23948sdkhjf

Storsatsning i Skellefteå Hamn

Bortåt en halv miljard kronor kan komma att investeras i Skellefteå Hamn fram till år 2030.

Ett första steg blir muddringsarbeten i Kallholmsfjärden som kan sättas igång hösten 2018 sedan Mark- och miljödomstolen nu lämnat sitt klartecken.

Skellefteå Hamn har ett bra läge – centralt placerad längs Norrlandskusten och med ambitionen att vara öppen året runt. För att slippa vara beroende av andra aktörer ingår egna bogserbåtar i flottan, tillräckligt stabila för att vid behov kunna bryta is.

Hamnen har inte minst stor betydelse för det lokala näringslivet och hanterar bland annat råvaror och gods som olja, slig och trävaror.

– Jag hävdar att vi är den hamn i norr som är mest allround. Det är lite av vår styrka att kunna ställa om snabbt. Jag ser hamnen som en katalysator för att hjälpa folk att hitta nya affärer, säger hamnchefen Lars Widelund.

Under hösten har nya kunder sett till att de volymer som strömmat genom hamnen ökat, men inget är så bra att det inte kan bli bättre.

Enligt Lars Widelund skulle hamnen i dagsläget kunna tredubbla godsomsättningen utan större omställningar, men att det trots detta krävs en rejäl satsning för att överleva på lång sikt. Därför planeras nu för ett omfattande förändringsarbete som beräknas kosta cirka en halv miljard kronor.

– Vi kommer att bli mer konkurrenskraftiga och kunna hantera fler och större fartyg. Det är ett sätt för hamnen att ge det lokala näringslivet rätt förutsättningar. säger Lars Widelund.

Första steget i en rad strategiska framtidsinvesteringar på hamnområdet är att muddra i Kallholmsfjärden för att göra infarten djupare, ett arbete som nu fått klartecken från Mark- och miljödomstolen och som beräknas starta hösten 2018. Muddringsmassorna ska tillsammans med järnsand från Rönnskär återanvändas för att fylla ut området på norra sidan och utöka hamnområdet. Sista steget i projektet är att bygga en kaj.

En som ser fram mot storsatsningen är Erik Eliasson, marknadschef på Norra Skogsägarna som hör till hamnens större kunder. Bland annat kommer årligen kring 112 000 kubikmeter sågade trävaror från sågverket i Kåge. Dessutom finns en märkbar tendens att efterfrågan på sågade trävaror blir allt större från utlandet, vilket betyder att både verksamheten och miljön skulle gynnas av att hamnen kan ta emot större fartyg än i dag.

– För Norra Skogsägarna är fördelen uppenbar, från Kåge har vi 2,5 mil landtransport och till hamnen i Holmsund är det 16,5 mil. Anta att vi i framtiden skickar halva mängden via Holmsund – det skulle bli 1 800 långtradarlass, plus hemfärd. Det vore en otroligt stor miljömässig vinst för samhället om vi kunde skeppa från närområdet i stället, säger Erik Eliasson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.377