Priset på flaskan avgör inte valet av olja

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Med i runda tal 175 entreprenadmaskiner i flottan, och fler på väg in, är bland annat jakten på oplanerade driftstopp och miljöpåverkan av stor betydelse för Magnus Persson, verksamhetschef och delägare i VSM Entreprenad. Inte minst ställs hårda krav på effektiv eftermarknad och de oljeprodukter som används.

Kallhäll. Mycket har hänt sedan Värmdö Schaktmaskiner startade sin verksamhet 1972. Det som inleddes i blygsam skala med fokus på Stockholmsmarknaden har vuxit stadigt och i dag är företaget en av Sveriges största aktörer i entreprenadmaskinsbranschen.

– För närvarande omsätter vi mellan 600 och 700 miljoner kronor per år och är verksamma över stora delar av Norden. Vår samlade fordonsflotta består av cirka 175 maskiner, varav ungefär 20 byts ut varje år. Därigenom kan maskinstandarden hållas på en nivå som tillfredsställer även högt ställda krav på såväl miljöbelastning och arbetsmiljö som produktivitet, säger Magnus Persson, verksamhetschef och delägare i en växande koncern som i dag verkar under namnet VSM Entreprenad.

– Det är oerhört viktigt för oss att vi kan hålla våra maskiner igång. Vi har valt att i praktiken begränsa antalet maskinleverantörer till två. I stort sett använder vi bara Caterpillar och Volvo som levererar bra maskiner, bra service och har ett brett utbud av kompetenta samarbetspartners. Ett begränsat antal leverantörer underlättar eftermarknadsarbetet avsevärt. Det underlättar även för våra 15 verkstadskillar som därmed också blir något av specialister på de maskintyper vi använder.

– Även om våra anställda i verkstan jobbar med det mesta från svetsning till motorrenoveringar så köper vi alltid nya maskiner med serviceavtal och förlängd garanti. Dels innebär det att driftkostnaden blir mer förutsägbar, dels kan många oplanerade stillestånd undvikas. I det avseendet är de oljeanalyser som ingår i serviceavtalen ett värdefullt verktyg eftersom de kan ge väldigt tydliga indikationer när någon komponent, exempelvis en axel eller ett lager, är på väg att haverera.

Valet av oljor och smörjmedel – och för all del även drivmedel – är på många sätt avgörande för verksamheten och har så varit i mer än tio år. I en allt mer miljömedveten värld växte det i början på 2000-talet bland annat fram generella önskemål om biologiskt nedbrytbara hydrauloljor. Det visade sig dock att skiftet till en i praktiken helt ny produktgrupp skapade oväntat stora bekymmer för många entreprenörer eftersom antalet oljeläckage och pumphaverier ökade märkbart. Felaktigt handhavande av de nya hydrauloljorna var en anledning, men också att de inte alltid höll måttet och att de kunde fungera dåligt tillsammans med vissa packningar. Det kunde också vara si och så med de vattenavskiljande egenskaperna. När vätskorna i tanken inte skiktades försvann exempelvis möjligheten att dränera bort det vatten som annars samlas i tankens botten.

– Kraven avtog efter hand, men produkterna har utvecklats och kraven på miljöanpassade smörjmedel börjar komma tillbaka. Det passar oss bra med vår moderna maskinpark och vår inställning att använda de bästa oljorna. I nya maskiner kräver vi alltid miljöoljor, något som vi använder även i vår äldre maskinpark. Jag betalar gärna ett tre gånger högre pris för en oljeprodukt som fungerar och som vi av erfarenhet vet leder till färre läckage och färre stillestånd. Ambitionen att hålla en hög miljöprofil går igen även på drivmedelssidan där vi alltid använder miljödiesel, säger Magnus Persson.

Utbudet av exempelvis hydrauloljor har breddats kraftigt under senare år. I dag finns mer än 100 produkter upptagna på den så kallade SP-listan som omfattar de hydraulvätskor som uppfyller miljökraven enligt svensk standard.

I dag är det också närmast vedertaget att syntetoljor må vara dyrare än konventionella vätskor, men har fördelar som utlovas motivera det högre priset. Det är inte bara tillverkarna som hävdar att några fördelar är längre intervall mellan oljebytena, renare oljefilter och sänkt bränsleförbrukning.

