I Norge är underbart kort

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Det tog inte många minuter från det att Volvo lanserade sin nya kortrumpade bandgrävare på 35 ton innan två norska entreprenörer köpte var sin. Detta trots att ingen maskin fanns på plats – presentationen skedde via en videolänk till Korea.

Konz. Vissa beslut är lätta att fatta. När Ole Petter Flage och Roger Jordalen, ägare till Flage Maskin respektive Jordalen Maskin, besökte Volvofabriken i Konz, nära gränsen till Luxemburg, var uppdraget att hitta lämpliga maskiner för arbete på stenfyllda dammkonstruktioner där ytorna ofta är minst sagt smala och ställer stora krav på bland annat räckvidd och balans.

Volvos ECR305C var ett tänkbart alternativ tills den fasades ut för ungefär fem år sedan. När det nu kommer en uppföljare handlar det om en kortrumpad maskin som väger in kring 35 ton och baseras på den vid det här laget väl beprövade E-serien. Korta svängradie, balans och räckvidd bidrar till att den lämpar sig väl för bland annat rörläggning, dikesinstallationer och inte minst vid arbete på dammkonstruktioner.

Tillverkaren räknar inte med att ECR355E kommer att bli en storsäljare på den svenska marknaden, men i Norge blev det alltså en rivstart med två snabba inköp, bortåt ett halvår innan den egentliga säljstarten. Ole Petter Flage nöjde sig för övrigt inte med att bara beställa den nya bandgrävaren. I orderblocket hamnade också den i stort sett lika nya hjulgrävaren EW220E på 22 ton (läs mer här).

Jämfört med föregångaren utlovas en 35-tonsmaskin med upp till tio procent högre bränsleeffektivitet tillsammans med förbättringar av såväl brytkraft som lyftkapacitet. Kraften hämtas förstås från en av Volvos egna motorer, anpassad till utsläppskraven i steg IV. Den sänkta bränsleförbrukningen förklaras med att D8-motorn på 180 kilowatt (241 hästkrafter) samverkar med ett avancerat elhydrauliskt system, vilket också har en avgörande betydelse för de minskade utsläppen.

Samtidigt utlovas kortare cykeltider tack vare snabbare och smidigare rörelser, något som också har sin grund i bommens flytfunktion som sparar pumpkraft när bommen sänks.

Den ROPS-certifierade och bullerdämpade hytten har en stor vertikal vindruta som förbättrar sikten. Det stora övre fönstret framtill är enkelt att rulla upp för att vara ur vägen. Den nedre delen kan tas bort och förvaras i hytten. Hyttens stora fönster åtskiljs av smala pelare och underlättar för föraren att se åt alla håll. Som tillval finns fyra externa kameror som visar en bild av maskinen i fågelperspektiv på LCD-skärmen i hytten.

Klimatanläggningen ställs enkelt in via skärmen samtidigt som luftcirkulations- och avfrostningssystem skyndar på såväl uppvärmning som kylning av hytten. Tillsammans med bland annat ställbar förarstol, gott om benutrymme och vibrationsdämpare bidrar det i hög grad till att arbetsmiljön förbättrats.

Föraren kan utifrån aktuell arbetsuppgift välja mellan flera arbetslägen: I (tomgång), G (allmänt), H (tung) och P (maximal effekt). Det finns också ett nytt ECO-läge som utnyttjar elektronisk pumpstyrning på ett sätt som utlovas förbättra bränsleeffektiviteten med bibehållna prestanda i de flesta situationer.

Anpassade responslägen i joysticken ökar kontrollen liksom HMI (Human Machine Interface) – ett elektroniskt system som hjälper förarna att finjustera funktioner och inställningar via en skärm och en knappsats.

Volvo erbjuder också något som kallas produktivitetstjänster som, enligt företaget ska förfina bland annat förarbeteende samt plats- och maskinkonfiguration på ett sätt som ökar produktiviteten. Bland annat erbjuds maskintillval, assistanslösningar och utbildningspaket.

