23948sdkhjf

Expansion för expanderande pålar

Det går bra för det tioårsjubilerande Linköpingsföretaget Grundtuben som redan i somras nådde en omsättning på 30 miljoner kronor, betydligt mer än under hela 2016. Nu höjs ribban. Med en trygg grund i expansionspålar är ambitionen att expandera kraftigt – inte minst utomlands.

– Vår framgång bygger på att leverera snabbt, utan att tumma på kvaliteten. Under de tio år vi verkat har vi grundat 100 000 meter mark och inte haft en enda reklamation, vilket är ett bra kvitto. Nu ökar vi expansionstakten och om ytterligare tio år ska Grundtuben ha vunnit mark långt utanför landets gränser, säger företagets vd Tonny Werlemalm.

2016 omsatte företaget cirka 19 miljoner kronor. Hittills i år har två personer anställts och tanken är att komplettera med ytterligare två till fyra medarbetare innan året är slut för att möta en kraftigt ökad efterfrågan och bana väg för en utlandssatsning.

Bland annat fick företaget nyligen en stor order för Veidekke, och snart påbörjas arbetet med bullerskärmar längs Roslagsbanan i Stockholm. För Grundtubens del handlar det om 600 meter bullerplank som ska grundläggas och sättas på plats under en period på sju veckor. Sedan tidigare har företaget uppdrag för bland annat NCC, Trafikverket och Peab till Mälarbanan.

Grundidén om expanderande pålar växte fram ur ett jordankare för grundläggning som Hannäs Smide & Montage började använda på licens i sin entreprenadverksamhet 1996. Fram till 2007 användes lösningen i bolagets egen entreprenadverksamhet, men efter en ägarspridning 2008 fick bolaget en nystart och ombildades till vad det är i dag.

De expansionspålar som utgör basen i verksamheten fungerar likt en expanderbar skruv och utlovas passa de flesta jord- och marktyper, även under vatten. Metoden kommer bland annat väl till pass i känsliga miljöer eftersom påverkan på den yttre miljön under byggnadstiden är begränsad. Vid installationerna är dessutom en speciellt framtagen mjukvara till stor hjälp.

– Med hjälp av mjukvaran som sitter i hydraulverktyget samlar vi in information som visualiserar hur pålen expanderar i marken, hur lång tid expansionen tar och hur väl den är förankrad, säger Tonny Werlemalm.

– Hittills har användningsområdet främst varit bullerplank utmed vägar och järnvägar. Men den fungerar till mycket annat, som grundläggning av fritidshus, skärmtak, carportar, master, verandor och större vägskyltar. Nu, efter tio år på marknaden, tar vi nästa kliv för att bryta ny mark och öka expansionstakten ytterligare,

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079