23948sdkhjf

I Norge är underbart kort

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Det tog inte många minuter från det att Volvo lanserade sin nya kortrumpade bandgrävare på 35 ton innan två norska entreprenörer köpte var sin. Detta trots att ingen maskin fanns på plats – presentationen skedde via en videolänk till Korea.

Konz. Vissa beslut är lätta att fatta. När Ole Petter Flage och Roger Jordalen, ägare till Flage Maskin respektive Jordalen Maskin, besökte Volvofabriken i Konz, nära gränsen till Luxemburg, var uppdraget att hitta lämpliga maskiner för arbete på stenfyllda dammkonstruktioner där ytorna ofta är minst sagt smala och ställer stora krav på bland annat räckvidd och balans.

Volvos ECR305C var ett tänkbart alternativ tills den fasades ut för ungefär fem år sedan. När det nu kommer en uppföljare handlar det om en kortrumpad maskin som väger in kring 35 ton och baseras på den vid det här laget väl beprövade E-serien. Korta svängradie, balans och räckvidd bidrar till att den lämpar sig väl för bland annat rörläggning, dikesinstallationer och inte minst vid arbete på dammkonstruktioner.

Tillverkaren räknar inte med att ECR355E kommer att bli en storsäljare på den svenska marknaden, men i Norge blev det alltså en rivstart med två snabba inköp, bortåt ett halvår innan den egentliga säljstarten. Ole Petter Flage nöjde sig för övrigt inte med att bara beställa den nya bandgrävaren. I orderblocket hamnade också den i stort sett lika nya hjulgrävaren EW220E på 22 ton (läs mer här).

Jämfört med föregångaren utlovas en 35-tonsmaskin med upp till tio procent högre bränsleeffektivitet tillsammans med förbättringar av såväl brytkraft som lyftkapacitet. Kraften hämtas förstås från en av Volvos egna motorer, anpassad till utsläppskraven i steg IV. Den sänkta bränsleförbrukningen förklaras med att D8-motorn på 180 kilowatt (241 hästkrafter) samverkar med ett avancerat elhydrauliskt system, vilket också har en avgörande betydelse för de minskade utsläppen.

Samtidigt utlovas kortare cykeltider tack vare snabbare och smidigare rörelser, något som också har sin grund i bommens flytfunktion som sparar pumpkraft när bommen sänks.

Den ROPS-certifierade och bullerdämpade hytten har en stor vertikal vindruta som förbättrar sikten. Det stora övre fönstret framtill är enkelt att rulla upp för att vara ur vägen. Den nedre delen kan tas bort och förvaras i hytten. Hyttens stora fönster åtskiljs av smala pelare och underlättar för föraren att se åt alla håll. Som tillval finns fyra externa kameror som visar en bild av maskinen i fågelperspektiv på LCD-skärmen i hytten.

Klimatanläggningen ställs enkelt in via skärmen samtidigt som luftcirkulations- och avfrostningssystem skyndar på såväl uppvärmning som kylning av hytten. Tillsammans med bland annat ställbar förarstol, gott om benutrymme och vibrationsdämpare bidrar det i hög grad till att arbetsmiljön förbättrats.

Föraren kan utifrån aktuell arbetsuppgift välja mellan flera arbetslägen: I (tomgång), G (allmänt), H (tung) och P (maximal effekt). Det finns också ett nytt ECO-läge som utnyttjar elektronisk pumpstyrning på ett sätt som utlovas förbättra bränsleeffektiviteten med bibehållna prestanda i de flesta situationer.

Anpassade responslägen i joysticken ökar kontrollen liksom HMI (Human Machine Interface) – ett elektroniskt system som hjälper förarna att finjustera funktioner och inställningar via en skärm och en knappsats.

Volvo erbjuder också något som kallas produktivitetstjänster som, enligt företaget ska förfina bland annat förarbeteende samt plats- och maskinkonfiguration på ett sätt som ökar produktiviteten. Bland annat erbjuds maskintillval, assistanslösningar och utbildningspaket.

En ambition har varit att ta fram en maskin som klarar allehanda uppdrag från vägarbete till tunga industrijobb och därför erbjuds även ett flertal standard- och extrafunktioner som schaktblad, redskapsfäste, extra hydraulikkrets och tvådelad bom. Bland tillvalen finns även en längre och smalare undervagn som gör maskinen rörligare. Av stor vikt är också det kompakta formatet som underlättar transporter mellan arbetsplatserna samt ett högt hydraulflöde.

De fabriksinstallerade tiltrotatorerna utlovas matcha företagets egen skopserie Aggressive Cut. Separata joystickar och en färgdisplay är helt integrerade i maskinens system. För att uppnå rätt flöde och tryck hos hydrauliska redskap kan maskinen fabriksutrustas med en mängd extra hydraulslangar för exempelvis rivningsaggregat, saxar och rotatorer.

Det lösenordsskyddade redskapshanteringssystemet har lagringsutrymme för 20 olika redskap. Därmed kan föraren förinställa hydraulflöde och tryck inifrån hytten på skärmen så att redskapen presterar maximalt.

Viktiga underhållspunkter som pumptrycksvred, filter och kylpaket är lätt åtkomliga från marknivå via luckor med stor öppningsvinkel. Service och underhållsarbeten underlättas också av logiskt grupperade smörjpunkter, halkskyddsplattor och ledstänger.

