23948sdkhjf

Från vajerspel till kortrumpa

Smidighet, begränsad miljöbelastning och konkurrenskraftiga driftkostnader står i centrum för Volvos senaste grävargeneration.

Konz. Det är snart 80 år sedan Volvo, genom Åkerman, producerade sin första grävmaskin. Tekniska landvinningar och marknadsbehov har styrt utvecklingen sedan dess och när företaget nu visar fram tre rykande färska modeller står inte minst smidighet och låga driftkostnader i centrum.

Den som tillverkat grävmaskiner sedan 1939 kan med erfarenhetens rätt ge trovärdiga förutsägelser om hur framtida modeller kommer att se ut. När Volvo härom året presenterade konceptmaskinen Sfinx handlade det om en energieffektiv och säker maskin som är kraftfull trots låg vikt, med vätebränsleceller som drivkälla och med hydrauliken ersatt av elektriska motorer.

Till grund för visionen finns en erfarenhetsbank som omfattar 185 år av teknikutveckling och närmare 80 år som tillverkare av grävmaskiner. Premiärmaskinen som stod färdig hösten 1939 var en lingrävare försedd med Åkermans logotyp, vägde cirka åtta ton och utrustad med en vändbar skopa som rymde ungefär 300 liter.

Så långt hade Åkerman bland annat fokuserat på vältar och välthyvlar, men grävmaskinerna togs emot väl och kom snabbt att dominera och så småningom helt prägla produktionen. 1985 hade mer än 10 000 enheter sålts, väl spridda över stora delar av klotet. 1988 blev den Eslövsbaserade tillverkaren delägt av Volvo som tog steget fullt ut 1991 då resterande delar av företaget förvärvades av det som då var VME.

Redan då var dock strategin att företaget skulle fokusera på volymmaskiner och med en årsproduktion som möjligen kunde hamna kring 1 500 enheter var Åkermans öde beseglat. Sommaren 1998 förvärvades den grävmaskinsverksamhet som bedrevs av koreanska Samsung Heavy Industries och innan året var till ända beslöts att lägga ner tillverkningen i Eslöv. När den sista svensktillverkade Volvogrävaren lämnade fabriken 1999 innebar det slutet för en produktserie som till slut nästan nådde upp till 30 000 enheter.

Ett sidospår var 1995 års förvärv av franska Pel-Job, vilket gav tillgång till en bred serie minigrävare. Ytterligare ett strategiskt förvärv gjordes 2006 genom köpet av 70 procent av aktierna i kinesiska Lingong, för att i första hand stärka ställningen i Asien i allmänhet och Kina i synnerhet.

Med en stark bas i den koreanska tillverkningen har Volvo utvecklats till en av världens största tillverkare av grävmaskiner med tillverkning på åtta platser.

– Inte minst har vi en stark marknadsposition i EMEA, där speciellt Europa är väldigt viktig för oss med ungefär en fjärdedel av den globala grävmaskinsmarknaden. Volvo CE är den tillverkare som de senaste fem åren ökat marknadsandelen mest för både hjul- och bandgrävare i Europa, säger Carl Slotte, regional säljchef i EMEA, Europa, Mellanöstern och Afrika.

– Världsmarknaden för entreprenadmaskiner landade härom året kring 600 000 enheter på årsbasis, och är nu inne i en period av stark tillväxt. Ungefär hälften utgörs av grävmaskiner, vilket gör maskintypen till en strategiskt mycket viktig produkt för oss.

– Vi har i dag forsknings- och utvecklingsanläggningar för grävmaskiner spridda på marknader över hela världen, vilket gör att vi kan ta fram maskiner som är mer eller mindre skräddarsydda för kunder med helt olika behov och önskemål. Vi noterar bland annat ökad efterfrågan på stora starka produktionsmaskiner och smidiga, energisnåla maskiner som kan röra sig obehindrat i exempelvis moderna stadskärnor där utrymmena är begränsade samtidigt som kraven på utsläpp och buller är hårda, säger Carl Slotte.

Förra året visade företaget bland annat upp nyheter i form av grävare som fyllde på produktprogrammet uppåt i storlekarna. I år lanseras en rad mindre maskiner – bland annat hjulgrävare – avsedda för i första hand krävande europeiska entreprenörer.

– Hjulgrävare är attraktiva för entreprenörer i stadsmiljö – de är lätta att både transportera och manövrera, i synnerhet om svängradien är kort. Men vi försöker också leva upp till framtida krav om maskiner som är tystare, mer miljöanpassade, säkrare och mer produktiva. Bland annat har vi satt upp ett mål vi kallar ”Triple-Zero” – noll oplanerade stopp, noll utsläpp och noll olyckor, säger Carl Slotte.

Leveranstidningen Entreprenad ger i en serie artiklar förhandsglimtar av det aktuella läget och presenterar några av de grävmaskinsnyheter som är avsedda för bland annat den europeiska marknaden och med trolig leveransstart i början av 2018. Klivet från ursprungets vajerspel till de vätebränsleceller som driver Sfinx är inte taget fullt ut, men kortrumpan är i all sin enkelhet ett steg på vägen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066