Lastbilar skräddarsydda för anläggning

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Mer än tio års utveckling och en samlad investering som passerat 20 miljarder kronor ligger, enligt Scania, bakom företagets senaste generation anläggningsfordon. Och programmet är brett, med ett stort urval av hytt- och motorvarianter.

– Vi satsar hårdare på transporter till byggindustrin. Globalt fortsätter byggindustrin att växa och Scania introducerar nu förbättrade lösningar för att möta efterfrågan, säger företagets vd och koncernchef Henrik Henriksson, som inte är buskablyg när han introducerar Scania XT, ett helt nytt lastbilsprogram, skräddarsytt för bygg- och anläggningsindustrin.

– Nu har vi de bästa fordonen, de bästa tjänsterna och det rätta kunnandet. Vi är väl medvetna om de små marginalerna för många åkerier och vi har utvecklat fordon och lösningar som kommer att uthålligt öka deras lönsamhet. Varje del i det komplexa logistikflödet i byggprocessen måste bli effektivare och Scania XT är vårt bidrag till denna förändring, lovar Henrik Henriksson.

Lanseringen av det nya anläggningsprogrammet är steg två i företagets introduktion av den nya generationen lastbilar som är resultatet av mer än tio års utveckling och en samlad investering på mer än 20 miljarder kronor. Då ingår en grundlig analys av den mångsidiga bygg- och anläggningsindustrin där företaget nu tagit fram ett brett produktprogram som ska möta de synnerligen varierande transportuppdragen inom området.

Bland annat kan köparen välja mellan hela hyttprogrammet, från de minsta P-hytterna till de rymliga S-hytterna. Motorer finns med effekter från 280 till 730 hästkrafter. Därtill finns ett urval växellådor, axlar, ramar och hjulupphängningar. Med tillgång till bland annat bladfjädrar, tandemboggis och såväl 8x4- som 6x4-konfigurationer får anläggningsåkarna tillgång till ett stort antal alternativ som kan skräddarsy fordonet för allehanda uppdrag, även för markförhållanden som innebär utmaningar utöver det vanliga.

– Scania XT-utförandet är verkligen skräddarsytt för anläggningsbilar inom en rad olika applikationer som ofta arbetar under krävande förhållanden både på och vid sidan av vägen. Deras utmaningar handlar om allt från dåligt underlag till trånga passager men också om att bilen måste tåla tuffa tag och en och annan törn utan att kräva verkstadsbesök. Anläggningsåkare har inte alltid marginalerna på sin sida och ett oplanerat stillestånd kan bli förödande både för byggherren och för åkarens ekonomi, säger Anders Lampinen, segmentschef för anläggning inom Scania Trucks.

En väsentlig del i konceptet är därför en robust heavy duty-stötfångare som sticker ut 150 millimeter framför hyttfronten. Tillsammans med en hasplåt och strålkastargaller ska lösningen stå emot lindrigare kollisioner och sammanstötningar utan att den bakomliggande strukturen skadas.

I centrum sitter en lätt åtkomlig bogserbult som är klassad för 40 ton och som kan vara värdefull när fordonet ska dra loss något eller själv ha fastnat och behöver assistans.

Företaget har också tagit fram ett modulsystem som gör det lättare för kunden att skräddarsy sin egen lösning. Det betyder att XT-serien inte bara passar tungt anläggningsarbete för transporter av grus och berg utan också som skogsbil eller som en 4x2 kommunbil med flak och kran.

Utöver grundutförandet kan ett interiört och ett exteriört XT-unikt utrustningspaket läggas till. Utsidan kan bland annat förses med backspeglar i extra robust utförande, yttre solskydd samt infällda extraljus i taket. Invändigt ingår exempelvis stolar i särskilt XT-utförande, gummimattor med höga kanter, förvaringsenheter och en enhet som vid behov förlänger instrumentpanelen och ger plats för reglage för att styra utrustning och påbyggnader.

Scanias egen beskrivning är att företaget nu växlar upp med skräddarsydda lösningar riktade till krävande kunder i Europa. Då inräknas även en hel palett med tjänster som följer med den nya lastbilsgenerationen.

– Åkerier och transportörer inom byggindustrin utgör oftast en del i en större process och att undvika störningar är kritiskt. Scania har därför skapat ett helt ekosystem av tjänster som säkerställer tillförlitliga leveranser samtidigt som kundernas lönsamhet förbättras, lovar Henrik Henriksson.

Ett exempel är Scania Fleet Care, en tjänst som knyter samman ett åkeris uppkopplade Scania-fordon och kan bidra till ökad tillgänglighet, bättre nyttjandegrad och bättre överblick över kostnader, intäkter och flöden för hela flottan.

Biltillverkaren erbjuder även förarträning, speciellt utformad för anläggningskörning.

