Priset på flaskan avgör inte valet av olja

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Med i runda tal 175 entreprenadmaskiner i flottan, och fler på väg in, är bland annat jakten på oplanerade driftstopp och miljöpåverkan av stor betydelse för Magnus Persson, verksamhetschef och delägare i VSM Entreprenad. Inte minst ställs hårda krav på effektiv eftermarknad och de oljeprodukter som används.

Kallhäll. Mycket har hänt sedan Värmdö Schaktmaskiner startade sin verksamhet 1972. Det som inleddes i blygsam skala med fokus på Stockholmsmarknaden har vuxit stadigt och i dag är företaget en av Sveriges största aktörer i entreprenadmaskinsbranschen.

– För närvarande omsätter vi mellan 600 och 700 miljoner kronor per år och är verksamma över stora delar av Norden. Vår samlade fordonsflotta består av cirka 175 maskiner, varav ungefär 20 byts ut varje år. Därigenom kan maskinstandarden hållas på en nivå som tillfredsställer även högt ställda krav på såväl miljöbelastning och arbetsmiljö som produktivitet, säger Magnus Persson, verksamhetschef och delägare i en växande koncern som i dag verkar under namnet VSM Entreprenad.

– Det är oerhört viktigt för oss att vi kan hålla våra maskiner igång. Vi har valt att i praktiken begränsa antalet maskinleverantörer till två. I stort sett använder vi bara Caterpillar och Volvo som levererar bra maskiner, bra service och har ett brett utbud av kompetenta samarbetspartners. Ett begränsat antal leverantörer underlättar eftermarknadsarbetet avsevärt. Det underlättar även för våra 15 verkstadskillar som därmed också blir något av specialister på de maskintyper vi använder.

– Även om våra anställda i verkstan jobbar med det mesta från svetsning till motorrenoveringar så köper vi alltid nya maskiner med serviceavtal och förlängd garanti. Dels innebär det att driftkostnaden blir mer förutsägbar, dels kan många oplanerade stillestånd undvikas. I det avseendet är de oljeanalyser som ingår i serviceavtalen ett värdefullt verktyg eftersom de kan ge väldigt tydliga indikationer när någon komponent, exempelvis en axel eller ett lager, är på väg att haverera.

Valet av oljor och smörjmedel – och för all del även drivmedel – är på många sätt avgörande för verksamheten och har så varit i mer än tio år. I en allt mer miljömedveten värld växte det i början på 2000-talet bland annat fram generella önskemål om biologiskt nedbrytbara hydrauloljor. Det visade sig dock att skiftet till en i praktiken helt ny produktgrupp skapade oväntat stora bekymmer för många entreprenörer eftersom antalet oljeläckage och pumphaverier ökade märkbart. Felaktigt handhavande av de nya hydrauloljorna var en anledning, men också att de inte alltid höll måttet och att de kunde fungera dåligt tillsammans med vissa packningar. Det kunde också vara si och så med de vattenavskiljande egenskaperna. När vätskorna i tanken inte skiktades försvann exempelvis möjligheten att dränera bort det vatten som annars samlas i tankens botten.

– Kraven avtog efter hand, men produkterna har utvecklats och kraven på miljöanpassade smörjmedel börjar komma tillbaka. Det passar oss bra med vår moderna maskinpark och vår inställning att använda de bästa oljorna. I nya maskiner kräver vi alltid miljöoljor, något som vi använder även i vår äldre maskinpark. Jag betalar gärna ett tre gånger högre pris för en oljeprodukt som fungerar och som vi av erfarenhet vet leder till färre läckage och färre stillestånd. Ambitionen att hålla en hög miljöprofil går igen även på drivmedelssidan där vi alltid använder miljödiesel, säger Magnus Persson.

Utbudet av exempelvis hydrauloljor har breddats kraftigt under senare år. I dag finns mer än 100 produkter upptagna på den så kallade SP-listan som omfattar de hydraulvätskor som uppfyller miljökraven enligt svensk standard.

I dag är det också närmast vedertaget att syntetoljor må vara dyrare än konventionella vätskor, men har fördelar som utlovas motivera det högre priset. Det är inte bara tillverkarna som hävdar att några fördelar är längre intervall mellan oljebytena, renare oljefilter och sänkt bränsleförbrukning.

På VSM:s huvudanläggning i Kallhäll, strax väster om Stockholm, finns ett lager där allehanda oljor och smörjmedel förvaras liksom saneringsmaterial som kan användas om det skulle uppstå oljespill någonstans. I lagret finns det mesta från små lätthanterliga dunkar eller flaskor till större, pumpförsedda tankar som gör det enkelt och snabbt att fylla på de maskiner som behöver ny olja.

– Olja kan också tas med i servicebilarna så vi slipper transportera maskinen till verkstaden när oljan ska bytas. Vid eventuella slangbrott samarbetar vi för övrigt med Hydroscand som ser till lämpliga åtgärder kan vidtas utan större tidspillan och utan onödigt spill av olja ute på arbetsplatserna som i dag är väl spridda. Många gånger ligger de dessutom långt från de vanliga allfarvägarna, vilket kan hänföras till att verksamheten breddats med avseende på både geografi och typ av uppdrag.

