Priset på flaskan avgör inte valet av olja

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Med i runda tal 175 entreprenadmaskiner i flottan, och fler på väg in, är bland annat jakten på oplanerade driftstopp och miljöpåverkan av stor betydelse för Magnus Persson, verksamhetschef och delägare i VSM Entreprenad. Inte minst ställs hårda krav på effektiv eftermarknad och de oljeprodukter som används.

Kallhäll. Mycket har hänt sedan Värmdö Schaktmaskiner startade sin verksamhet 1972. Det som inleddes i blygsam skala med fokus på Stockholmsmarknaden har vuxit stadigt och i dag är företaget en av Sveriges största aktörer i entreprenadmaskinsbranschen.

– För närvarande omsätter vi mellan 600 och 700 miljoner kronor per år och är verksamma över stora delar av Norden. Vår samlade fordonsflotta består av cirka 175 maskiner, varav ungefär 20 byts ut varje år. Därigenom kan maskinstandarden hållas på en nivå som tillfredsställer även högt ställda krav på såväl miljöbelastning och arbetsmiljö som produktivitet, säger Magnus Persson, verksamhetschef och delägare i en växande koncern som i dag verkar under namnet VSM Entreprenad.

– Det är oerhört viktigt för oss att vi kan hålla våra maskiner igång. Vi har valt att i praktiken begränsa antalet maskinleverantörer till två. I stort sett använder vi bara Caterpillar och Volvo som levererar bra maskiner, bra service och har ett brett utbud av kompetenta samarbetspartners. Ett begränsat antal leverantörer underlättar eftermarknadsarbetet avsevärt. Det underlättar även för våra 15 verkstadskillar som därmed också blir något av specialister på de maskintyper vi använder.

– Även om våra anställda i verkstan jobbar med det mesta från svetsning till motorrenoveringar så köper vi alltid nya maskiner med serviceavtal och förlängd garanti. Dels innebär det att driftkostnaden blir mer förutsägbar, dels kan många oplanerade stillestånd undvikas. I det avseendet är de oljeanalyser som ingår i serviceavtalen ett värdefullt verktyg eftersom de kan ge väldigt tydliga indikationer när någon komponent, exempelvis en axel eller ett lager, är på väg att haverera.

Valet av oljor och smörjmedel – och för all del även drivmedel – är på många sätt avgörande för verksamheten och har så varit i mer än tio år. I en allt mer miljömedveten värld växte det i början på 2000-talet bland annat fram generella önskemål om biologiskt nedbrytbara hydrauloljor. Det visade sig dock att skiftet till en i praktiken helt ny produktgrupp skapade oväntat stora bekymmer för många entreprenörer eftersom antalet oljeläckage och pumphaverier ökade märkbart. Felaktigt handhavande av de nya hydrauloljorna var en anledning, men också att de inte alltid höll måttet och att de kunde fungera dåligt tillsammans med vissa packningar. Det kunde också vara si och så med de vattenavskiljande egenskaperna. När vätskorna i tanken inte skiktades försvann exempelvis möjligheten att dränera bort det vatten som annars samlas i tankens botten.

– Kraven avtog efter hand, men produkterna har utvecklats och kraven på miljöanpassade smörjmedel börjar komma tillbaka. Det passar oss bra med vår moderna maskinpark och vår inställning att använda de bästa oljorna. I nya maskiner kräver vi alltid miljöoljor, något som vi använder även i vår äldre maskinpark. Jag betalar gärna ett tre gånger högre pris för en oljeprodukt som fungerar och som vi av erfarenhet vet leder till färre läckage och färre stillestånd. Ambitionen att hålla en hög miljöprofil går igen även på drivmedelssidan där vi alltid använder miljödiesel, säger Magnus Persson.

Utbudet av exempelvis hydrauloljor har breddats kraftigt under senare år. I dag finns mer än 100 produkter upptagna på den så kallade SP-listan som omfattar de hydraulvätskor som uppfyller miljökraven enligt svensk standard.

I dag är det också närmast vedertaget att syntetoljor må vara dyrare än konventionella vätskor, men har fördelar som utlovas motivera det högre priset. Det är inte bara tillverkarna som hävdar att några fördelar är längre intervall mellan oljebytena, renare oljefilter och sänkt bränsleförbrukning.

