23948sdkhjf

Priset på flaskan avgör inte valet av olja

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Med i runda tal 175 entreprenadmaskiner i flottan, och fler på väg in, är bland annat jakten på oplanerade driftstopp och miljöpåverkan av stor betydelse för Magnus Persson, verksamhetschef och delägare i VSM Entreprenad. Inte minst ställs hårda krav på effektiv eftermarknad och de oljeprodukter som används.

Kallhäll. Mycket har hänt sedan Värmdö Schaktmaskiner startade sin verksamhet 1972. Det som inleddes i blygsam skala med fokus på Stockholmsmarknaden har vuxit stadigt och i dag är företaget en av Sveriges största aktörer i entreprenadmaskinsbranschen.

– För närvarande omsätter vi mellan 600 och 700 miljoner kronor per år och är verksamma över stora delar av Norden. Vår samlade fordonsflotta består av cirka 175 maskiner, varav ungefär 20 byts ut varje år. Därigenom kan maskinstandarden hållas på en nivå som tillfredsställer även högt ställda krav på såväl miljöbelastning och arbetsmiljö som produktivitet, säger Magnus Persson, verksamhetschef och delägare i en växande koncern som i dag verkar under namnet VSM Entreprenad.

– Det är oerhört viktigt för oss att vi kan hålla våra maskiner igång. Vi har valt att i praktiken begränsa antalet maskinleverantörer till två. I stort sett använder vi bara Caterpillar och Volvo som levererar bra maskiner, bra service och har ett brett utbud av kompetenta samarbetspartners. Ett begränsat antal leverantörer underlättar eftermarknadsarbetet avsevärt. Det underlättar även för våra 15 verkstadskillar som därmed också blir något av specialister på de maskintyper vi använder.

– Även om våra anställda i verkstan jobbar med det mesta från svetsning till motorrenoveringar så köper vi alltid nya maskiner med serviceavtal och förlängd garanti. Dels innebär det att driftkostnaden blir mer förutsägbar, dels kan många oplanerade stillestånd undvikas. I det avseendet är de oljeanalyser som ingår i serviceavtalen ett värdefullt verktyg eftersom de kan ge väldigt tydliga indikationer när någon komponent, exempelvis en axel eller ett lager, är på väg att haverera.

Valet av oljor och smörjmedel – och för all del även drivmedel – är på många sätt avgörande för verksamheten och har så varit i mer än tio år. I en allt mer miljömedveten värld växte det i början på 2000-talet bland annat fram generella önskemål om biologiskt nedbrytbara hydrauloljor. Det visade sig dock att skiftet till en i praktiken helt ny produktgrupp skapade oväntat stora bekymmer för många entreprenörer eftersom antalet oljeläckage och pumphaverier ökade märkbart. Felaktigt handhavande av de nya hydrauloljorna var en anledning, men också att de inte alltid höll måttet och att de kunde fungera dåligt tillsammans med vissa packningar. Det kunde också vara si och så med de vattenavskiljande egenskaperna. När vätskorna i tanken inte skiktades försvann exempelvis möjligheten att dränera bort det vatten som annars samlas i tankens botten.

– Kraven avtog efter hand, men produkterna har utvecklats och kraven på miljöanpassade smörjmedel börjar komma tillbaka. Det passar oss bra med vår moderna maskinpark och vår inställning att använda de bästa oljorna. I nya maskiner kräver vi alltid miljöoljor, något som vi använder även i vår äldre maskinpark. Jag betalar gärna ett tre gånger högre pris för en oljeprodukt som fungerar och som vi av erfarenhet vet leder till färre läckage och färre stillestånd. Ambitionen att hålla en hög miljöprofil går igen även på drivmedelssidan där vi alltid använder miljödiesel, säger Magnus Persson.

Utbudet av exempelvis hydrauloljor har breddats kraftigt under senare år. I dag finns mer än 100 produkter upptagna på den så kallade SP-listan som omfattar de hydraulvätskor som uppfyller miljökraven enligt svensk standard.

I dag är det också närmast vedertaget att syntetoljor må vara dyrare än konventionella vätskor, men har fördelar som utlovas motivera det högre priset. Det är inte bara tillverkarna som hävdar att några fördelar är längre intervall mellan oljebytena, renare oljefilter och sänkt bränsleförbrukning.

På VSM:s huvudanläggning i Kallhäll, strax väster om Stockholm, finns ett lager där allehanda oljor och smörjmedel förvaras liksom saneringsmaterial som kan användas om det skulle uppstå oljespill någonstans. I lagret finns det mesta från små lätthanterliga dunkar eller flaskor till större, pumpförsedda tankar som gör det enkelt och snabbt att fylla på de maskiner som behöver ny olja.