En ambition har varit att ta fram en maskin som klarar allehanda uppdrag från vägarbete till tunga industrijobb och därför erbjuds även ett flertal standard- och extrafunktioner som schaktblad, redskapsfäste, extra hydraulikkrets och tvådelad bom. Bland tillvalen finns även en längre och smalare undervagn som gör maskinen rörligare. Av stor vikt är också det kompakta formatet som underlättar transporter mellan arbetsplatserna samt ett högt hydraulflöde.

De fabriksinstallerade tiltrotatorerna utlovas matcha företagets egen skopserie Aggressive Cut. Separata joystickar och en färgdisplay är helt integrerade i maskinens system. För att uppnå rätt flöde och tryck hos hydrauliska redskap kan maskinen fabriksutrustas med en mängd extra hydraulslangar för exempelvis rivningsaggregat, saxar och rotatorer.

Det lösenordsskyddade redskapshanteringssystemet har lagringsutrymme för 20 olika redskap. Därmed kan föraren förinställa hydraulflöde och tryck inifrån hytten på skärmen så att redskapen presterar maximalt.

Viktiga underhållspunkter som pumptrycksvred, filter och kylpaket är lätt åtkomliga från marknivå via luckor med stor öppningsvinkel. Service och underhållsarbeten underlättas också av logiskt grupperade smörjpunkter, halkskyddsplattor och ledstänger.

Bland tilläggstjänsterna finns även så kallade drifttidstjänster som bland annat gör det möjligt för återförsäljarna att fjärrövervaka kundernas maskiner för att kunna ge tidiga diagnoser och därmed vidta åtgärder i god tid innan det finns risk för oplanerade och därmed dyrbara driftstopp.

Även för maskiner som ska användas vid exempelvis rivningsuppdrag finns en mängd tillval, bland annat skydd för bom och skopcylinder, kraftiga sidodörrar, förstärkta underskydd, svängkransskydd och rasskyddspaket (FOG) på hytten.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kaunis Iron gör klart för gruvstart

Genom att alla nödvändiga resurser nu samlats i ett bolag ska det vara möjligt att återstarta gruvverksamheten i Kaunisvaara i sommar.

NCC på köprunda i Danmark

Förvärvet av Jakobsen & Blindkilde stärker NCC:s ställning på framför allt Jylland, men även i resten av Danmark.

Grönt ljus för Västra länken

Regeringen avslår samtliga överklaganden.

Yilport köper nya kranar till Gävle hamn

Målet är att fördubbla sin kapacitet.

Här rivs gasklockan i Hjorthagen

Ett unikt dokument på hur landmärket från 1932 försvinner.

Sverige kan gå miste om tågmiljarder

Finland och de norrländska länen vill få EU-stöd för att bli en del av Trans-European Transport Networks-nätet (TEN-T). Men svenska regeringen tvekar – något som kan göra att EU gör andra prioriteringar.

Nyhetsbrev

Han blir ordförande för nystartade LRF Entreprenad

Förbundet kommer bland annat arbeta med digitalisering.

Arkiv

Kinesiska pengar ska inte alls betala järnväg mellan Stockholm och Oslo

Den utpekade organisationen säger sig vara helt ovetande.

Ledare: Regeringens planekonom

Alliansen vill skärpa kraven för återvinning

"Både insamling och återvinning av avfall behöver utvecklas för bättre service och större miljönytta", skriver oppositionens miljöpolitiska företrädare i en debattartikel.

Västlänkendom överklagas – av Trafikverket

Myndigheten tycker att byggstarten går för långsamt.

Sweco ska förbättra Polypetide Groups avfallshantering

"Det är spännande att få vara en del av ett projekt som har så höga ambitioner när det gäller miljö-, hälso-, och säkerhetsfrågor"

Skanska moderniserar tjeckisk motorväg

Ordern är värd cirka 300 miljoner kronor.

Löfven: Norrbotniabanan ska börja byggas i år

Under en intervju avslöjat statsministern att Norrbotniabanan ska börja byggas denna mandatperioden.