– Vi har vuxit snabbt, och en anledning till det är att vi står i väldigt nära kontakt med våra kunder och ett av de viktigaste kraven är att maskinerna fungerar med ett minimum av oplanerade driftstopp. Samtidigt är ambitionen att hela tiden utveckla företaget. Därför har vi en hög beredskap för att leverera de tjänster som efterfrågas och har därmed utvecklats i takt med våra kunder och deras åtaganden. För att på bästa sätt klara detta har vi på senare år samlat viss kompetens i hel- eller delägda bolag som är väl lämpade att lösa även komplicerade uppgifter, säger Magnus Persson.

Bland koncernbolagen finns delägda Munthers Specialtransporter som i första hand svarar för maskintransporter både internt och externt.

VSM Maskintjänst fungerar som en förmedling mellan företag som tillhandahåller lastbilar och entreprenadmaskiner och deras kunder. Därmed skapas också goda möjligheter att lösa tillfälliga toppbelastningar genom att kombinera de egna resurserna med ett omfattande nätverk av företag med passande kompetens.

I koncernen finns även ett bolag som jobbar uteslutande med bandschaktare och ett bolag inriktat på uppdrag för kraftverks- och vindkraftsindustrin. Därutöver finns ett vid det här laget väl inarbetat dotterbolag i Norge som också fungerar som något av konjunkturutjämnare. Just nu, med fullt pådrag på den svenska hemmamarknaden, minskar exempelvis ansträngningarna att ta hem nya jobb i Norge.

Det senaste tillskottet i koncernen är ett renodlat rentalföretag som startats så sent som i år.

– I dag har vi ungefär tio maskiner i storlekar upp till 25 ton som är öronmärkta för rentalverksamheten, men vi räknar med att det inom tre år kommer att röra sig om mellan 50 och 100 enheter. Vi vet att satsningen görs i en konjunktur som är mycket het för närvarande, men mycket talar för att efterfrågan håller i sig ett bra tag framöver. Bland annat efterlyser många entreprenörer från andra länder maskiner som kan användas av deras egen personal, säger Magnus Persson.

– Konkurrensen bland maskinentreprenörerna är tuff och ska vi överleva måste vi leverera det kunden förväntar sig, eller bättre. Vi vet av erfarenhet att tid är pengar och därför är det viktigt att våra maskiner fungerar när de ska göra det och att det hos oss går att få tag på såväl de maskiner som den kompetens som efterfrågas. Ska vi kunna ge kunden vad den vill ha krävs att vi är verksamma även inom en del nischbetonade segment och inte minst att våra maskiner är både produktiva, tillgängliga och lever upp till de senaste miljökraven. Och där spelar serviceavtal och genomtänkta val av bland annat oljor och andra smörjmedel väsentliga roller, säger Magnus Persson.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Rakt genom berget

Nu är det klart hur Trafikverket vill dra nya E4 genom Örnsköldsvik, trafiken ska bort från stadskärnan.

Industrispåret från Norviks hamn byggs i år

Översyn av trafikfarlig bro får inget gehör

Trafikverket hänvisar till andra instanser när det gäller bron till Rossön.

Australiska pengar kan finansiera Inlandsbanan

Två finansieringslösningar för Inlandsbanan ska presenteras under året.

Snabba ryck med bra tryck

Nya innovationer har revolutionerat vägunderhållet hävdar Ströman Maskin. – Laken har förändrat hela vinterväghållningen, den plus höghastighetsspridaren har gett oss en helt annan vinterdrift.

Maxad mix hejdar halkan

Karlstad var ”sämst” på att sopsalta, en transportledare experimenterade sig då fram till en ny lösning – Karlstadlaken som sedan dess ska ha lett till mindre halka, lägre kostnader och färre olyckor.

Nyhetsbrev

Karlstadlaken även bra för att binda damm

Halkbekämpningen med lake fick en oväntad bonuseffekt som Karlstad kommun spann vidare på, nu används lake även för att binda damm.

Arkiv

Laken dög när flingorna flög

Att byta torrsalt mot lake löste inte bara problemet med dammiga skogsvägar, det gav Peab helt nya affärsmöjligheter. "I stället för en återkommande årlig kostnad har vi nu intäkter med bra förtjänst".

Rätt rutt med röststyrning

Med GPS-styrd halkbekämpning ska alla förare, oavsett rutin, kunna göra exakt samma jobb varje gång, inga gator ska hoppas över och inga breddningar eller avsmalningar ska missas.

Finansieringlösning sökes för upprustning av Inlandsbanan

Inlandsbanans ledning har beslutat att gå vidare för att senare i år kunna presentera finansieringsalternativ som möjliggör en nödvändig upprustning av den cirka 110 mil långa järnvägsanläggningen genom Sveriges inland.