På VSM:s huvudanläggning i Kallhäll, strax väster om Stockholm, finns ett lager där allehanda oljor och smörjmedel förvaras liksom saneringsmaterial som kan användas om det skulle uppstå oljespill någonstans. I lagret finns det mesta från små lätthanterliga dunkar eller flaskor till större, pumpförsedda tankar som gör det enkelt och snabbt att fylla på de maskiner som behöver ny olja.

– Olja kan också tas med i servicebilarna så vi slipper transportera maskinen till verkstaden när oljan ska bytas. Vid eventuella slangbrott samarbetar vi för övrigt med Hydroscand som ser till lämpliga åtgärder kan vidtas utan större tidspillan och utan onödigt spill av olja ute på arbetsplatserna som i dag är väl spridda. Många gånger ligger de dessutom långt från de vanliga allfarvägarna, vilket kan hänföras till att verksamheten breddats med avseende på både geografi och typ av uppdrag.

– Vi har vuxit snabbt, och en anledning till det är att vi står i väldigt nära kontakt med våra kunder och ett av de viktigaste kraven är att maskinerna fungerar med ett minimum av oplanerade driftstopp. Samtidigt är ambitionen att hela tiden utveckla företaget. Därför har vi en hög beredskap för att leverera de tjänster som efterfrågas och har därmed utvecklats i takt med våra kunder och deras åtaganden. För att på bästa sätt klara detta har vi på senare år samlat viss kompetens i hel- eller delägda bolag som är väl lämpade att lösa även komplicerade uppgifter, säger Magnus Persson.

Bland koncernbolagen finns delägda Munthers Specialtransporter som i första hand svarar för maskintransporter både internt och externt.

VSM Maskintjänst fungerar som en förmedling mellan företag som tillhandahåller lastbilar och entreprenadmaskiner och deras kunder. Därmed skapas också goda möjligheter att lösa tillfälliga toppbelastningar genom att kombinera de egna resurserna med ett omfattande nätverk av företag med passande kompetens.

I koncernen finns även ett bolag som jobbar uteslutande med bandschaktare och ett bolag inriktat på uppdrag för kraftverks- och vindkraftsindustrin. Därutöver finns ett vid det här laget väl inarbetat dotterbolag i Norge som också fungerar som något av konjunkturutjämnare. Just nu, med fullt pådrag på den svenska hemmamarknaden, minskar exempelvis ansträngningarna att ta hem nya jobb i Norge.

Det senaste tillskottet i koncernen är ett renodlat rentalföretag som startats så sent som i år.

– I dag har vi ungefär tio maskiner i storlekar upp till 25 ton som är öronmärkta för rentalverksamheten, men vi räknar med att det inom tre år kommer att röra sig om mellan 50 och 100 enheter. Vi vet att satsningen görs i en konjunktur som är mycket het för närvarande, men mycket talar för att efterfrågan håller i sig ett bra tag framöver. Bland annat efterlyser många entreprenörer från andra länder maskiner som kan användas av deras egen personal, säger Magnus Persson.

– Konkurrensen bland maskinentreprenörerna är tuff och ska vi överleva måste vi leverera det kunden förväntar sig, eller bättre. Vi vet av erfarenhet att tid är pengar och därför är det viktigt att våra maskiner fungerar när de ska göra det och att det hos oss går att få tag på såväl de maskiner som den kompetens som efterfrågas. Ska vi kunna ge kunden vad den vill ha krävs att vi är verksamma även inom en del nischbetonade segment och inte minst att våra maskiner är både produktiva, tillgängliga och lever upp till de senaste miljökraven. Och där spelar serviceavtal och genomtänkta val av bland annat oljor och andra smörjmedel väsentliga roller, säger Magnus Persson.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Maskinpyssel för stora och små

Årets julklapp för stora och små älskare av entreprenadmaskiner har just hittat ut till butikshyllorna.

Maskintillverkarna nära drömgräns

Närmare en miljon entreprenadmaskiner till ett samlat värde av 99 miljarder US-dollar kommer att säljas i år, förutspår Off Highway Research.

Lättare ladda elbilar i norr

700 laddplatser för elbilar ska etableras på lättillgängliga platser mellan Gävle och Luleå under de närmaste tre åren.