Bland tilläggstjänsterna finns även så kallade drifttidstjänster som bland annat gör det möjligt för återförsäljarna att fjärrövervaka kundernas maskiner för att kunna ge tidiga diagnoser och därmed vidta åtgärder i god tid innan det finns risk för oplanerade och därmed dyrbara driftstopp.

Även för maskiner som ska användas vid exempelvis rivningsuppdrag finns en mängd tillval, bland annat skydd för bom och skopcylinder, kraftiga sidodörrar, förstärkta underskydd, svängkransskydd och rasskyddspaket (FOG) på hytten.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Risa och Volvo i jätteaffär

Volvos 95-tonskoloss EC950EL ingår i ett maskinpaket på cirka 635 ton som beställts av norska Risa Service.

Alla Caterpillarmaskiner ska DNA-märkas

"Vår förhoppning är att fler följer efter så det blir en branschstandard."

Dansk lyfthjälp med ökat fokus på Sverige

Jehander överlåter sjötransport

Bauma blir ännu större

Den världsledande fackmässan utökar ytan och gör samtidigt uppdelningen i olika utställningssektorer ännu tydligare.

2

Seg e-handel inom bygg

E-handeln växer snabbt, men inom bygg går det långsamt.

Nyhetsbrev

Ledare: Var finns den vuxne i rummet?

Alla pratar om blocköverskridande lösningar, men när det kommer till kritan är det polarisering som gäller.

Arkiv

Klinkerföretaget ska vässa entreprenörerna

Ett nytt nätverk ska göra det enklare att handla upp murverksentreprenörer.

Tung besiktning i Norrköping

Mångmiljonsatsning i Närke

Huddig drar västerut

”Vi vill positionera Huddig hos järnvägsbolagen i USA.”

ID-scanner försvårar för fuskare

En ID-scanner utlovas minska risken för fusk och öka säkerheten på bland annat byggarbetsplatser.

Andra generationen elmaskiner för gruvdrift

Sänkta kostnader och hälsosammare arbetsmiljö utlovas med Epirocs andra generation batteridrivna maskiner för gruvdrift.

Ökad produktion av holländska däck

Ny Cat matchar truckarna

Caterpillars nya hjullastare 986K ska täcka in gapet mellan 982 och 988 och beskrivs som en långlivad och väl dimensionerad maskin. –  Det är en fruktansvärt ärlig maskinkonstruktion.

Bollsensor mäter trycket

En liten boll inne i däcket ska leverera information om både däcktryck och temperatur, viktiga data för att undvika stillestånd anser Secub, som visade Ball sensor på Load up North.

Diamantklinga med ljuddämpning

Fräck larvbandsstöld i Nordmaling

”Jordtransplantation” i stadsrumsprojekt

Cramo förbättrar logistiken

Sorteringsverk att hyra

Ett samarbete mellan Fredheim Maskin och Arema Rental ökar nu möjligheterna att hyra sorteringsverk.

”Äntligen har vi lock up”

Volvos klassiska hjullastare har fått en efterlängtad uppgradering, flera nya features ska förbättra maskinerna, en funktion som ska göra att maskinen orkar mer, inte minst i snöröjningen.

Politiska hinder för bostadsaffärer

Reavinstskatt och skärpta amorteringskrav är effektiva hinder som förhindrar bostadsaffärer, enligt en färsk undersökning.

Tyréns ska få fart på historiskt intressant järnväg

Malmproduktionen på topp

Inte redo för extremregnen

Gasdriven dammbekämpning

Maskinförmedlare stöder Mustaschkampen

Jumboplats för Jämtland

Fullt ös i Östergötland

Japaner får stororder från Boliden

Sweco pusslar i Skåne

Ramirent blir en av Veidekkes huvudleverantörer

Sorteringsgrip för minigrävare

Ekerö får ytterligare en återvinningsstation

Veidekke köper borrfirma

Många nya i Trafikutskottet

Se alla Företagens egna nyheter

Självsugande centrifugalpump för industrier

Nokian Tyres är Sveriges mest rekommenderade däckmärke

Nyanställning och digitaltjänst

Large hollow shaft encoders with Industrial Ethernet from TR Electronic

Träffa oss på KIPP Scandinavia under Elmia Subcontractor 13-16 november

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Hur dränerar du och isolerar du på rätt sätt?

Är du nästa Saltängare?

DEEP LEARNING for factory automation

EAB levererar lagerinredning och ger plats till 180.000 kartonger

Enkel datalogging från TR Electronic/Secomea

Absolutgivare med I/O Link från TR electronic

Självsugande centrifugalpump för industrier

GT Trading ökar sin närvaro på södra sidan av Stockholm.

Lönsamma lagersystem, Logistik & Transport

Nytt racingfett

Läs senaste numret av tidningen stålbyggnad här

Ny gymnasieskola byggs i Göteborg

Telfa AB -industripumpar ställer ut på Processteknik i Göteborg 9-11 oktober

PROFIsafe SIL3 absolutgivare i standard storlek 58 mm

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

DISAB-TELLA AB stärker säljorganisationen

Intelligent Datainsamling

Telfa AB -industripumpar ställer ut på Processteknik i Göteborg 9-11 oktobe...

Produktnyhet: V14 - ny självrengörande elkontakt för SQ-fästen

Sänd till en kollega

0.193