I Norge är underbart kort

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Det tog inte många minuter från det att Volvo lanserade sin nya kortrumpade bandgrävare på 35 ton innan två norska entreprenörer köpte var sin. Detta trots att ingen maskin fanns på plats – presentationen skedde via en videolänk till Korea.

Konz. Vissa beslut är lätta att fatta. När Ole Petter Flage och Roger Jordalen, ägare till Flage Maskin respektive Jordalen Maskin, besökte Volvofabriken i Konz, nära gränsen till Luxemburg, var uppdraget att hitta lämpliga maskiner för arbete på stenfyllda dammkonstruktioner där ytorna ofta är minst sagt smala och ställer stora krav på bland annat räckvidd och balans.

Volvos ECR305C var ett tänkbart alternativ tills den fasades ut för ungefär fem år sedan. När det nu kommer en uppföljare handlar det om en kortrumpad maskin som väger in kring 35 ton och baseras på den vid det här laget väl beprövade E-serien. Korta svängradie, balans och räckvidd bidrar till att den lämpar sig väl för bland annat rörläggning, dikesinstallationer och inte minst vid arbete på dammkonstruktioner.

Tillverkaren räknar inte med att ECR355E kommer att bli en storsäljare på den svenska marknaden, men i Norge blev det alltså en rivstart med två snabba inköp, bortåt ett halvår innan den egentliga säljstarten. Ole Petter Flage nöjde sig för övrigt inte med att bara beställa den nya bandgrävaren. I orderblocket hamnade också den i stort sett lika nya hjulgrävaren EW220E på 22 ton (läs mer här).

Jämfört med föregångaren utlovas en 35-tonsmaskin med upp till tio procent högre bränsleeffektivitet tillsammans med förbättringar av såväl brytkraft som lyftkapacitet. Kraften hämtas förstås från en av Volvos egna motorer, anpassad till utsläppskraven i steg IV. Den sänkta bränsleförbrukningen förklaras med att D8-motorn på 180 kilowatt (241 hästkrafter) samverkar med ett avancerat elhydrauliskt system, vilket också har en avgörande betydelse för de minskade utsläppen.

Samtidigt utlovas kortare cykeltider tack vare snabbare och smidigare rörelser, något som också har sin grund i bommens flytfunktion som sparar pumpkraft när bommen sänks.

Den ROPS-certifierade och bullerdämpade hytten har en stor vertikal vindruta som förbättrar sikten. Det stora övre fönstret framtill är enkelt att rulla upp för att vara ur vägen. Den nedre delen kan tas bort och förvaras i hytten. Hyttens stora fönster åtskiljs av smala pelare och underlättar för föraren att se åt alla håll. Som tillval finns fyra externa kameror som visar en bild av maskinen i fågelperspektiv på LCD-skärmen i hytten.

Klimatanläggningen ställs enkelt in via skärmen samtidigt som luftcirkulations- och avfrostningssystem skyndar på såväl uppvärmning som kylning av hytten. Tillsammans med bland annat ställbar förarstol, gott om benutrymme och vibrationsdämpare bidrar det i hög grad till att arbetsmiljön förbättrats.

Föraren kan utifrån aktuell arbetsuppgift välja mellan flera arbetslägen: I (tomgång), G (allmänt), H (tung) och P (maximal effekt). Det finns också ett nytt ECO-läge som utnyttjar elektronisk pumpstyrning på ett sätt som utlovas förbättra bränsleeffektiviteten med bibehållna prestanda i de flesta situationer.

Anpassade responslägen i joysticken ökar kontrollen liksom HMI (Human Machine Interface) – ett elektroniskt system som hjälper förarna att finjustera funktioner och inställningar via en skärm och en knappsats.

Volvo erbjuder också något som kallas produktivitetstjänster som, enligt företaget ska förfina bland annat förarbeteende samt plats- och maskinkonfiguration på ett sätt som ökar produktiviteten. Bland annat erbjuds maskintillval, assistanslösningar och utbildningspaket.

En ambition har varit att ta fram en maskin som klarar allehanda uppdrag från vägarbete till tunga industrijobb och därför erbjuds även ett flertal standard- och extrafunktioner som schaktblad, redskapsfäste, extra hydraulikkrets och tvådelad bom. Bland tillvalen finns även en längre och smalare undervagn som gör maskinen rörligare. Av stor vikt är också det kompakta formatet som underlättar transporter mellan arbetsplatserna samt ett högt hydraulflöde.

De fabriksinstallerade tiltrotatorerna utlovas matcha företagets egen skopserie Aggressive Cut. Separata joystickar och en färgdisplay är helt integrerade i maskinens system. För att uppnå rätt flöde och tryck hos hydrauliska redskap kan maskinen fabriksutrustas med en mängd extra hydraulslangar för exempelvis rivningsaggregat, saxar och rotatorer.

Det lösenordsskyddade redskapshanteringssystemet har lagringsutrymme för 20 olika redskap. Därmed kan föraren förinställa hydraulflöde och tryck inifrån hytten på skärmen så att redskapen presterar maximalt.

Viktiga underhållspunkter som pumptrycksvred, filter och kylpaket är lätt åtkomliga från marknivå via luckor med stor öppningsvinkel. Service och underhållsarbeten underlättas också av logiskt grupperade smörjpunkter, halkskyddsplattor och ledstänger.