På VSM:s huvudanläggning i Kallhäll, strax väster om Stockholm, finns ett lager där allehanda oljor och smörjmedel förvaras liksom saneringsmaterial som kan användas om det skulle uppstå oljespill någonstans. I lagret finns det mesta från små lätthanterliga dunkar eller flaskor till större, pumpförsedda tankar som gör det enkelt och snabbt att fylla på de maskiner som behöver ny olja.

– Olja kan också tas med i servicebilarna så vi slipper transportera maskinen till verkstaden när oljan ska bytas. Vid eventuella slangbrott samarbetar vi för övrigt med Hydroscand som ser till lämpliga åtgärder kan vidtas utan större tidspillan och utan onödigt spill av olja ute på arbetsplatserna som i dag är väl spridda. Många gånger ligger de dessutom långt från de vanliga allfarvägarna, vilket kan hänföras till att verksamheten breddats med avseende på både geografi och typ av uppdrag.

– Vi har vuxit snabbt, och en anledning till det är att vi står i väldigt nära kontakt med våra kunder och ett av de viktigaste kraven är att maskinerna fungerar med ett minimum av oplanerade driftstopp. Samtidigt är ambitionen att hela tiden utveckla företaget. Därför har vi en hög beredskap för att leverera de tjänster som efterfrågas och har därmed utvecklats i takt med våra kunder och deras åtaganden. För att på bästa sätt klara detta har vi på senare år samlat viss kompetens i hel- eller delägda bolag som är väl lämpade att lösa även komplicerade uppgifter, säger Magnus Persson.

Bland koncernbolagen finns delägda Munthers Specialtransporter som i första hand svarar för maskintransporter både internt och externt.

VSM Maskintjänst fungerar som en förmedling mellan företag som tillhandahåller lastbilar och entreprenadmaskiner och deras kunder. Därmed skapas också goda möjligheter att lösa tillfälliga toppbelastningar genom att kombinera de egna resurserna med ett omfattande nätverk av företag med passande kompetens.

I koncernen finns även ett bolag som jobbar uteslutande med bandschaktare och ett bolag inriktat på uppdrag för kraftverks- och vindkraftsindustrin. Därutöver finns ett vid det här laget väl inarbetat dotterbolag i Norge som också fungerar som något av konjunkturutjämnare. Just nu, med fullt pådrag på den svenska hemmamarknaden, minskar exempelvis ansträngningarna att ta hem nya jobb i Norge.

Det senaste tillskottet i koncernen är ett renodlat rentalföretag som startats så sent som i år.

– I dag har vi ungefär tio maskiner i storlekar upp till 25 ton som är öronmärkta för rentalverksamheten, men vi räknar med att det inom tre år kommer att röra sig om mellan 50 och 100 enheter. Vi vet att satsningen görs i en konjunktur som är mycket het för närvarande, men mycket talar för att efterfrågan håller i sig ett bra tag framöver. Bland annat efterlyser många entreprenörer från andra länder maskiner som kan användas av deras egen personal, säger Magnus Persson.

– Konkurrensen bland maskinentreprenörerna är tuff och ska vi överleva måste vi leverera det kunden förväntar sig, eller bättre. Vi vet av erfarenhet att tid är pengar och därför är det viktigt att våra maskiner fungerar när de ska göra det och att det hos oss går att få tag på såväl de maskiner som den kompetens som efterfrågas. Ska vi kunna ge kunden vad den vill ha krävs att vi är verksamma även inom en del nischbetonade segment och inte minst att våra maskiner är både produktiva, tillgängliga och lever upp till de senaste miljökraven. Och där spelar serviceavtal och genomtänkta val av bland annat oljor och andra smörjmedel väsentliga roller, säger Magnus Persson.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ledare: Underkänd näringspolitik

Slutbedömningen är att företagsklimatet i Sverige är det sämsta sedan den här typen av undersökningar inleddes 2008.

Pigg 50-åring går under jorden

Närmare 400 Toyota Hilux ingår i LKAB:s flotta av fordon för transporter i gruvverksamheten i Kiruna.

Asfaltering väckte arga känslor

Koelis affärsområdeschef: "Oacceptabelt".

Svenska Maskinmässan 2018
Större däck på ny hjullastare

JCB tar med sig sin 419S hjullastare till Svenska Maskinmässan.

