Ledare: Riv murarna till jobben

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Det är något som är fundamentalt fel i ett samhälle där det råder skriande brist på arbetskraft samtidigt som arbetslösheten bland framför allt unga och utrikes födda är skrämmande hög.

”När det regnar manna från himlen har den fattige ingen sked.” Översatt till en tid när manna inte faller ner som vare sig regn eller snö skulle det kunna heta ”när efterfrågan är som störst finns ingen som kan göra jobbet.”

Sverige rider på en högkonjunktur och mycket tyder på att de goda tiderna fortsätter ett tag till, men inget är så bra att det inte kunde vara bättre. När den traditionella Småföretagsbarometern, som tas fram av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna, nyligen presenterades visar den att nio av tio företag vill växa. Problemet är att det inte räcker med att vilja. Än viktigare är att kunna – och där tar det stopp.

Enligt undersökningen har fyra av tio småföretagare tvingats tacka nej till order under det senaste året. I byggsektorn är det ännu värre, där har sju av tio företagare tvingats avstå från jobb. Framför allt är det bristen på lämplig arbetskraft som sätter käppar i hjulet, men även höga kostnader för arbetskraft och tuff konkurrens hamnar högt på orsakslistan.

Tuff konkurrens må vara ett hinder, men under förutsättning att konkurrensen sker på lika villkor är den egentligen bara av godo eftersom den leder till både prispress och kvalitetshöjningar – i varje fall så länge det rör sig om kompetenta upphandlare, vilket dessvärre inte alltid är fallet.

Då är det betydligt mer besvärande med arbetskraftsbristen och dagens höga kostnader för arbetskraft och skatter. Småföretagarna ställs inför valet mellan expansion och därmed det extremt stora risktagande som en nyanställning innebär, och att jobba vidare med oförändrad kapacitet. Allt för ofta blir resultatet utebliven nyanställning och därmed försämrad tillväxt och mindre klirr i såväl statens som den enskilda individens kassa.

Inte minst från branschorganisationen Maskinentreprenörerna har det kommit åtskilliga larmsignaler om att skolor lägger stora resurser på utbildningar som tenderar att locka många elever, men där studietiden med stor säkerhet övergår i arbetslöshet. Budskapet är att det i stället borde göras insatser för de utbildningar som har större möjligheter att övergå till en anställning efter slutförd examen även om utbildningen vid första anblicken inte känns lika het för de unga.

Det som krävs är helt enkelt en bättre matchning mellan skolornas utbud och de behov som finns på arbetsmarknaden. På önskelistan står också ökad förståelse från statsmakterna om att utbildning är en investering för framtiden, inte konsumtion. Sedan länge sker en straffbeskattning av utbildning genom oskälig beskattning av löner. Gedigen utbildning genererar i allmänhet högre lön, men också längre tid på skolbänken. Så länge den högutbildade inte får tillräcklig kompensation för de uppoffringar som görs under studietiden minskar incitamentet för studier, vilket på längre sikt kan få katastrofala konsekvenser för samhället.

Den enda som tjänar på dagens strategi är arbetslöshetsstatistiken som ser bättre ut när skolorna, i varje fall för en kortare period, bidrar till en mer eller mindre fiktiv sänkning av arbetslösheten.

Även bland de utrikes födda finns en gigantisk potential som i dag bara utnyttjas marginellt.

Det är något som är fundamentalt fel i ett samhälle där det råder skriande brist på arbetskraft samtidigt som arbetslösheten bland framför allt unga och utrikes födda är skrämmande hög.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kaunis Iron gör klart för gruvstart

Genom att alla nödvändiga resurser nu samlats i ett bolag ska det vara möjligt att återstarta gruvverksamheten i Kaunisvaara i sommar.

Han blir ordförande för nystartade LRF Entreprenad

Förbundet kommer bland annat arbeta med digitalisering.

Maxad mix hejdar halkan

Karlstad var ”sämst” på att sopsalta, en transportledare experimenterade sig då fram till en ny lösning – Karlstadlaken som sedan dess ska ha lett till mindre halka, lägre kostnader och färre olyckor.

Kinesiska pengar ska inte alls betala järnväg mellan Stockholm och Oslo

Den utpekade organisationen säger sig vara helt ovetande.

Västlänkendom överklagas – av Trafikverket

Myndigheten tycker att byggstarten går för långsamt.

Löfven: Norrbotniabanan ska börja byggas i år

Under en intervju avslöjat statsministern att Norrbotniabanan ska börja byggas denna mandatperioden.

Nyhetsbrev

Ledare: Regeringens planekonom

Arkiv

Sweco ska förbättra Polypetide Groups avfallshantering

"Det är spännande att få vara en del av ett projekt som har så höga ambitioner när det gäller miljö-, hälso-, och säkerhetsfrågor"

Alliansen vill skärpa kraven för återvinning

"Både insamling och återvinning av avfall behöver utvecklas för bättre service och större miljönytta", skriver oppositionens miljöpolitiska företrädare i en debattartikel.