Siljansnäs får nytt utsiktstorn

Ett nytt utsiktstorn ska byggas i Siljansnäs, det står klart sedan Naturvårdsverket beviljat Länsstyrelsen medel.

Nu ska Trafikverket peka ut 74-tonsvägarna

Under torsdagen meddelade regeringen att man fattat beslut om ändring i trafikförordningen – nu ska Trafikverket bestämma vilka vägar som kan upplåtas för tyngre fordon.

Minskade maskinstölder

Stockholms län är värst drabbat men maskinstölderna minskade faktiskt något under 2017, särskilt i Västra Götaland och Skåne. Antalet maskiner som återfinns minskar dock berättar Larmtjänst.

Nästan hundra i Kristianstad

Fyra bostadshus med totalt 96 hyresbostäder ska byggas i östra Kristianstad, ett uppdrag värt 120 miljoner kronor.

Reaktordelar kapas till våren

1

Lag om entreprenörsansvar möts med ris – och lite ros

Trots massiv branschkritik väljer regeringen att gå vidare med sitt förslag om entreprenörsansvar. Lagförslaget slår, enligt kritikerna, mot skötsamma företag som tvingas ta över betalningsansvaret från mindre seriösa företag som i praktiken får fritt fram för springnotor.

Grönt promenadstråk på nedgrävd järnväg

Med tänkt byggstart år 2020 ska järnvägen genom Sundbyberg grävas ner och överdäckas. Åtta år senare ska dagens ogästvänliga centrummiljö vara ersatt av en kilometerlång promenad med inslag av planteringar, restauranger, butiker och torgmiljöer.

Skarp kritik mot ministerutspel om järnvägsunderhåll

Infrastrukturminister Tomas Eneroth vill att Trafikverket ska återta delar av Infranord och bedriva järnvägsunderhåll i egen regi. Det vill inte Sveriges Byggindustrier som befarar att en sådan åtgärd leder till ytterligare försämringar av en redan skakig spårbunden trafik.

Borlängerondell ska krympas

Grådarondellen i Borlänge byggs om i vår, tanken är att göra den gamla cirkulationsplatsen mindre med särskilda körfält för högersväng för att på så vis minska risken för olyckor.

Virtuell verklighet kan bli del av grävmaskinsutbildningar

Studenter vid Högskolan i Halmstad utvecklar en metod som ska göra utbildningar mer kostnadseffektiva.

13 år efter nedläggningen – nu ska Barsebäck rivas

Barsebäck Kraft AB har ansökt om att få riva det nedlagda kärnkraftverket.

Eslöv hett när truckbranschen expanderar

VS Truck AB köper upp Grönvalls Truck och Maskin i Eslöv. Nu planerar man för framtiden och fler jobbtillfällen.

LKAB vill fylla ut gammal sjö – för framtida järnväg

Gruvföretaget har dock fått ett nej från mark- och byggnadsnämnden.

Ny kaj mitt i stan

Härnösands betongkaj vid norra sundet ska rivas och ersätts av en kaj byggd i trä med serviceanläggningar och båtplatser.

Vägarbetaren Timmy Edström slog sönder vindruta – får boten betald

Transschakt utökar maskinparken med hjulgrävare från Hitachi

Trafikverket kan få tillbaka ansvaret för järnvägen

Hansén Bil & Maskin växer – bygger ny anläggning

Bro i Karlstad stängs av för tung trafik

Sjukhusjobb i Skövde

Caterpillars vinst bättre än förväntat

Två nya kranar ska få godshanteringen i Malmö att gå som på räls

Bäverhot mot riksväg – nu ska djuret drivas bort

Decked är ett nytt innovativt lastsystem för arbetsfordon

Bygget av Förbifart Stockholm pausas – till följd av dispyt

Nu har en av Sveriges största industriinvesteringar färdigställts

Se alla Företagens egna nyheter

Återkommande

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Saltängen presenterar - ny digital lösning

El-teleinriktad TEKNIKER

Varmt välkommen till vår workshop!

Kunderna krossar berg

KIPP`s rattar, vevar och positionsvisare

Jackon nominerad till årets Finfoleverantör

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Enkel styrning med CAN bus

35 % ökning

KIPP´s Handtag, bygelhandtag, stånghandtag och greppskålar.

TR Electronic medverkar på IndustriMässan i Karlstad, den 24-25 januari.

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Marknadens bästa maskin?

Personalnytt från Metso Sverige

Ny kund!

KIPP´s knoppar och vred

Få helikoptervy med Brigade – Nu lanserar vi generation 2 av Backeye 360!

PRESTONE® och Ringbrothers Custom 1972 AMX Javelin

KIPP Produktnyheter

PRESTONE® firar 90 år!

NYTT! RUBIA OPTIMA 1100 FE 10W-30, högkvalitativ motorolja, med API CK & VO...

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Nytt nummer av Materialhanteraren ute!

Sänd till en kollega

0.205