I Norge är underbart kort

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Det tog inte många minuter från det att Volvo lanserade sin nya kortrumpade bandgrävare på 35 ton innan två norska entreprenörer köpte var sin. Detta trots att ingen maskin fanns på plats – presentationen skedde via en videolänk till Korea.

Konz. Vissa beslut är lätta att fatta. När Ole Petter Flage och Roger Jordalen, ägare till Flage Maskin respektive Jordalen Maskin, besökte Volvofabriken i Konz, nära gränsen till Luxemburg, var uppdraget att hitta lämpliga maskiner för arbete på stenfyllda dammkonstruktioner där ytorna ofta är minst sagt smala och ställer stora krav på bland annat räckvidd och balans.

Volvos ECR305C var ett tänkbart alternativ tills den fasades ut för ungefär fem år sedan. När det nu kommer en uppföljare handlar det om en kortrumpad maskin som väger in kring 35 ton och baseras på den vid det här laget väl beprövade E-serien. Korta svängradie, balans och räckvidd bidrar till att den lämpar sig väl för bland annat rörläggning, dikesinstallationer och inte minst vid arbete på dammkonstruktioner.

Tillverkaren räknar inte med att ECR355E kommer att bli en storsäljare på den svenska marknaden, men i Norge blev det alltså en rivstart med två snabba inköp, bortåt ett halvår innan den egentliga säljstarten. Ole Petter Flage nöjde sig för övrigt inte med att bara beställa den nya bandgrävaren. I orderblocket hamnade också den i stort sett lika nya hjulgrävaren EW220E på 22 ton (läs mer här).

Jämfört med föregångaren utlovas en 35-tonsmaskin med upp till tio procent högre bränsleeffektivitet tillsammans med förbättringar av såväl brytkraft som lyftkapacitet. Kraften hämtas förstås från en av Volvos egna motorer, anpassad till utsläppskraven i steg IV. Den sänkta bränsleförbrukningen förklaras med att D8-motorn på 180 kilowatt (241 hästkrafter) samverkar med ett avancerat elhydrauliskt system, vilket också har en avgörande betydelse för de minskade utsläppen.

Samtidigt utlovas kortare cykeltider tack vare snabbare och smidigare rörelser, något som också har sin grund i bommens flytfunktion som sparar pumpkraft när bommen sänks.

Den ROPS-certifierade och bullerdämpade hytten har en stor vertikal vindruta som förbättrar sikten. Det stora övre fönstret framtill är enkelt att rulla upp för att vara ur vägen. Den nedre delen kan tas bort och förvaras i hytten. Hyttens stora fönster åtskiljs av smala pelare och underlättar för föraren att se åt alla håll. Som tillval finns fyra externa kameror som visar en bild av maskinen i fågelperspektiv på LCD-skärmen i hytten.

Klimatanläggningen ställs enkelt in via skärmen samtidigt som luftcirkulations- och avfrostningssystem skyndar på såväl uppvärmning som kylning av hytten. Tillsammans med bland annat ställbar förarstol, gott om benutrymme och vibrationsdämpare bidrar det i hög grad till att arbetsmiljön förbättrats.

Föraren kan utifrån aktuell arbetsuppgift välja mellan flera arbetslägen: I (tomgång), G (allmänt), H (tung) och P (maximal effekt). Det finns också ett nytt ECO-läge som utnyttjar elektronisk pumpstyrning på ett sätt som utlovas förbättra bränsleeffektiviteten med bibehållna prestanda i de flesta situationer.

Anpassade responslägen i joysticken ökar kontrollen liksom HMI (Human Machine Interface) – ett elektroniskt system som hjälper förarna att finjustera funktioner och inställningar via en skärm och en knappsats.

Volvo erbjuder också något som kallas produktivitetstjänster som, enligt företaget ska förfina bland annat förarbeteende samt plats- och maskinkonfiguration på ett sätt som ökar produktiviteten. Bland annat erbjuds maskintillval, assistanslösningar och utbildningspaket.

En ambition har varit att ta fram en maskin som klarar allehanda uppdrag från vägarbete till tunga industrijobb och därför erbjuds även ett flertal standard- och extrafunktioner som schaktblad, redskapsfäste, extra hydraulikkrets och tvådelad bom. Bland tillvalen finns även en längre och smalare undervagn som gör maskinen rörligare. Av stor vikt är också det kompakta formatet som underlättar transporter mellan arbetsplatserna samt ett högt hydraulflöde.

De fabriksinstallerade tiltrotatorerna utlovas matcha företagets egen skopserie Aggressive Cut. Separata joystickar och en färgdisplay är helt integrerade i maskinens system. För att uppnå rätt flöde och tryck hos hydrauliska redskap kan maskinen fabriksutrustas med en mängd extra hydraulslangar för exempelvis rivningsaggregat, saxar och rotatorer.

Det lösenordsskyddade redskapshanteringssystemet har lagringsutrymme för 20 olika redskap. Därmed kan föraren förinställa hydraulflöde och tryck inifrån hytten på skärmen så att redskapen presterar maximalt.

Viktiga underhållspunkter som pumptrycksvred, filter och kylpaket är lätt åtkomliga från marknivå via luckor med stor öppningsvinkel. Service och underhållsarbeten underlättas också av logiskt grupperade smörjpunkter, halkskyddsplattor och ledstänger.

