23948sdkhjf

Priset på flaskan avgör inte valet av olja

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Med i runda tal 175 entreprenadmaskiner i flottan, och fler på väg in, är bland annat jakten på oplanerade driftstopp och miljöpåverkan av stor betydelse för Magnus Persson, verksamhetschef och delägare i VSM Entreprenad. Inte minst ställs hårda krav på effektiv eftermarknad och de oljeprodukter som används.

Kallhäll. Mycket har hänt sedan Värmdö Schaktmaskiner startade sin verksamhet 1972. Det som inleddes i blygsam skala med fokus på Stockholmsmarknaden har vuxit stadigt och i dag är företaget en av Sveriges största aktörer i entreprenadmaskinsbranschen.

– För närvarande omsätter vi mellan 600 och 700 miljoner kronor per år och är verksamma över stora delar av Norden. Vår samlade fordonsflotta består av cirka 175 maskiner, varav ungefär 20 byts ut varje år. Därigenom kan maskinstandarden hållas på en nivå som tillfredsställer även högt ställda krav på såväl miljöbelastning och arbetsmiljö som produktivitet, säger Magnus Persson, verksamhetschef och delägare i en växande koncern som i dag verkar under namnet VSM Entreprenad.

– Det är oerhört viktigt för oss att vi kan hålla våra maskiner igång. Vi har valt att i praktiken begränsa antalet maskinleverantörer till två. I stort sett använder vi bara Caterpillar och Volvo som levererar bra maskiner, bra service och har ett brett utbud av kompetenta samarbetspartners. Ett begränsat antal leverantörer underlättar eftermarknadsarbetet avsevärt. Det underlättar även för våra 15 verkstadskillar som därmed också blir något av specialister på de maskintyper vi använder.

– Även om våra anställda i verkstan jobbar med det mesta från svetsning till motorrenoveringar så köper vi alltid nya maskiner med serviceavtal och förlängd garanti. Dels innebär det att driftkostnaden blir mer förutsägbar, dels kan många oplanerade stillestånd undvikas. I det avseendet är de oljeanalyser som ingår i serviceavtalen ett värdefullt verktyg eftersom de kan ge väldigt tydliga indikationer när någon komponent, exempelvis en axel eller ett lager, är på väg att haverera.

Valet av oljor och smörjmedel – och för all del även drivmedel – är på många sätt avgörande för verksamheten och har så varit i mer än tio år. I en allt mer miljömedveten värld växte det i början på 2000-talet bland annat fram generella önskemål om biologiskt nedbrytbara hydrauloljor. Det visade sig dock att skiftet till en i praktiken helt ny produktgrupp skapade oväntat stora bekymmer för många entreprenörer eftersom antalet oljeläckage och pumphaverier ökade märkbart. Felaktigt handhavande av de nya hydrauloljorna var en anledning, men också att de inte alltid höll måttet och att de kunde fungera dåligt tillsammans med vissa packningar. Det kunde också vara si och så med de vattenavskiljande egenskaperna. När vätskorna i tanken inte skiktades försvann exempelvis möjligheten att dränera bort det vatten som annars samlas i tankens botten.

– Kraven avtog efter hand, men produkterna har utvecklats och kraven på miljöanpassade smörjmedel börjar komma tillbaka. Det passar oss bra med vår moderna maskinpark och vår inställning att använda de bästa oljorna. I nya maskiner kräver vi alltid miljöoljor, något som vi använder även i vår äldre maskinpark. Jag betalar gärna ett tre gånger högre pris för en oljeprodukt som fungerar och som vi av erfarenhet vet leder till färre läckage och färre stillestånd. Ambitionen att hålla en hög miljöprofil går igen även på drivmedelssidan där vi alltid använder miljödiesel, säger Magnus Persson.

Utbudet av exempelvis hydrauloljor har breddats kraftigt under senare år. I dag finns mer än 100 produkter upptagna på den så kallade SP-listan som omfattar de hydraulvätskor som uppfyller miljökraven enligt svensk standard.

I dag är det också närmast vedertaget att syntetoljor må vara dyrare än konventionella vätskor, men har fördelar som utlovas motivera det högre priset. Det är inte bara tillverkarna som hävdar att några fördelar är längre intervall mellan oljebytena, renare oljefilter och sänkt bränsleförbrukning.

