23948sdkhjf

Mobilitet i kampen mot dammet

Med en mindre modell vill Duztech hitta nya kundsegment.
Med små, små vattendroppar ska det så förrädiska byggdammet kapslas in. Att med finkorniga vattenmoln motarbeta bygg- och gruvdamm och är inte nytt, men för Duztech och vd:n Daniel Eriksson är satsningen på mindre och mer mobila maskiner nytt. Deras nya X35 ska leda in dem på nya marknader.

Förhoppningen är att den nya dammbekämpningsmaskinerna speciellt ska locka kunder i uthyrningssegmentet. Daniel Eriksson tror att möjligheten att vara mobil på ställen där det inte behövs så stora maskiner kommer att ge deras produkter en ny användning.

– Vi tillverkar ju normalt mycket större dammbekämpningsmaskiner, men vi har sett ett segment där det kanske inte finns så mycket i dag. Vi tror på det här för framtiden. Litet, kompakt och energisnålt. Och en bra prislapp naturligtvis, säger Daniel Eriksson.

Han fortsätter:
– En större är ju bra för tyngre industrier som gruvor och stålverk, där man kanske inte flyttar så mycket på grejerna. Det här är mer mobilt och lite smidigare. För den typen av verksamheter där man rör mycket på sig.

Nyheten med den senaste modellen är att man tar in el och vatten nertill. Den är mindre, mer flyttbar och ska vara enkel att hantera. Den är kanske inte rätt val för deras normala kunder, men möjligen för den som inte behöver dimensionera sin dammbekämpning som i en gruva.

Stort internationell försäljning
Duztech är en nettoexportör. En klar majoritet av deras produkter säljs utomlands. Den största marknaden finns i Europa, men man har sedan ett år tillbaka startat säljkontor i USA och Asien. Även i Sverige har det börjat ta fart på allvar, om man ska tro Daniel Eriksson. Och den här mer mobila maskinen ska göra dem mer attraktiva i Sverige, gentemot nya användare.

– Vi känner att sista året har det lossnat rejält med dammbekämpning överhuvudtaget i Sverige. Gruvor och stålverk har vi haft som kunder ända sedan vi startade för tio år sedan. Men nu ser vi en ökning i diverse rivnings- och byggprojekt.

Trots allt handlar det om hälsoeffekter, att vi inte ska andas in dammpartiklarna som skapas vid exempelvis rivning eller industriell ståltillverkning, enligt Daniel Eriksson. Därför menar han att den här typen av lösningar har en stark framtid på dammiga svenska byggarbetsplatser.

– Ofta handlar det om att industrin eller verksamheten krockar med bebyggelse. När bebyggelsen växer sig på blir dammet, som är flyktigt och försvinner med vinden ett problem. Det är det ena. Det andra är ju om man river ett hus inne i stan, med stendamm som går in i affärer, det är ju inte acceptabelt i dag, säger Daniel Eriksson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063