23948sdkhjf

Lastbilar skräddarsydda för anläggning

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Mer än tio års utveckling och en samlad investering som passerat 20 miljarder kronor ligger, enligt Scania, bakom företagets senaste generation anläggningsfordon. Och programmet är brett, med ett stort urval av hytt- och motorvarianter.

– Vi satsar hårdare på transporter till byggindustrin. Globalt fortsätter byggindustrin att växa och Scania introducerar nu förbättrade lösningar för att möta efterfrågan, säger företagets vd och koncernchef Henrik Henriksson, som inte är buskablyg när han introducerar Scania XT, ett helt nytt lastbilsprogram, skräddarsytt för bygg- och anläggningsindustrin.

– Nu har vi de bästa fordonen, de bästa tjänsterna och det rätta kunnandet. Vi är väl medvetna om de små marginalerna för många åkerier och vi har utvecklat fordon och lösningar som kommer att uthålligt öka deras lönsamhet. Varje del i det komplexa logistikflödet i byggprocessen måste bli effektivare och Scania XT är vårt bidrag till denna förändring, lovar Henrik Henriksson.

Lanseringen av det nya anläggningsprogrammet är steg två i företagets introduktion av den nya generationen lastbilar som är resultatet av mer än tio års utveckling och en samlad investering på mer än 20 miljarder kronor. Då ingår en grundlig analys av den mångsidiga bygg- och anläggningsindustrin där företaget nu tagit fram ett brett produktprogram som ska möta de synnerligen varierande transportuppdragen inom området.

Bland annat kan köparen välja mellan hela hyttprogrammet, från de minsta P-hytterna till de rymliga S-hytterna. Motorer finns med effekter från 280 till 730 hästkrafter. Därtill finns ett urval växellådor, axlar, ramar och hjulupphängningar. Med tillgång till bland annat bladfjädrar, tandemboggis och såväl 8x4- som 6x4-konfigurationer får anläggningsåkarna tillgång till ett stort antal alternativ som kan skräddarsy fordonet för allehanda uppdrag, även för markförhållanden som innebär utmaningar utöver det vanliga.

– Scania XT-utförandet är verkligen skräddarsytt för anläggningsbilar inom en rad olika applikationer som ofta arbetar under krävande förhållanden både på och vid sidan av vägen. Deras utmaningar handlar om allt från dåligt underlag till trånga passager men också om att bilen måste tåla tuffa tag och en och annan törn utan att kräva verkstadsbesök. Anläggningsåkare har inte alltid marginalerna på sin sida och ett oplanerat stillestånd kan bli förödande både för byggherren och för åkarens ekonomi, säger Anders Lampinen, segmentschef för anläggning inom Scania Trucks.

En väsentlig del i konceptet är därför en robust heavy duty-stötfångare som sticker ut 150 millimeter framför hyttfronten. Tillsammans med en hasplåt och strålkastargaller ska lösningen stå emot lindrigare kollisioner och sammanstötningar utan att den bakomliggande strukturen skadas.

I centrum sitter en lätt åtkomlig bogserbult som är klassad för 40 ton och som kan vara värdefull när fordonet ska dra loss något eller själv ha fastnat och behöver assistans.

Företaget har också tagit fram ett modulsystem som gör det lättare för kunden att skräddarsy sin egen lösning. Det betyder att XT-serien inte bara passar tungt anläggningsarbete för transporter av grus och berg utan också som skogsbil eller som en 4x2 kommunbil med flak och kran.

Utöver grundutförandet kan ett interiört och ett exteriört XT-unikt utrustningspaket läggas till. Utsidan kan bland annat förses med backspeglar i extra robust utförande, yttre solskydd samt infällda extraljus i taket. Invändigt ingår exempelvis stolar i särskilt XT-utförande, gummimattor med höga kanter, förvaringsenheter och en enhet som vid behov förlänger instrumentpanelen och ger plats för reglage för att styra utrustning och påbyggnader.

Scanias egen beskrivning är att företaget nu växlar upp med skräddarsydda lösningar riktade till krävande kunder i Europa. Då inräknas även en hel palett med tjänster som följer med den nya lastbilsgenerationen.

– Åkerier och transportörer inom byggindustrin utgör oftast en del i en större process och att undvika störningar är kritiskt. Scania har därför skapat ett helt ekosystem av tjänster som säkerställer tillförlitliga leveranser samtidigt som kundernas lönsamhet förbättras, lovar Henrik Henriksson.

Ett exempel är Scania Fleet Care, en tjänst som knyter samman ett åkeris uppkopplade Scania-fordon och kan bidra till ökad tillgänglighet, bättre nyttjandegrad och bättre överblick över kostnader, intäkter och flöden för hela flottan.

Biltillverkaren erbjuder även förarträning, speciellt utformad för anläggningskörning.