Bland tilläggstjänsterna finns även så kallade drifttidstjänster som bland annat gör det möjligt för återförsäljarna att fjärrövervaka kundernas maskiner för att kunna ge tidiga diagnoser och därmed vidta åtgärder i god tid innan det finns risk för oplanerade och därmed dyrbara driftstopp.

Även för maskiner som ska användas vid exempelvis rivningsuppdrag finns en mängd tillval, bland annat skydd för bom och skopcylinder, kraftiga sidodörrar, förstärkta underskydd, svängkransskydd och rasskyddspaket (FOG) på hytten.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pigg 50-åring går under jorden

Närmare 400 Toyota Hilux ingår i LKAB:s flotta av fordon för transporter i gruvverksamheten i Kiruna.

Stora planer för Komatsu i Sverige

Efter två år med Komatsu har Söderberg & Haak täckt in de vita fläckarna, nu finns organisationen på plats och målet är att få märket att lyfta i Sverige. – Inom fem år ska vi ha en tvåsiffrig andel av marknaden.

Reportage
Så får Umeå Entreprenad verksamheten att lyfta

Umeå Entreprenad samarbetar på djupet med sina kunder, något som gör det möjligt att ha en riktigt god framförhållning – orderstocken för 2018 är redan klar. – Vi har också klart med 50 miljoner för 2019.

Tvåårskontrakt på bullerplank

Sweco ska massanställa – för tillväxten

15 000 ska bli drygt 18 000.

Nyhetsbrev

Peab får fler väguppdrag

Kontraktet omfattar vinterväghållning och barmarksunderhåll.

Arkiv

Infrastruktur driver betongproduktion

Reportage
Intensivt nattskift för stora maskiner

Sex grävmaskiner står tätt i Täby en vårvinternatt – en bro över motorvägen ska rivas, en insats som kräver god koordination och snabba redskapsbyten. "Det blir inga kafferaster förrän klockan är på vår sida!"

Svenska Maskinmässan 2018
Fokus på el för Wacker Neuson

Elmaskinerna står i fokus i Wacker Neusons monter, företaget vill också visa sin bredd och tar med sig allt från stora till små maskiner.

Svenska Maskinmässan 2018
JCB drar ner volymen

JCB tar med sig sin nya elgrävare till Svenska Maskinmässan. Grävmaskinen lanserades i mars och den brittiska tillverkaren beskriver den som den tystaste i sitt segment och lyfter fram att utsläppen blir noll.

Återvunnen asfalt på dansk motorväg

Stora mängder återvunnen asfalt i ett av Danmarks största motorvägsprojekt.

Svenska Maskinmässan 2018
Minigrävare auktioneras ut

Maskinerna allt viktigare för Bellmans

Bellmans grundades i början av 1970-talet av Ulf Bellman. Fokus låg inledningsvis mest på bygg- och anläggningstransporter men med tiden kom även entreprenadmaskinerna in i bilden.

Förbättrad slangservice

Reportage
Bökigt för Bellmans vid Slussen

En långsmal remsa mellan storstadstrafiken och Saltsjön, mer plats finns det inte när Bellmans ska bygga vid Slussen. – När jag kom hit fick jag börja med att städa upp lite, annars gick det inte ens att vrida maskinen.

Svenska Maskinmässan 2018
Japansk maskin i svensk tappning

Bomfjädring, flytläge och hjulstyrning direkt från fabrik. Söderberg & Haak har sett till att Komatsus nya 15-tonnare ska vara redo för kräsna svenska entreprenörer.

Asfaltsgruppen levererar mark och anläggningsarbeten till Kardonbanan i Ostlänken

Vd:n: "Det känns hedrande".

Nyab ansvarar för ren- och viltstängsel i norr

Kontrakten avser Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Svenska Maskinmässan 2018
Inga fler ormbon

Svenska Maskinmässan 2018
Fortsatt kompakt satsning

Wiklund Trading visar bredden på Svenska Maskinmässan.

Hon blir ny vd för Wästbygg

Kommer närmast från en karriär hos Skanska.

Manitouverkstad i Rosersberg

Den nya anläggningen i Rosersberg gör det möjligt för Scantruck att utrusta maskinerna i Sverige, företaget anställer därför fler mekaniker och utlovar bättre service.

Komatsu har landat i Stockholm

Söderberg & Haaks nya anläggning i Rosersberg ska bli ett nav för hela Mellansverige, förutom sedvanlig försäljning, service och eftermarknad kommer man också att utrusta maskinerna inför leverans.

Svenska Maskinmässan 2018
Eldrivet krossverk med stor matare

Fredheim utlovar hög och pålitlig prestanda i en ny maskin. – Krossverket Keestrack B7e är alltigenom byggt för att kombinera hög produktion med låga kostnader för drift och underhåll.

Hüllert stärker säljorganisationen

Uddevalla hamn väljer Melicon

Luleå hamn får klartecken från domstolen

YH expanderar

Ramboll köper tysk sjukhuslogistiker

Geely köper mark i Göteborg

Derome öppnar lager i syd

Se alla Företagens egna nyheter

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi har

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Maskino blir först i världen med webbshop för grävmaskiner

Linotols skandinaviska satsning ger uppdrag i Norge

"Kunden så nöjd att vi fick komma tillbaka"

"Wow vilken historia"

Kipp Scandinavia AB ser mycket ljust på framtiden.

Sara förstärker teamet på ekonomiavdelningen

Ny kardan till VW Amarok

TR Electronic is the exclusive distributor for Cognex in Scandinavia

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

Sänd till en kollega

0.186