Budskapet är att företaget nu kan leverera ett komplett paket bestående av fordon, tjänster, service och reparationer som gör att fordonsparken klarar såväl tuffa förhållanden i exempelvis grustag samtidigt som de ska klara stadsmiljöernas byggarbetsplatser med allt vad det innebär i form av krav på god sikt, manövrerbarhet, ständiga start och stopp samt konkurrenskraftigt låg miljöpåverkan. Med tanke på att en typisk tippbil har körsträckor upp mot 80 000 kilometer per år på vanliga vägar är förstås även bränsleförbrukningen av oerhört stor betydelse, inte bara miljömässigt utan även ekonomiskt.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Svenska Maskinmässan 2018
Inga fler ormbon

Svenska Maskinmässan 2018
Fortsatt kompakt satsning

Wiklund Trading visar bredden på Svenska Maskinmässan.

Hon blir ny vd för Wästbygg

Kommer närmast från en karriär hos Skanska.

Komatsu har landat i Stockholm

Söderberg & Haaks nya anläggning i Rosersberg ska bli ett nav för hela Mellansverige, förutom sedvanlig försäljning, service och eftermarknad kommer man också att utrusta maskinerna inför leverans.

Manitouverkstad i Rosersberg

Den nya anläggningen i Rosersberg gör det möjligt för Scantruck att utrusta maskinerna i Sverige, företaget anställer därför fler mekaniker och utlovar bättre service.

Nyhetsbrev

Svenska Maskinmässan 2018
Eldrivet krossverk med stor matare

Fredheim utlovar hög och pålitlig prestanda i en ny maskin. – Krossverket Keestrack B7e är alltigenom byggt för att kombinera hög produktion med låga kostnader för drift och underhåll.

Arkiv

Osynlig vätska ska stoppa tjuven

Inbrotten på byggarbetsplatser har ökat drastiskt de senaste åren. Skalskydd i olika former är ett sätt att skydda sig. DNA-märkning, som allt oftare används av maskinuthyrare, verkar inte bara avskräckande, utan ökar också möjligheten att stulet gods återgår till den rättmätige ägaren.

Sverige först i Europa med Cat 986K

Nu kommer den legendariska maskintillverkarens nya produkter till våra breddgrader.

Chefintervju
Rentalbransch i stadig utveckling

Det går bra för de svenska maskinuthyrarna – eller rentalföretagen som branschen själv föredrar att kalla sig. Branschansvariga Leena Haabma på Swedish Rental förutspår en spännande framtid med fortsatta lyft vad gäller bland annat hållbarhet, arbetsmiljö och utbildning.

Svenska Maskinmässan 2018
Ny vd möter branschen på Solvalla

Svenska Maskinmässan 2018
Självlastande dumper med sväng

Götene Ufo presenterar nya skopor

Utvecklade med SSAB:s nya material vilket ger miljömässiga fördelar.

Evorex sluter samarbete med Terex

Vd:n: "Efterfrågan överträffar våra förväntningar"

Pildammsvägen i Malmö omvandlas till stadsgata

Kommunalrådet: "Nu fyller vi en av de sista ödetomterna i centrum och skapar en tät grön stadsboulevard"

Norsk-svensk maskinallians

Snabbare service och kortare leveranstider utlovas när Tokvam och Broddson ska stötta varandra på den svenska marknaden.

Sandvik avvecklar trådtillverkning

De lanserar kampanj mot homo-, bi- och transfobi

Under parollen "Byggbranschen är för bögar" vill man motverka fördomar och diskriminering.

Hüllert stärker säljorganisationen

Vinterns snöröjning utvärderas

Svenska Maskinmässan 2018
Stort och starkt hos Stig Machine

Stig Machine tar över generalagenturen för Liugong i Sverige.

Dags för spårbara metaller

Svensk gruvindustri hoppas kunna stärka sin konkurrenskraft internationellt genom att utveckla digitala lösningar som kan användas för att spåra metallers ursprung och därigenom öka viljan till återvinning.

Amorteringskraven får mer ris

Riksbyggen stämmer nu in i kritiken mot det skärpta amorteringskravet. Bland annat poängteras att många unga hushåll nu stängs ute från bostadsmarknaden.

Skånsk lyfthjälp satsar i Stockholm

Minikranar och en depå i Stockholmsområdet ska hjälpa skånska 3D Hyrliftar att växa ytterligare.

Energisnålt värre när Skebo bygger nytt

Uddevalla hamn väljer Melicon

Luleå hamn får klartecken från domstolen

YH expanderar

Ramboll köper tysk sjukhuslogistiker

Geely köper mark i Göteborg

Derome öppnar lager i syd

Se alla Företagens egna nyheter

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi har

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Maskino blir först i världen med webbshop för grävmaskiner

Linotols skandinaviska satsning ger uppdrag i Norge

"Kunden så nöjd att vi fick komma tillbaka"

"Wow vilken historia"

Kipp Scandinavia AB ser mycket ljust på framtiden.

Sara förstärker teamet på ekonomiavdelningen

Ny kardan till VW Amarok

TR Electronic is the exclusive distributor for Cognex in Scandinavia

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

Sänd till en kollega

0.137