Svenska Maskinmässan 2018
Förarfokus i ny bandgrävare

JCB:s nya tunga grävare hänger med till Solvalla, företaget visar sin 220X som premiärvisades i England tidigare i vår, en maskin där man anser sig ha månat extra mycket om förarens komfort.

Svenska Maskinmässan 2018
Tunga nyheter från Wirtgen Group

Wirtgen Group, med både Wirtgen, Vögele, Hamm, Kleemann och Benninghoven bjuder in till en Solvallamonter packad med vältar, läggare, fräsar, krossar och siktar.

Nyhetsbrev

Arkiv

Stora planer för Komatsu i Sverige

Efter två år med Komatsu har Söderberg & Haak täckt in de vita fläckarna, nu finns organisationen på plats och målet är att få märket att lyfta i Sverige. – Inom fem år ska vi ha en tvåsiffrig andel av marknaden.

Tvåårskontrakt på bullerplank

Reportage
Så får Umeå Entreprenad verksamheten att lyfta

Umeå Entreprenad samarbetar på djupet med sina kunder, något som gör det möjligt att ha en riktigt god framförhållning – orderstocken för 2018 är redan klar. – Vi har också klart med 50 miljoner för 2019.

Sweco ska massanställa – för tillväxten

15 000 ska bli drygt 18 000.

Reportage
Intensivt nattskift för stora maskiner

Sex grävmaskiner står tätt i Täby en vårvinternatt – en bro över motorvägen ska rivas, en insats som kräver god koordination och snabba redskapsbyten. "Det blir inga kafferaster förrän klockan är på vår sida!"

Infrastruktur driver betongproduktion

Peab får fler väguppdrag

Kontraktet omfattar vinterväghållning och barmarksunderhåll.

Svenska Maskinmässan 2018
Fokus på el för Wacker Neuson

Elmaskinerna står i fokus i Wacker Neusons monter, företaget vill också visa sin bredd och tar med sig allt från stora till små maskiner.

Svenska Maskinmässan 2018
JCB drar ner volymen

JCB tar med sig sin nya elgrävare till Svenska Maskinmässan. Grävmaskinen lanserades i mars och den brittiska tillverkaren beskriver den som den tystaste i sitt segment och lyfter fram att utsläppen blir noll.

Reportage
Bökigt för Bellmans vid Slussen

En långsmal remsa mellan storstadstrafiken och Saltsjön, mer plats finns det inte när Bellmans ska bygga vid Slussen. – När jag kom hit fick jag börja med att städa upp lite, annars gick det inte ens att vrida maskinen.

Återvunnen asfalt på dansk motorväg

Stora mängder återvunnen asfalt i ett av Danmarks största motorvägsprojekt.

Svenska Maskinmässan 2018
Japansk maskin i svensk tappning

Bomfjädring, flytläge och hjulstyrning direkt från fabrik. Söderberg & Haak har sett till att Komatsus nya 15-tonnare ska vara redo för kräsna svenska entreprenörer.

Svenska Maskinmässan 2018
Minigrävare auktioneras ut

Maskinerna allt viktigare för Bellmans

Bellmans grundades i början av 1970-talet av Ulf Bellman. Fokus låg inledningsvis mest på bygg- och anläggningstransporter men med tiden kom även entreprenadmaskinerna in i bilden.

Förbättrad slangservice

Asfaltsgruppen levererar mark och anläggningsarbeten till Kardonbanan i Ostlänken

Vd:n: "Det känns hedrande".

Nyab ansvarar för ren- och viltstängsel i norr

Kontrakten avser Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Svenska Maskinmässan 2018
Inga fler ormbon

Hüllert stärker säljorganisationen

Uddevalla hamn väljer Melicon

Luleå hamn får klartecken från domstolen

YH expanderar

Ramboll köper tysk sjukhuslogistiker

Geely köper mark i Göteborg

Derome öppnar lager i syd

Se alla Företagens egna nyheter

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi har

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Maskino blir först i världen med webbshop för grävmaskiner

Linotols skandinaviska satsning ger uppdrag i Norge

"Kunden så nöjd att vi fick komma tillbaka"

"Wow vilken historia"

Kipp Scandinavia AB ser mycket ljust på framtiden.

Sara förstärker teamet på ekonomiavdelningen

Ny kardan till VW Amarok

TR Electronic is the exclusive distributor for Cognex in Scandinavia

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

Sänd till en kollega

0.371