23948sdkhjf

En axel mindre öppnar upp för maskinförarna

JB trailer riktar in sig på maskinförarna när Humbaur kommer med ett 8,5-meterssläp som anpassats för Sverige.
Under många år har JB trailer nästan uteslutande sålt sina maskinsläp till åkerinäringen. De är återförsäljare av Humbaurs helgalvaniserade 4-axliga maskinsläp.

Det har egentligen bara varit åkare som köpt släpen de sålt tidigare. Det beroende mycket på storleken. Fyra axlar och 10-12 meter har varit för stort för enskilda entreprenadfirmor, men några har de ändå sålt genom åren.

– Jag har väldigt få maskinägare, och med facit i hand har de köpt onödigt stora släp, som egentligen inte har passat. Men de har köpt grusbil. Från att bara vara grävamaskinfirma till att köpa lastbil också för att kunna ta totalentreprenaden, säger Mattias Blomberg på JB trailer.

Trenden han själv ser är att entreprenadföretagen vill kunna göra hela linjen själva. I det ingår då att kunna flytta sin maskin själv. Och det är de kunderna han ska kunna nå, med ett mindre, och därför billigare släp.

Han menar på att det är många som inte har så tunga maskiner att en maxlast på 23,5 ton är tillräckligt. Och lösningar med traktorsläp säger han har efterfrågats allt mindre.

– Det är jättemånga som har 10-15 eller 20 tons maskin. De vill kunna flytta de själva. Ett alternativ har ju då varit att köra med traktor och traktorvagn. Vi har märkt att efterfrågan har blivit mindre på sådana.

När han kände att det fanns ett sug efter ett mindre släp satte han sig ner med ingenjörerna på Humabur för att se vilka möjligheter det fanns att Sverigeanpassa ett 8,5 meterssläp. För det behövs bland annat andra axelavstånd, dragstänger och elsystem.

– Jag satte mig ner med fabriken och sa att jag vill ha 1810 millimeter axelavstånd bak så vi får ett 20 tons boggitryck. istället för den tyska 1400 millimeter och arton tons boggitryck, på den här 8,5-modellen.

Och så blev det. Han har sålt två stycken av det mindre släpet och har själv beställt 10 stycken. För den här hösten är det klart vilket fokuset är.

– Åkerisidan sköter mer eller mindre sig självt, Men nu är det maskinförarna som gäller, säger Mattias Blomberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078