– Olja kan också tas med i servicebilarna så vi slipper transportera maskinen till verkstaden när oljan ska bytas. Vid eventuella slangbrott samarbetar vi för övrigt med Hydroscand som ser till lämpliga åtgärder kan vidtas utan större tidspillan och utan onödigt spill av olja ute på arbetsplatserna som i dag är väl spridda. Många gånger ligger de dessutom långt från de vanliga allfarvägarna, vilket kan hänföras till att verksamheten breddats med avseende på både geografi och typ av uppdrag.

– Vi har vuxit snabbt, och en anledning till det är att vi står i väldigt nära kontakt med våra kunder och ett av de viktigaste kraven är att maskinerna fungerar med ett minimum av oplanerade driftstopp. Samtidigt är ambitionen att hela tiden utveckla företaget. Därför har vi en hög beredskap för att leverera de tjänster som efterfrågas och har därmed utvecklats i takt med våra kunder och deras åtaganden. För att på bästa sätt klara detta har vi på senare år samlat viss kompetens i hel- eller delägda bolag som är väl lämpade att lösa även komplicerade uppgifter, säger Magnus Persson.

Bland koncernbolagen finns delägda Munthers Specialtransporter som i första hand svarar för maskintransporter både internt och externt.

VSM Maskintjänst fungerar som en förmedling mellan företag som tillhandahåller lastbilar och entreprenadmaskiner och deras kunder. Därmed skapas också goda möjligheter att lösa tillfälliga toppbelastningar genom att kombinera de egna resurserna med ett omfattande nätverk av företag med passande kompetens.

I koncernen finns även ett bolag som jobbar uteslutande med bandschaktare och ett bolag inriktat på uppdrag för kraftverks- och vindkraftsindustrin. Därutöver finns ett vid det här laget väl inarbetat dotterbolag i Norge som också fungerar som något av konjunkturutjämnare. Just nu, med fullt pådrag på den svenska hemmamarknaden, minskar exempelvis ansträngningarna att ta hem nya jobb i Norge.

Det senaste tillskottet i koncernen är ett renodlat rentalföretag som startats så sent som i år.

– I dag har vi ungefär tio maskiner i storlekar upp till 25 ton som är öronmärkta för rentalverksamheten, men vi räknar med att det inom tre år kommer att röra sig om mellan 50 och 100 enheter. Vi vet att satsningen görs i en konjunktur som är mycket het för närvarande, men mycket talar för att efterfrågan håller i sig ett bra tag framöver. Bland annat efterlyser många entreprenörer från andra länder maskiner som kan användas av deras egen personal, säger Magnus Persson.

– Konkurrensen bland maskinentreprenörerna är tuff och ska vi överleva måste vi leverera det kunden förväntar sig, eller bättre. Vi vet av erfarenhet att tid är pengar och därför är det viktigt att våra maskiner fungerar när de ska göra det och att det hos oss går att få tag på såväl de maskiner som den kompetens som efterfrågas. Ska vi kunna ge kunden vad den vill ha krävs att vi är verksamma även inom en del nischbetonade segment och inte minst att våra maskiner är både produktiva, tillgängliga och lever upp till de senaste miljökraven. Och där spelar serviceavtal och genomtänkta val av bland annat oljor och andra smörjmedel väsentliga roller, säger Magnus Persson.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Fortsatt ökad försäljning för Volvo CE

God efterfrågan på flertalet marknader gör att Volvo CE i hög grad medverkar till att Volvogruppen gör sitt hittills starkaste resultat för tredje kvartalet.

El allt viktigare för NCC i Oslo

Minskade miljöutsläpp och sänkta driftkostnader är målet när NCC Infrastructure i Osloområdet nu fasar ut sina traditionella bilar – i fortsättningen är det eldrift som gäller.

3

Dubbdäcksforskare står på sig

Samtliga påståenden om felaktigheter tillbakavisas.

Entreprenad breddar läsekretsen

Leveranstidningen Entreprenads upplaga kommer 2019 att öka till cirka 8 500 exemplar.

Rekordsiffror för ballast

Ballastproduktionen ökade med tio miljoner ton 2017 och produktionen är nu uppe i en nivå som enligt SGU är den största på nästan 30 år.

Digital bekämpning av halka

Digital informationsinsamling talar om när, var och hur halka ska bekämpas.