NCC-veteran blir Sveviachef

Svevia har fått en ny regionchef för division anläggning Syd-Väst – Sven-Åke Bengtsson

Miljöanpassad snöhantering

i sex säsonger har NCC:s egenutvecklade snöreningsanläggning Snowclean tagit hand om de snömassor som tas bort från Oslos gator och torg. Anläggningen omvandlar snön till vatten och filtrerar bort föroreningarna innan smältvattnet leds vidare till fjorden.

Abecede blir Kaunis Iron efter köp

Kaunis Iron: "Vi har nått en viktig milstolpe i återstart av gruvan och ser fram emot produktionsstart". Brytning planeras starta till sommaren.

Snabba och kalla duschar

Kallt vatten och lite rengöringsmedel är vapnet som står till buds när Stockholms smutsiga tunnlar rengörs. "Det går inte att använda varmvatten i tunnlarna".

Rena framtidsvisioner

Betong som bryter ned föroreningar och färg som andas? Utvecklingen går snabbt och nya metoder skulle kunna underlätta städningen och förbättra miljön i de stora tunnlarna.

Reportage
Ständig städning för Svevia

Sju nätter i veckan 36 veckor om året – Svevia har fullt upp med Stockholms tunnlar, små och stora anläggningar med en sak gemensamt – de är riktigt smutsiga.

Reportage
Specialfordon spolar rent

En jättelik våtdammsugare och skräddarsydda teknikbilar med busshytt och robotarm är grunden när Svevia tvättar tunnlar i Stockholm.

Snabba ryck med bra tryck

Nya innovationer har revolutionerat vägunderhållet hävdar Ströman Maskin. – Laken har förändrat hela vinterväghållningen, den plus höghastighetsspridaren har gett oss en helt annan vinterdrift.

Maxad mix hejdar halkan

Karlstad var ”sämst” på att sopsalta, en transportledare experimenterade sig då fram till en ny lösning – Karlstadlaken som sedan dess ska ha lett till mindre halka, lägre kostnader och färre olyckor.

Rakt genom berget

Nu är det klart hur Trafikverket vill dra nya E4 genom Örnsköldsvik, trafiken ska bort från stadskärnan.

Industrispåret från Norviks hamn byggs i år

Vägarbetaren Timmy Edström slog sönder vindruta – får boten betald

Transschakt utökar maskinparken med hjulgrävare från Hitachi

Trafikverket kan få tillbaka ansvaret för järnvägen

Hansén Bil & Maskin växer – bygger ny anläggning

Bro i Karlstad stängs av för tung trafik

Sjukhusjobb i Skövde

Caterpillars vinst bättre än förväntat

Två nya kranar ska få godshanteringen i Malmö att gå som på räls

Bäverhot mot riksväg – nu ska djuret drivas bort

Decked är ett nytt innovativt lastsystem för arbetsfordon

Bygget av Förbifart Stockholm pausas – till följd av dispyt

Se alla Företagens egna nyheter

Saltängen fortsätter

Återkommande

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Saltängen presenterar - ny digital lösning

El-teleinriktad TEKNIKER

Varmt välkommen till vår workshop!

Kunderna krossar berg

KIPP`s rattar, vevar och positionsvisare

Jackon nominerad till årets Finfoleverantör

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Enkel styrning med CAN bus

35 % ökning

KIPP´s Handtag, bygelhandtag, stånghandtag och greppskålar.

TR Electronic medverkar på IndustriMässan i Karlstad, den 24-25 januari.

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Marknadens bästa maskin?

Personalnytt från Metso Sverige

Ny kund!

KIPP´s knoppar och vred

Få helikoptervy med Brigade – Nu lanserar vi generation 2 av Backeye 360!

PRESTONE® och Ringbrothers Custom 1972 AMX Javelin

KIPP Produktnyheter

PRESTONE® firar 90 år!

NYTT! RUBIA OPTIMA 1100 FE 10W-30, högkvalitativ motorolja, med API CK & VO...

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Sänd till en kollega

0.344