Ledare: Riv murarna till jobben

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Det är något som är fundamentalt fel i ett samhälle där det råder skriande brist på arbetskraft samtidigt som arbetslösheten bland framför allt unga och utrikes födda är skrämmande hög.

”När det regnar manna från himlen har den fattige ingen sked.” Översatt till en tid när manna inte faller ner som vare sig regn eller snö skulle det kunna heta ”när efterfrågan är som störst finns ingen som kan göra jobbet.”

Sverige rider på en högkonjunktur och mycket tyder på att de goda tiderna fortsätter ett tag till, men inget är så bra att det inte kunde vara bättre. När den traditionella Småföretagsbarometern, som tas fram av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna, nyligen presenterades visar den att nio av tio företag vill växa. Problemet är att det inte räcker med att vilja. Än viktigare är att kunna – och där tar det stopp.

Enligt undersökningen har fyra av tio småföretagare tvingats tacka nej till order under det senaste året. I byggsektorn är det ännu värre, där har sju av tio företagare tvingats avstå från jobb. Framför allt är det bristen på lämplig arbetskraft som sätter käppar i hjulet, men även höga kostnader för arbetskraft och tuff konkurrens hamnar högt på orsakslistan.

Tuff konkurrens må vara ett hinder, men under förutsättning att konkurrensen sker på lika villkor är den egentligen bara av godo eftersom den leder till både prispress och kvalitetshöjningar – i varje fall så länge det rör sig om kompetenta upphandlare, vilket dessvärre inte alltid är fallet.

Då är det betydligt mer besvärande med arbetskraftsbristen och dagens höga kostnader för arbetskraft och skatter. Småföretagarna ställs inför valet mellan expansion och därmed det extremt stora risktagande som en nyanställning innebär, och att jobba vidare med oförändrad kapacitet. Allt för ofta blir resultatet utebliven nyanställning och därmed försämrad tillväxt och mindre klirr i såväl statens som den enskilda individens kassa.

Inte minst från branschorganisationen Maskinentreprenörerna har det kommit åtskilliga larmsignaler om att skolor lägger stora resurser på utbildningar som tenderar att locka många elever, men där studietiden med stor säkerhet övergår i arbetslöshet. Budskapet är att det i stället borde göras insatser för de utbildningar som har större möjligheter att övergå till en anställning efter slutförd examen även om utbildningen vid första anblicken inte känns lika het för de unga.

Det som krävs är helt enkelt en bättre matchning mellan skolornas utbud och de behov som finns på arbetsmarknaden. På önskelistan står också ökad förståelse från statsmakterna om att utbildning är en investering för framtiden, inte konsumtion. Sedan länge sker en straffbeskattning av utbildning genom oskälig beskattning av löner. Gedigen utbildning genererar i allmänhet högre lön, men också längre tid på skolbänken. Så länge den högutbildade inte får tillräcklig kompensation för de uppoffringar som görs under studietiden minskar incitamentet för studier, vilket på längre sikt kan få katastrofala konsekvenser för samhället.

Den enda som tjänar på dagens strategi är arbetslöshetsstatistiken som ser bättre ut när skolorna, i varje fall för en kortare period, bidrar till en mer eller mindre fiktiv sänkning av arbetslösheten.

Även bland de utrikes födda finns en gigantisk potential som i dag bara utnyttjas marginellt.

Det är något som är fundamentalt fel i ett samhälle där det råder skriande brist på arbetskraft samtidigt som arbetslösheten bland framför allt unga och utrikes födda är skrämmande hög.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ledare: Underkänd näringspolitik

Slutbedömningen är att företagsklimatet i Sverige är det sämsta sedan den här typen av undersökningar inleddes 2008.

Pigg 50-åring går under jorden

Närmare 400 Toyota Hilux ingår i LKAB:s flotta av fordon för transporter i gruvverksamheten i Kiruna.

Asfaltering väckte arga känslor

Koelis affärsområdeschef: "Oacceptabelt".

Svenska Maskinmässan 2018
Större däck på ny hjullastare

JCB tar med sig sin 419S hjullastare till Svenska Maskinmässan.

Svenska Maskinmässan 2018
Förarfokus i ny bandgrävare

JCB:s nya tunga grävare hänger med till Solvalla, företaget visar sin 220X som premiärvisades i England tidigare i vår, en maskin där man anser sig ha månat extra mycket om förarens komfort.

