hårt med förbättrad produktportfölj.

– Vi ska ta fram ännu fler och bättre produkter. Vi tittar mycket på säkerhet, som vi tycker är viktigt. Där har vi bland annat något som heter Front pin lock som tagits emot väl av kunder.

Artikeln är en del av vårt tema om Ny på jobbet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079