Lastbilar skräddarsydda för anläggning

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Mer än tio års utveckling och en samlad investering som passerat 20 miljarder kronor ligger, enligt Scania, bakom företagets senaste generation anläggningsfordon. Och programmet är brett, med ett stort urval av hytt- och motorvarianter.

– Vi satsar hårdare på transporter till byggindustrin. Globalt fortsätter byggindustrin att växa och Scania introducerar nu förbättrade lösningar för att möta efterfrågan, säger företagets vd och koncernchef Henrik Henriksson, som inte är buskablyg när han introducerar Scania XT, ett helt nytt lastbilsprogram, skräddarsytt för bygg- och anläggningsindustrin.

– Nu har vi de bästa fordonen, de bästa tjänsterna och det rätta kunnandet. Vi är väl medvetna om de små marginalerna för många åkerier och vi har utvecklat fordon och lösningar som kommer att uthålligt öka deras lönsamhet. Varje del i det komplexa logistikflödet i byggprocessen måste bli effektivare och Scania XT är vårt bidrag till denna förändring, lovar Henrik Henriksson.

Lanseringen av det nya anläggningsprogrammet är steg två i företagets introduktion av den nya generationen lastbilar som är resultatet av mer än tio års utveckling och en samlad investering på mer än 20 miljarder kronor. Då ingår en grundlig analys av den mångsidiga bygg- och anläggningsindustrin där företaget nu tagit fram ett brett produktprogram som ska möta de synnerligen varierande transportuppdragen inom området.

Bland annat kan köparen välja mellan hela hyttprogrammet, från de minsta P-hytterna till de rymliga S-hytterna. Motorer finns med effekter från 280 till 730 hästkrafter. Därtill finns ett urval växellådor, axlar, ramar och hjulupphängningar. Med tillgång till bland annat bladfjädrar, tandemboggis och såväl 8x4- som 6x4-konfigurationer får anläggningsåkarna tillgång till ett stort antal alternativ som kan skräddarsy fordonet för allehanda uppdrag, även för markförhållanden som innebär utmaningar utöver det vanliga.

– Scania XT-utförandet är verkligen skräddarsytt för anläggningsbilar inom en rad olika applikationer som ofta arbetar under krävande förhållanden både på och vid sidan av vägen. Deras utmaningar handlar om allt från dåligt underlag till trånga passager men också om att bilen måste tåla tuffa tag och en och annan törn utan att kräva verkstadsbesök. Anläggningsåkare har inte alltid marginalerna på sin sida och ett oplanerat stillestånd kan bli förödande både för byggherren och för åkarens ekonomi, säger Anders Lampinen, segmentschef för anläggning inom Scania Trucks.

En väsentlig del i konceptet är därför en robust heavy duty-stötfångare som sticker ut 150 millimeter framför hyttfronten. Tillsammans med en hasplåt och strålkastargaller ska lösningen stå emot lindrigare kollisioner och sammanstötningar utan att den bakomliggande strukturen skadas.

I centrum sitter en lätt åtkomlig bogserbult som är klassad för 40 ton och som kan vara värdefull när fordonet ska dra loss något eller själv ha fastnat och behöver assistans.

Företaget har också tagit fram ett modulsystem som gör det lättare för kunden att skräddarsy sin egen lösning. Det betyder att XT-serien inte bara passar tungt anläggningsarbete för transporter av grus och berg utan också som skogsbil eller som en 4x2 kommunbil med flak och kran.

Utöver grundutförandet kan ett interiört och ett exteriört XT-unikt utrustningspaket läggas till. Utsidan kan bland annat förses med backspeglar i extra robust utförande, yttre solskydd samt infällda extraljus i taket. Invändigt ingår exempelvis stolar i särskilt XT-utförande, gummimattor med höga kanter, förvaringsenheter och en enhet som vid behov förlänger instrumentpanelen och ger plats för reglage för att styra utrustning och påbyggnader.

Scanias egen beskrivning är att företaget nu växlar upp med skräddarsydda lösningar riktade till krävande kunder i Europa. Då inräknas även en hel palett med tjänster som följer med den nya lastbilsgenerationen.

– Åkerier och transportörer inom byggindustrin utgör oftast en del i en större process och att undvika störningar är kritiskt. Scania har därför skapat ett helt ekosystem av tjänster som säkerställer tillförlitliga leveranser samtidigt som kundernas lönsamhet förbättras, lovar Henrik Henriksson.

Ett exempel är Scania Fleet Care, en tjänst som knyter samman ett åkeris uppkopplade Scania-fordon och kan bidra till ökad tillgänglighet, bättre nyttjandegrad och bättre överblick över kostnader, intäkter och flöden för hela flottan.

Biltillverkaren erbjuder även förarträning, speciellt utformad för anläggningskörning.

Budskapet är att företaget nu kan leverera ett komplett paket bestående av fordon, tjänster, service och reparationer som gör att fordonsparken klarar såväl tuffa förhållanden i exempelvis grustag samtidigt som de ska klara stadsmiljöernas byggarbetsplatser med allt vad det innebär i form av krav på god sikt, manövrerbarhet, ständiga start och stopp samt konkurrenskraftigt låg miljöpåverkan. Med tanke på att en typisk tippbil har körsträckor upp mot 80 000 kilometer per år på vanliga vägar är förstås även bränsleförbrukningen av oerhört stor betydelse, inte bara miljömässigt utan även ekonomiskt.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Grönt ljus för Västra länken

Regeringen avslår samtliga överklaganden.

Här rivs gasklockan i Hjorthagen

Ett unikt dokument på hur landmärket från 1932 försvinner.