Skanska moderniserar tjeckisk motorväg

Ordern är värd cirka 300 miljoner kronor.

NCC-veteran blir Sveviachef

Svevia har fått en ny regionchef för division anläggning Syd-Väst – Sven-Åke Bengtsson

Abecede blir Kaunis Iron efter köp

Kaunis Iron: "Vi har nått en viktig milstolpe i återstart av gruvan och ser fram emot produktionsstart". Brytning planeras starta till sommaren.

Miljöanpassad snöhantering

i sex säsonger har NCC:s egenutvecklade snöreningsanläggning Snowclean tagit hand om de snömassor som tas bort från Oslos gator och torg. Anläggningen omvandlar snön till vatten och filtrerar bort föroreningarna innan smältvattnet leds vidare till fjorden.

Reportage
Ständig städning för Svevia

Sju nätter i veckan 36 veckor om året – Svevia har fullt upp med Stockholms tunnlar, små och stora anläggningar med en sak gemensamt – de är riktigt smutsiga.

Rena framtidsvisioner

Betong som bryter ned föroreningar och färg som andas? Utvecklingen går snabbt och nya metoder skulle kunna underlätta städningen och förbättra miljön i de stora tunnlarna.

Snabba och kalla duschar

Kallt vatten och lite rengöringsmedel är vapnet som står till buds när Stockholms smutsiga tunnlar rengörs. "Det går inte att använda varmvatten i tunnlarna".

Reportage
Specialfordon spolar rent

En jättelik våtdammsugare och skräddarsydda teknikbilar med busshytt och robotarm är grunden när Svevia tvättar tunnlar i Stockholm.

Rakt genom berget

Nu är det klart hur Trafikverket vill dra nya E4 genom Örnsköldsvik, trafiken ska bort från stadskärnan.

Snabba ryck med bra tryck

Nya innovationer har revolutionerat vägunderhållet hävdar Ströman Maskin. – Laken har förändrat hela vinterväghållningen, den plus höghastighetsspridaren har gett oss en helt annan vinterdrift.

Karlstadlaken även bra för att binda damm

Halkbekämpningen med lake fick en oväntad bonuseffekt som Karlstad kommun spann vidare på, nu används lake även för att binda damm.

Laken dög när flingorna flög

Att byta torrsalt mot lake löste inte bara problemet med dammiga skogsvägar, det gav Peab helt nya affärsmöjligheter. "I stället för en återkommande årlig kostnad har vi nu intäkter med bra förtjänst".

Rätt rutt med röststyrning

Med GPS-styrd halkbekämpning ska alla förare, oavsett rutin, kunna göra exakt samma jobb varje gång, inga gator ska hoppas över och inga breddningar eller avsmalningar ska missas.

Industrispåret från Norviks hamn byggs i år

Översyn av trafikfarlig bro får inget gehör

Trafikverket hänvisar till andra instanser när det gäller bron till Rossön.

Vägarbetaren Timmy Edström slog sönder vindruta – får boten betald

Transschakt utökar maskinparken med hjulgrävare från Hitachi

Trafikverket kan få tillbaka ansvaret för järnvägen

Hansén Bil & Maskin växer – bygger ny anläggning

Bro i Karlstad stängs av för tung trafik

Sjukhusjobb i Skövde

Caterpillars vinst bättre än förväntat

Två nya kranar ska få godshanteringen i Malmö att gå som på räls

Bäverhot mot riksväg – nu ska djuret drivas bort

Decked är ett nytt innovativt lastsystem för arbetsfordon

Bygget av Förbifart Stockholm pausas – till följd av dispyt

Nu har en av Sveriges största industriinvesteringar färdigställts

Se alla Företagens egna nyheter

Återkommande

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Saltängen presenterar - ny digital lösning

El-teleinriktad TEKNIKER

Varmt välkommen till vår workshop!

Kunderna krossar berg

KIPP`s rattar, vevar och positionsvisare

Jackon nominerad till årets Finfoleverantör

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Enkel styrning med CAN bus

35 % ökning

KIPP´s Handtag, bygelhandtag, stånghandtag och greppskålar.

TR Electronic medverkar på IndustriMässan i Karlstad, den 24-25 januari.

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Marknadens bästa maskin?

Personalnytt från Metso Sverige

Ny kund!

KIPP´s knoppar och vred

Få helikoptervy med Brigade – Nu lanserar vi generation 2 av Backeye 360!

PRESTONE® och Ringbrothers Custom 1972 AMX Javelin

KIPP Produktnyheter

PRESTONE® firar 90 år!

NYTT! RUBIA OPTIMA 1100 FE 10W-30, högkvalitativ motorolja, med API CK & VO...

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Nytt nummer av Materialhanteraren ute!

Sänd till en kollega

0.178