På VSM:s huvudanläggning i Kallhäll, strax väster om Stockholm, finns ett lager där allehanda oljor och smörjmedel förvaras liksom saneringsmaterial som kan användas om det skulle uppstå oljespill någonstans. I lagret finns det mesta från små lätthanterliga dunkar eller flaskor till större, pumpförsedda tankar som gör det enkelt och snabbt att fylla på de maskiner som behöver ny olja.

– Olja kan också tas med i servicebilarna så vi slipper transportera maskinen till verkstaden när oljan ska bytas. Vid eventuella slangbrott samarbetar vi för övrigt med Hydroscand som ser till lämpliga åtgärder kan vidtas utan större tidspillan och utan onödigt spill av olja ute på arbetsplatserna som i dag är väl spridda. Många gånger ligger de dessutom långt från de vanliga allfarvägarna, vilket kan hänföras till att verksamheten breddats med avseende på både geografi och typ av uppdrag.

– Vi har vuxit snabbt, och en anledning till det är att vi står i väldigt nära kontakt med våra kunder och ett av de viktigaste kraven är att maskinerna fungerar med ett minimum av oplanerade driftstopp. Samtidigt är ambitionen att hela tiden utveckla företaget. Därför har vi en hög beredskap för att leverera de tjänster som efterfrågas och har därmed utvecklats i takt med våra kunder och deras åtaganden. För att på bästa sätt klara detta har vi på senare år samlat viss kompetens i hel- eller delägda bolag som är väl lämpade att lösa även komplicerade uppgifter, säger Magnus Persson.

Bland koncernbolagen finns delägda Munthers Specialtransporter som i första hand svarar för maskintransporter både internt och externt.

VSM Maskintjänst fungerar som en förmedling mellan företag som tillhandahåller lastbilar och entreprenadmaskiner och deras kunder. Därmed skapas också goda möjligheter att lösa tillfälliga toppbelastningar genom att kombinera de egna resurserna med ett omfattande nätverk av företag med passande kompetens.

I koncernen finns även ett bolag som jobbar uteslutande med bandschaktare och ett bolag inriktat på uppdrag för kraftverks- och vindkraftsindustrin. Därutöver finns ett vid det här laget väl inarbetat dotterbolag i Norge som också fungerar som något av konjunkturutjämnare. Just nu, med fullt pådrag på den svenska hemmamarknaden, minskar exempelvis ansträngningarna att ta hem nya jobb i Norge.

Det senaste tillskottet i koncernen är ett renodlat rentalföretag som startats så sent som i år.

– I dag har vi ungefär tio maskiner i storlekar upp till 25 ton som är öronmärkta för rentalverksamheten, men vi räknar med att det inom tre år kommer att röra sig om mellan 50 och 100 enheter. Vi vet att satsningen görs i en konjunktur som är mycket het för närvarande, men mycket talar för att efterfrågan håller i sig ett bra tag framöver. Bland annat efterlyser många entreprenörer från andra länder maskiner som kan användas av deras egen personal, säger Magnus Persson.

– Konkurrensen bland maskinentreprenörerna är tuff och ska vi överleva måste vi leverera det kunden förväntar sig, eller bättre. Vi vet av erfarenhet att tid är pengar och därför är det viktigt att våra maskiner fungerar när de ska göra det och att det hos oss går att få tag på såväl de maskiner som den kompetens som efterfrågas. Ska vi kunna ge kunden vad den vill ha krävs att vi är verksamma även inom en del nischbetonade segment och inte minst att våra maskiner är både produktiva, tillgängliga och lever upp till de senaste miljökraven. Och där spelar serviceavtal och genomtänkta val av bland annat oljor och andra smörjmedel väsentliga roller, säger Magnus Persson.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Volvo satsar helhjärtat på el i sina kompaktmaskiner

Volvo CE lovar en bred lansering av eldrivna kompaktmaskiner under år 2020.

WSP ger teknikstöd för norska tåg

MISAB blir ABT Väst

Samarbete med golfklubb ger stororder

Drygt 20 golfmaskiner och 100 golfbilar samt tillhörande underhållsservice ingår i en jätteorder från Golfstar Sverige.