Säkrare brobygge med prefab

Ökad säkerhet för brobyggarna och minskad risk för störningar i tågtrafiken utlovas när förtillverkade brobalkar används vid ett brobygge i Härnösand.

Ansöker om miljötillstånd för gruva i Lycksele

Fick inte lön för sitt jobb – slog sönder villor med grävskopa

Vittnet: " Det såg ut som om det hade varit jordbävning eller som ett bombnedslag"

Nyhetsbrev

Stort och smått för Liebherr

Liebherrs tornkranar och jättegrävare väckte uppmärksamhet i mässans största monter, de mindre maskinerna var dock lika viktiga. – Vi ser en tendens i hela Europa att man vill ha kompaktare maskiner.

Arkiv

Nytt asfaltsavtal för Svevia

Ersätter Örebro kommuns förra ramavtal.

Ny hybrid från Komatsu

På Intermat lanserade japanska Komatsu en ny version av sin hybridgrävare – HB 215: 215-2 ersätts av 215-3.

Maskinjätte växlar upp

Det går bra för maskinjätten som återigen höjer vinstprognosen för helåret 2018.

Säkra beteenden i byggsektorn minskar olyckor

Nytt stopp för bygget av Förbifart Stockholm

Så sent som i vintras stod arbetet med Förbifart Stockholm stilla. Nu är det dags igen.

Utbyggnaden av Norrköpings hamn får klartecken

Vd:n: "Det är förstås glädjande att mark- och miljödomstolens granskning har ett positivt utfall"

Peab Asfalt får nytt uppdrag i Ludvika

Ska sköta kommunens underhållsbeläggningar.

Sortera Materials förvärvar MTIB

Hög lastvikt med täckt vagn

En nio meter lång sluten transportvagn ska förenkla logistiken lovar Ivarssons i Metsjö. "Med TP3 Box bygger vi en av de största täckta transportvagnarna som får ta en mycket hög lastvikt."

Eitech installerar Västlänketapp Centralen

Uppdraget avser alla tekniska installationer, bland annat el-, rör-, ventilations- och styrteknik.

Ny profil för rivningsföretag

Corvara Miljörivarna byter namn

Nya ägare och nytt namn för RenoNorden

Spindelmaskin på svensk mark

Menzi Muck försöker nu erövra Sverige med norsk hjälp. En maskin är såld och i september görs ett nytt avstamp på Entreprenad Live.

Mustang och Manitou på Elmia

Allt är inte lastbilar på Elmia, Scantruck visar både teleskoplastare och minilastare.

Stabilt LKAB redovisar 1,3 miljarder i vinst

Järnvägsviadukten i Härnösand rivs och ersätts av en ny

Projektledaren: "Det innebär förstås att trafikmängden ökar på andra sträckor"

Sista etappen av Drottninggatan i Helsingborg påbörjad

Stora förändringar väntar centrala delarna av staden.

Svevia stöldskyddar maskiner – med dna-märkning

Regeringen kritisk till EU:s utsläppsmål

Se alla Företagens egna nyheter

Ultrasonic Sensorsystem hjälper till att hålla alla trafikanter säkra!

Träffa oss på LASTBIL 2018 den 22-24 augusti på Elmia!

Entreprenad Live 6-8 september 2018

Lagerrensning!

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Lästips i sommar! KmK Instruments nya mätdonskatalog

Metso har slutfört förvärvet av P.J. Jonsson & Söner

Med Sandvik Plant Solutions introduceras tre nya sätt att köpa kross- och sorteringsanläggningar

NYHET!!! Maskin Mekano VSI 1203 T7

Saltängen levererar kedja

Linotol Danmark utökar med ytterligare en säljare/projektledare

3 snabba

NOVOnox Hygienic

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

Tomas Staaf förstärker teamet som affärsområdeschef i Stockholm

Beställ ID06-regbox i dag och få de första 3 månaderna gratis!

DISAB Group förvärvar HYR IN Gruppen

Ny toppmodern lastbilsverkstad för Borås Bil Lastvagnar

Träffa Metsos krossexperter på Solvalla

Ytterligare Bauhaus-uppdrag för Linotol

DISAB Vacuum Technology sålde maskiner på IFAT mässan i München, Tyskland.

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Sänd till en kollega

0.199