Budskapet är att företaget nu kan leverera ett komplett paket bestående av fordon, tjänster, service och reparationer som gör att fordonsparken klarar såväl tuffa förhållanden i exempelvis grustag samtidigt som de ska klara stadsmiljöernas byggarbetsplatser med allt vad det innebär i form av krav på god sikt, manövrerbarhet, ständiga start och stopp samt konkurrenskraftigt låg miljöpåverkan. Med tanke på att en typisk tippbil har körsträckor upp mot 80 000 kilometer per år på vanliga vägar är förstås även bränsleförbrukningen av oerhört stor betydelse, inte bara miljömässigt utan även ekonomiskt.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hållbar Norjehistoria

1

Maskinförarna friades

Niklas Krämer och Leo Björkman frias i tingsrätten

”Jag har aldrig tyckt att vi har gjort något fel”.

Leveranstidningen Entreprenad träffade en av de maskinförare som nu friats i tingsrätten, en extremt nöjd och glad Niklas Krämer.

1

Viktig dom anser advokaten

”Nu vågar folk  ingripa om det sker ett brott utan att vara rädda att bli åtalade för olaga frihetsberövande”.

2

Svensk byggboom lockar gästarbetare

”Sverige behöver kraftsamla”

Betala vad det kostar – Maskinentreprenörerna lobbar för större utbildningssatsningar om rekryteringsbehoven i branschen ska kunna fyllas.

Nyhetsbrev

Ett steg framåt för Komatsu Forest

Arkiv

Startskottet har gått i Bromma

De vann tungt miljöpris

Peab bygger i Falkenberg

Signalsystem byggs ut i norr

Bellmans bygger om

Bellman Group ändrar sin bolagsstruktur. Resultatet ska bli fyra dotterbolag och fyra varumärken.

Humor ska öka säkerheten vid högtrycksspolning

Humor är ett bärande element i den kostnadsfria webbutbildning och checklista som Prevent erbjuder alla som jobbar med högtrycksspolning.

Hjälp klassa förorenade massor

Maxad maskinsand i Norge

Rentalfusion i Jönköping

Den finska Renta-koncernen satsar nu på Jönköping där koncernbolaget Stål & Hyr går samman med J Rent.

Massa jobb för BDX

BDX kammar hem strategiskt viktigt uppdrag i Piteå.

Peab bygger åt LKAB

Fortsatt medvind för Cat

2017 kunde Caterpillars ledning äntligen skönja en ljusare framtid efter fyra tuffa år. Och den positiva utvecklingen har fortsatt under 2018 med kraftiga förbättringar av såväl försäljning som resultat.

NCC tryggar i Kalmar

Solskenshistoria från Keestrack

Hybridteknik står i fokus när Keestrack ställer ut på Bauma, företaget aviserar också en helt soldriven nyhet.

Danska sopmaskiner blir schweiziska

Sopmaskiner, som hittills tillverkas av Nilfisk, övertas 31 mars av Aebi Schmidt som därmed breddar sitt utbud av produkter för gaturengöring.

Åtalade förarna får vänta

Domen mot de två maskinförarna skjuts upp.

Hydroscand utökar sin verksamhet i Karlskrona

NCC bygger i Helsingborg

Veidekke bygger i väst

Lifcos vd fick gå

150 miljoner för att sanera gruvan

Väst är bäst i Gävle

Ramirent levererar till NCC

Atlas Copco slår förväntningarna

Nya chefer på Wästbygg

VSM Entreprenad får uppdrag på Västlänken

Chefsbyte på Veidekke

Peab kammar hem ännu ett asfaltkontrakt

Han ska leda Svevias satsning i söder

Se alla Företagens egna nyheter

Nya inre drivknutar till VW Transporter och Multivan T5

Ny drivknut till Dacia och Renault

Saltängen anställer ytterligare

Kardanaxel till BMW X3

Utbyggnad av Rustas höglager Norrköping

Dieselpump till Jaguar och Ford

Golventreprenören Linotol fyller 90 år!

Motordrivna membranpumpar för industrin

Silikondamasker åter i lager!

Unik lösning levererad till asfaltsverk

Designgolv i Sollentuna Centrum

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Kalmar 6-7 februari

Drivaxel till Toyota Rav 4

Främre kardan till VW Touareg

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Kalmar 6-7 februari

Nu upp till 100 enheter!

Prissänkta kamremssatser till Volvo

Fantastiskt stort intresse för Steel Race Reuse

Cognex Releases Rugged, Ultra-High-Resolution Vision Systems

Kardan till Volvo XC90

Nokian Hakkapeliitta LT3 – nytt premium vinterdäck för lätta lastbilar

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Drivknut till Nissan Navara och Pathfinder

Sandvik lanserar Ranger™ DXR-serien: Borrvagnar utan hytt vid svåra markför...

Payback Motorstabilisator

Sänd till en kollega

0.125