Kaunis Iron gör klart för gruvstart

Genom att alla nödvändiga resurser nu samlats i ett bolag ska det vara möjligt att återstarta gruvverksamheten i Kaunisvaara i sommar.

Yilport köper nya kranar till Gävle hamn

Målet är att fördubbla sin kapacitet.

Sverige kan gå miste om tågmiljarder

Finland och de norrländska länen vill få EU-stöd för att bli en del av Trans-European Transport Networks-nätet (TEN-T). Men svenska regeringen tvekar – något som kan göra att EU gör andra prioriteringar.

Han blir ordförande för nystartade LRF Entreprenad

Förbundet kommer bland annat arbeta med digitalisering.

Nyhetsbrev

Kinesiska pengar ska inte alls betala järnväg mellan Stockholm och Oslo

Den utpekade organisationen säger sig vara helt ovetande.

Arkiv

Ledare: Regeringens planekonom

Skanska moderniserar tjeckisk motorväg

Ordern är värd cirka 300 miljoner kronor.

Alliansen vill skärpa kraven för återvinning

"Både insamling och återvinning av avfall behöver utvecklas för bättre service och större miljönytta", skriver oppositionens miljöpolitiska företrädare i en debattartikel.

Västlänkendom överklagas – av Trafikverket

Myndigheten tycker att byggstarten går för långsamt.

Sweco ska förbättra Polypetide Groups avfallshantering

"Det är spännande att få vara en del av ett projekt som har så höga ambitioner när det gäller miljö-, hälso-, och säkerhetsfrågor"

Löfven: Norrbotniabanan ska börja byggas i år

Under en intervju avslöjat statsministern att Norrbotniabanan ska börja byggas denna mandatperioden.

NCC-veteran blir Sveviachef

Svevia har fått en ny regionchef för division anläggning Syd-Väst – Sven-Åke Bengtsson

Miljöanpassad snöhantering

i sex säsonger har NCC:s egenutvecklade snöreningsanläggning Snowclean tagit hand om de snömassor som tas bort från Oslos gator och torg. Anläggningen omvandlar snön till vatten och filtrerar bort föroreningarna innan smältvattnet leds vidare till fjorden.

Snabba och kalla duschar

Kallt vatten och lite rengöringsmedel är vapnet som står till buds när Stockholms smutsiga tunnlar rengörs. "Det går inte att använda varmvatten i tunnlarna".

Abecede blir Kaunis Iron efter köp

Kaunis Iron: "Vi har nått en viktig milstolpe i återstart av gruvan och ser fram emot produktionsstart". Brytning planeras starta till sommaren.

Reportage
Ständig städning för Svevia

Sju nätter i veckan 36 veckor om året – Svevia har fullt upp med Stockholms tunnlar, små och stora anläggningar med en sak gemensamt – de är riktigt smutsiga.

Rena framtidsvisioner

Betong som bryter ned föroreningar och färg som andas? Utvecklingen går snabbt och nya metoder skulle kunna underlätta städningen och förbättra miljön i de stora tunnlarna.

Reportage
Specialfordon spolar rent

En jättelik våtdammsugare och skräddarsydda teknikbilar med busshytt och robotarm är grunden när Svevia tvättar tunnlar i Stockholm.

Maxad mix hejdar halkan

Karlstad var ”sämst” på att sopsalta, en transportledare experimenterade sig då fram till en ny lösning – Karlstadlaken som sedan dess ska ha lett till mindre halka, lägre kostnader och färre olyckor.

Snabba ryck med bra tryck

Nya innovationer har revolutionerat vägunderhållet hävdar Ströman Maskin. – Laken har förändrat hela vinterväghållningen, den plus höghastighetsspridaren har gett oss en helt annan vinterdrift.

Industrispåret från Norviks hamn byggs i år

Rakt genom berget

Nu är det klart hur Trafikverket vill dra nya E4 genom Örnsköldsvik, trafiken ska bort från stadskärnan.

Vägarbetaren Timmy Edström slog sönder vindruta – får boten betald

Transschakt utökar maskinparken med hjulgrävare från Hitachi

Trafikverket kan få tillbaka ansvaret för järnvägen

Hansén Bil & Maskin växer – bygger ny anläggning

Bro i Karlstad stängs av för tung trafik

Sjukhusjobb i Skövde

Caterpillars vinst bättre än förväntat

Två nya kranar ska få godshanteringen i Malmö att gå som på räls

Bäverhot mot riksväg – nu ska djuret drivas bort

Decked är ett nytt innovativt lastsystem för arbetsfordon

Bygget av Förbifart Stockholm pausas – till följd av dispyt

Nu har en av Sveriges största industriinvesteringar färdigställts

Se alla Företagens egna nyheter

Saltängen fortsätter

Återkommande

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Saltängen presenterar - ny digital lösning

El-teleinriktad TEKNIKER

Varmt välkommen till vår workshop!

Kunderna krossar berg

KIPP`s rattar, vevar och positionsvisare

Jackon nominerad till årets Finfoleverantör

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Enkel styrning med CAN bus

35 % ökning

KIPP´s Handtag, bygelhandtag, stånghandtag och greppskålar.

TR Electronic medverkar på IndustriMässan i Karlstad, den 24-25 januari.

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Marknadens bästa maskin?

Personalnytt från Metso Sverige

Ny kund!

KIPP´s knoppar och vred

Få helikoptervy med Brigade – Nu lanserar vi generation 2 av Backeye 360!

PRESTONE® och Ringbrothers Custom 1972 AMX Javelin

KIPP Produktnyheter

PRESTONE® firar 90 år!

NYTT! RUBIA OPTIMA 1100 FE 10W-30, högkvalitativ motorolja, med API CK & VO...

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Sänd till en kollega

0.18