Bland tilläggstjänsterna finns även så kallade drifttidstjänster som bland annat gör det möjligt för återförsäljarna att fjärrövervaka kundernas maskiner för att kunna ge tidiga diagnoser och därmed vidta åtgärder i god tid innan det finns risk för oplanerade och därmed dyrbara driftstopp.

Även för maskiner som ska användas vid exempelvis rivningsuppdrag finns en mängd tillval, bland annat skydd för bom och skopcylinder, kraftiga sidodörrar, förstärkta underskydd, svängkransskydd och rasskyddspaket (FOG) på hytten.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han utreder järnvägsunderhållet

Det blir kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, Erland Olauson, som ska tala om för regeringen hur det basunderhåll för järnvägen som i dag genomförs av Infranord ska överföras till Trafikverket.

Vd-skifte i järnvägsbyggare

Infranords före detta vd Lars Öhman tillträder 15 september tjänsten som vd för VR Track Sweden, verksamt inom bland annat järnvägsbyggnad.

Delar av Storgatan i Växjö byggs om

Målet: Ökad framkomlighet.

De bygger kulturkvarter i Örebro

Återvinningsstation i Lindesberg får ny plats

Och här hittar du den.

Helsingborg blir mer framkomligt

Ett antal åtgärder ska genomföras för att underlätta vistelse i centrum.

Nyhetsbrev

Ny tungviktare från Komatsu

Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen och tillverkaren utlovar bland annat låg bränsleförbrukning, god förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner i den nya maskinen.

Arkiv

Norskt samarbete bygger elektriskt och självkörande containerfartyg 

Yara automatiserar sina transporter mellan fabriken och hamnarna i Brevik och Larvik.

Maskintillverkarna nära drömgräns

Närmare en miljon entreprenadmaskiner till ett samlat värde av 99 miljarder US-dollar kommer att säljas i år, förutspår Off Highway Research.

Norberg och Lundh från Stoppafusket i samarbete med Sveriges Byggindustrier

Vd Catharina Elmsäter-Svärd: "Nu tar vi ytterligare ett steg för att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch"

Miljörivarna utökar i syd

Miljörivarna förvärvar en majoritetspost i ett småländskt rivningsbolag. – I och med förvärvet expanderar vi mot Småland, Halland och Östergötland.

Snabbare stackläggning

En ny stackläggare kombinerar svängkrans och larver, ett koncept som ska göra det enklare att skapa lagringseffektiva solfjäderformade upplag hävdar Fredheim Maskin.

Precisionsgrävning i Paris

Tiltrotatorn fortsätter att erövra världen, SMP Parts utvecklar därför sina enklare produkter och förklarar att marknaden mognar även utanför Norden. – På sikt kommer även de att vilja ha mer avancerade produkter.

Stor skärm på ny dator

En ny fältdator ska förbättra och förenkla mätning i fält lovar Trimble som lanserar nya kontrollenheten TSC7.

Kompositpanel för tunga laster

Säkrare brobygge med prefab

Ökad säkerhet för brobyggarna och minskad risk för störningar i tågtrafiken utlovas när förtillverkade brobalkar används vid ett brobygge i Härnösand.

Maskinpyssel för stora och små

Årets julklapp för stora och små älskare av entreprenadmaskiner har just hittat ut till butikshyllorna.

Stort och smått för Liebherr

Liebherrs tornkranar och jättegrävare väckte uppmärksamhet i mässans största monter, de mindre maskinerna var dock lika viktiga. – Vi ser en tendens i hela Europa att man vill ha kompaktare maskiner.

Lättare ladda elbilar i norr

700 laddplatser för elbilar ska etableras på lättillgängliga platser mellan Gävle och Luleå under de närmaste tre åren.

Maskinjätte växlar upp

Det går bra för maskinjätten som återigen höjer vinstprognosen för helåret 2018.

Ansöker om miljötillstånd för gruva i Lycksele

Fick inte lön för sitt jobb – slog sönder villor med grävskopa

Vittnet: " Det såg ut som om det hade varit jordbävning eller som ett bombnedslag"

Nytt asfaltsavtal för Svevia

Ersätter Örebro kommuns förra ramavtal.

Säkra beteenden i byggsektorn minskar olyckor

Sortera Materials förvärvar MTIB

Svevia stöldskyddar maskiner – med dna-märkning

Se alla Företagens egna nyheter

Payback Lubricants hos Drivknuten.se

Ultrasonic Sensorsystem hjälper till att hålla alla trafikanter säkra!

Träffa oss på LASTBIL 2018 den 22-24 augusti på Elmia!

Entreprenad Live 6-8 september 2018

Lagerrensning!

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Lästips i sommar! KmK Instruments nya mätdonskatalog

Metso har slutfört förvärvet av P.J. Jonsson & Söner

Med Sandvik Plant Solutions introduceras tre nya sätt att köpa kross- och sorteringsanläggningar

NYHET!!! Maskin Mekano VSI 1203 T7

Saltängen levererar kedja

Linotol Danmark utökar med ytterligare en säljare/projektledare

3 snabba

NOVOnox Hygienic

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

Tomas Staaf förstärker teamet som affärsområdeschef i Stockholm

Beställ ID06-regbox i dag och få de första 3 månaderna gratis!

DISAB Group förvärvar HYR IN Gruppen

Ny toppmodern lastbilsverkstad för Borås Bil Lastvagnar

Träffa Metsos krossexperter på Solvalla

Ytterligare Bauhaus-uppdrag för Linotol

DISAB Vacuum Technology sålde maskiner på IFAT mässan i München, Tyskland.

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

Sänd till en kollega

0.145