Nyhetsbrev

Svenska Maskinmässan 2018
Tunga nyheter från Wirtgen Group

Wirtgen Group, med både Wirtgen, Vögele, Hamm, Kleemann och Benninghoven bjuder in till en Solvallamonter packad med vältar, läggare, fräsar, krossar och siktar.

Arkiv

Tvåårskontrakt på bullerplank

Stora planer för Komatsu i Sverige

Efter två år med Komatsu har Söderberg & Haak täckt in de vita fläckarna, nu finns organisationen på plats och målet är att få märket att lyfta i Sverige. – Inom fem år ska vi ha en tvåsiffrig andel av marknaden.

Reportage
Så får Umeå Entreprenad verksamheten att lyfta

Umeå Entreprenad samarbetar på djupet med sina kunder, något som gör det möjligt att ha en riktigt god framförhållning – orderstocken för 2018 är redan klar. – Vi har också klart med 50 miljoner för 2019.

Sweco ska massanställa – för tillväxten

15 000 ska bli drygt 18 000.

Reportage
Intensivt nattskift för stora maskiner

Sex grävmaskiner står tätt i Täby en vårvinternatt – en bro över motorvägen ska rivas, en insats som kräver god koordination och snabba redskapsbyten. "Det blir inga kafferaster förrän klockan är på vår sida!"

Infrastruktur driver betongproduktion

Peab får fler väguppdrag

Kontraktet omfattar vinterväghållning och barmarksunderhåll.

Svenska Maskinmässan 2018
Fokus på el för Wacker Neuson

Elmaskinerna står i fokus i Wacker Neusons monter, företaget vill också visa sin bredd och tar med sig allt från stora till små maskiner.

Svenska Maskinmässan 2018
JCB drar ner volymen

JCB tar med sig sin nya elgrävare till Svenska Maskinmässan. Grävmaskinen lanserades i mars och den brittiska tillverkaren beskriver den som den tystaste i sitt segment och lyfter fram att utsläppen blir noll.

Reportage
Bökigt för Bellmans vid Slussen

En långsmal remsa mellan storstadstrafiken och Saltsjön, mer plats finns det inte när Bellmans ska bygga vid Slussen. – När jag kom hit fick jag börja med att städa upp lite, annars gick det inte ens att vrida maskinen.

Återvunnen asfalt på dansk motorväg

Stora mängder återvunnen asfalt i ett av Danmarks största motorvägsprojekt.

Maskinerna allt viktigare för Bellmans

Bellmans grundades i början av 1970-talet av Ulf Bellman. Fokus låg inledningsvis mest på bygg- och anläggningstransporter men med tiden kom även entreprenadmaskinerna in i bilden.

Svenska Maskinmässan 2018
Japansk maskin i svensk tappning

Bomfjädring, flytläge och hjulstyrning direkt från fabrik. Söderberg & Haak har sett till att Komatsus nya 15-tonnare ska vara redo för kräsna svenska entreprenörer.

Svenska Maskinmässan 2018
Minigrävare auktioneras ut

Förbättrad slangservice

Asfaltsgruppen levererar mark och anläggningsarbeten till Kardonbanan i Ostlänken

Vd:n: "Det känns hedrande".

Nyab ansvarar för ren- och viltstängsel i norr

Kontrakten avser Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Svenska Maskinmässan 2018
Inga fler ormbon

Hüllert stärker säljorganisationen

Uddevalla hamn väljer Melicon

Luleå hamn får klartecken från domstolen

YH expanderar

Ramboll köper tysk sjukhuslogistiker

Geely köper mark i Göteborg

Derome öppnar lager i syd

Se alla Företagens egna nyheter

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi har

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Maskino blir först i världen med webbshop för grävmaskiner

Linotols skandinaviska satsning ger uppdrag i Norge

"Kunden så nöjd att vi fick komma tillbaka"

"Wow vilken historia"

Kipp Scandinavia AB ser mycket ljust på framtiden.

Sara förstärker teamet på ekonomiavdelningen

Ny kardan till VW Amarok

TR Electronic is the exclusive distributor for Cognex in Scandinavia

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

Sänd till en kollega

0.151