Nyhetsbrev

NCC vill avyttra vägservice

Divisionen för vägservice och vissa delar av affärsområdet Industry avyttras eller avvecklas när NCC skakar om sin organisation.

Arkiv

Det är största byggföretaget i Sverige

Det är små förändringar på tio i topplistan över Sveriges största byggföretag.

AF-gruppen shoppar i Dalarna

Norska AF-gruppen har tecknat ett intentionsavtal om förvärv av 70 procent av aktierna i HMB Holding.

Rototilt skippar mineraloljan

Rototilt byter ut mineraloljan mot egenproducerad helsyntetisk olja, ett byte som ska maxa tiltrotatorernas livslängd hävdar företaget.

Världsrekord för Veidekke

Veidekke har flest VDC-certifierade medarbetare i världen och ser en tydlig koppling mellan VDC och en effektiv byggprocess.

Gasbil testas för asfalttransporter

En gasbil testas nu med gott resultat i samband med transporter till och från ett asfaltverk i Kållered.

Uthyrare med laddstolpar

Kunder och personal vid Persson Hyrmaskiner har nu tillgång till laddstolpar vid samtliga företagets fyra depåer.

Cementa överväger avveckling i Degerhamn

Skärpta miljökrav gör att Cementa diskuterar nedläggning av cementtillverkningen i Degerhamn redan 2019.

Återvinningsmaskiner i medvind

Nybro är navet i Värmdal & Traktorservice satsning mot avfalls- och återvinningssektorn. Nyförsäljning av maskiner och utrustning, service, reservdelar och underhåll är hörnstenar i verksamheten.

Ramirent blir en av Veidekkes huvudleverantörer

Svagt bostadsbyggande oroar träindustrin

En kraftig minskning av antalet sökta och beviljade bygglov för bostäder skapar oro i träindustrin.

Skånsk rivarfusion

Miljörivarnas expansion fortsätter nu med förvärvet av Lindqvist Sanering och Rivningsfirma i Malmö.

Framtidens kross på Europaturné

När Doppstadts nya flaggskepp bland krossarna nådde Skandinavien på sin roadshow genom Europa var förstås Leveranstidningen Entreprenad på plats.

Ny look för Caterpillar

1920-talsrött när maskinjätten moderniserar.

VTI: så blir halkbekämpningen bättre

Nytt system ska underlätta både för entreprenörer och för maskinförare.

Största stenplockaren

Multidocker ökar försäljningen

2018 har försäljningsmässigt börjat bra för Multidocker, som även i höst ser en fortsatt god efterfrågan.

Reportage
Ett sista farväl i Malmberget

"Det är lite tragiskt men gruvan ger och gruvan tar."

Sorteringsgrip för minigrävare

Ekerö får ytterligare en återvinningsstation

Veidekke köper borrfirma

Många nya i Trafikutskottet

Hon ska leda Olofsfors in i en digital värld

Bygghandeln ökade - trots varm sommar

Ramboll levererar beställarstöd till Västlänken

Gruvdäck ska stå pall

”Trasigt adblue-system kan bli ekonomisk ruin”

De bygger adblue-system som håller måttet

Infartsled smalnas av när Amiralsstaden tar form

Första spadtaget till Norrbotniabanan är taget

Se alla Företagens egna nyheter

Självsugande centrifugalpump för industrier

GT Trading ökar sin närvaro på södra sidan av Stockholm.

Lönsamma lagersystem, Logistik & Transport

Nytt racingfett

Läs senaste numret av tidningen stålbyggnad här

Ny gymnasieskola byggs i Göteborg

Telfa AB -industripumpar ställer ut på Processteknik i Göteborg 9-11 oktober

PROFIsafe SIL3 absolutgivare i standard storlek 58 mm

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

DISAB-TELLA AB stärker säljorganisationen

Intelligent Datainsamling

Telfa AB -industripumpar ställer ut på Processteknik i Göteborg 9-11 oktober

Produktnyhet: V14 - ny självrengörande elkontakt för SQ-fästen

Artificiell Intelligens för Maskin Vision

Självsugande centrifugalpump för industrier

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Processteknik i Göteborg 9-11 oktober

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Självsugande centrifugalpump för industrier

Linotol bakom Sveriges ljusaste betonggolv

Programmet för Stålbyggnadsdagen 2018 är klart!

Constructor lanserar appen RackCheck

Jackon har öppnat nytt kompetenscenter

GT Trading Entreprenadmaskiner AB förstärker sitt säljteam

Stororder till Linotol när Lidl bygger nytt logistikcenter

Upptäck KIPP`s breda sortiment av maskinfötter

Sänd till en kollega

0.164