Full kontroll på timmar, lön och projekt

SmartDok hjälp för byggentreprenörer som inte gillar pappersarbete

Vindkraftsuppdrag i Värmland

Veidekke får ett uppdrag på 182 miljoner kronor.

Nyhetsbrev

Med byggterapi som morot

En vuxenutbildning paketerad som byggterapi och nära samarbete med bland annat Skanska och NCC ska få fler att öppna ögonen för arbete i byggsektorn.

Arkiv

Otillräcklig kunskap om friktion på cykelbanor

Äntligen klartecken för bro över Skurusundet

Efter flera års försening kunde kontrakt nyligen tecknas med entreprenör för byggandet av den nya Skurubron.

Klaravik passerar miljarden

Efter en tillväxt på mer än 50 procent passerade Klaravik en omsättning på en miljard kronor på sina auktioner under 2018.

Håll koll på vibrationerna

Verktygen har utvecklats i många hänseenden, den skyddsutrustning som finns används dock för sällan konstaterar Bosch.

Asfaltjobb för 50 miljoner

Väganalys i hög fart

Enbart i Sverige mäts cirka 80 000 kilometer väg varje år. Nu presenteras teknik som gör informationsinsamlingen betydligt snabbare.

Uppsalabyggare växer genom förvärv

Sju av tio tar sig inte tid

Vidtar yrkeshantverkare de säkerhetsåtgärder som krävs? Inte enligt en undersökning som Bosch låtit göra. De svenska hantverkarna verkar dessutom vara sämst i klassen.

Mer sortering i Norrvidinge

Genom förvärvet av Sortab Mark och Sorteringstjänst utvidgar Norrvidinge sin verksamhet till Blekinge och södra Småland.

Mer tunneljobb för Bravida

Bravida har tagit hem ytterligare ett installationskontrakt i miljardklassen för Förbifart Stockholm.

Frankrike nästa för Steelwrist

Steelwrists internationella expansion fortsätter nu med etableringen av ett eget bolag strax utanför Paris.

NCC bygger depå

Dahl Sverige möblerar om

Dubbla milstolpar för Bobcat

Det fanns dubbla skäl att fira för Bobcat under förra året. Dels var det tioårsjubileum för minigrävaren E10 och dels passerade modellen 10 000 tillverkade exemplar.

Peab får jobb i Uppsala

Ny logistikpark ska bli störst i norra Stockholm 

Peab bygger i Skåne

Maskinuthyrare utbildar om kvartsdamm

Ramirent räknar med att komplettera sin utbildningsverksamhet med kvartsdammsutbildning senare i vår.

Han blir specialistchef hos Erlandsson Bygg

Ny affärsområdeschef på Veidekke Anläggning

Ny mässa för VA och avfall

Misstänkt smittspridning kom inte från gruva

Hur blir arbetsmiljön i framtidens gruva?

Serneke rekryterar regionchef från NCC

HSB bygger i Visby

LKAB rör om i organisationen

Byggstart i Södertälje

De bygger fiber i Västergötland

Förändringar i JM-toppen

Kabelskopa för 30-tonnare

Se alla Företagens egna nyheter

Genom grönländska glaciärer med Nokian Hakkapeliitta däck

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Västerås 23-24 januari

Ny 1090-litteratur från SBI

Knutkors till Land Rover och Range Rover

Akut

72-timmarstävling om entré till Arkitekturgalan i Konserthuset

Självsugande centrifugalpump för industrier

Nytillverkad spridare till Opel

Ny kardan till Nissan

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Drivknut till Mercedes Citan

Motorskölj för oljebyte

Stödlager till VW Transporter

Drivknuten.se säljer Veidec-produkter

Delad kunskap

Önskar vi på KIPP Scandinavia AB

New In-Sight 9912 from Cognex

Se reportaget från Sveriges modernaste tågdepå

Ny främre kardan till Toyota

Ny dieselpump till Mercedes Sprinter

Självsugande centrifugalpump för industrier

Steelwrist utsett till Gasellföretag för andra året i rad

-Innovationspristagaren är på väg att förändra en hel byggbransch...

Saltängen, för ett mer hållbart samhälle

Ny webbsida

Sänd till en kollega

0.114