23948sdkhjf

Lastare allt viktigare för Delvator

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Med de nya hjullastarna i serie 6 har Hitachi siktat in sig på europeiska och inte minst svenska kunder. I Sverige visades de första modellerna för en större publik på Svenska Maskinmässan förra året. På Entreprenad Live fick även den sydsvenska marknaden bekanta sig med nykomlingarna.

Delvator byggde i många år upp Hitachis varumärke i Sverige genom försäljning och service av den japanska maskingigantens grävmaskiner. 2010 kompletterades produktutbudet med hjullastare som med varje ny generation blivit allt mer konkurrenskraftig även i Volvoland. Med serie 6-modellerna som premiärvisades på Intermat 2015 kan Delvator visa fram en palett med dryga dussinet modeller i storlekar från ungefär fem till femtio ton som till stor del utvecklats med den europeiska maskinentreprenörens krav och önskemål i centrum.

Det betonade i varje fall Hitachis produktspecialist för hjullastare Vasileios Drougkas när Leveranstidningen Entreprenad träffade honom i Amsterdam för snart ett år sedan.

– Även om merparten av konstruktions- och utvecklingsarbete sker i Japan har vi lyssnat enormt mycket på europeiska användare när vi tagit fram de senaste hjullastarna. Här är kraven väldigt höga, inte bara på miljö, utan även på bland annat produktivitet, förarmiljö och servicevänlighet, vilket vi tycker att vi förvaltat väl i den nya generationen, sade han bland annat.

– Exempelvis är den nya hjullastargenerationen en av de tystare på marknaden samtidigt som sikten från förarplatsen är i toppklass runt hela maskinen. En stor LCD-skärm ger föraren tillgång till både bilder från backkameran och all relevant information som tas fram via maskinens övervakningssystem. Displayen visar också en eco-symbol som ger föraren en vägledning om hur man kör mest bränsleeffektivt. Som tillägg finns även spakstyrning.

Delvator lyfter bland annat fram det kompakta formatet i de nya modellerna liksom midjestyrning med pendlande och självstabiliserande funktioner som utlovas ge hög stabilitet även på ojämnt underlag. Spakstyrningen är liksom lock up-funktionen andra efterfrågade detaljer som nu kan sättas på plats redan i fabrik. Givetvis är maskinerna klassade enligt steg IV. Eftersom utsläppskraven uppfylls utan dieselpartikelfilter har motorhuven kunnat slimmas, vilket tillsammans med en genomtänkt placering av avgasrör och luftintag bidrar till rejält förbättrad sikt från förarplatsen.

–Sedan starten har vi sålt cirka 50 hjullastare, och vi är övertygade om att försäljningen kommer att ta än bättre fart med den nya 6-serien som ger oss produkter som absolut kan matcha de bästa aktörerna på marknaden. Inte minst har vi mött ett väldigt stort intresse från de norra delarna av landet. Eftersom vi ser en stor potential i de större modellerna har vi en 35 tons ZW370-6 som nu är ute på en demoturné bland tunga bergjobb i norra Sverige, säger Delvators vd Lotta Lundquist.

På Entreprenad Live fanns dock inte det riktigt tunga artilleriet med utan där visades hjullastarna ZW220-6 i 18-tonsklassen och femtonnaren ZW75-6.

Den mindre modellen premiärvisades i Sverige på Svenska Maskinmässan 2016 och väger in på cirka 5,3 ton och drivs av en Deutz-motor med en effekt på 45,6 kilowatt (61 hästkrafter). Det är mellanstorleken bland de tre modeller som tillverkas av Mecalac i den tidigare Ahlmann-fabriken i tyska Büdelsdorf.

Artontonnaren är utrustad med en fyrcylindrig 6,7-liters Cumminsmotor som ger 200 hästkrafter med ett vridmoment på 929 newtonmeter. Drivlinan innehåller bland annat momentomvandlare med power shift. Datorstyrd automatik ska säkerställa mjuk och snabb växling.

Även förarmiljön har fått ett lyft i flera avseenden, bland annat genom materialval som bland annat absorberar ljud och därmed bidrar till att hytten blir både tystare och mer ombonad.

För att ytterligare stärka konkurrenskraften i Sverige har Lotta Lundquist valt att försöka minimera leveranstiderna.

– Vi har köpt på oss ett lager av de vanligaste modellerna för att våra kunder ska kunna få den önskade maskinen utan onödiga dröjsmål. Efterfrågan är dock glädjande nog stor, något som gör att vår verkstad jobbar för högtryck i den slutliga anpassning av maskinerna till slutkundens specifikationer, säger Lotta Lundquist.

Även om det finns stora förhoppningar om hyfsad försäljning av 35-tonslastaren, kanske också av företaget största lastare i 50-tonsklassen, verkar det av monterbesökarna att döma mer som om den stora marknadspotentialen finns i de de något mindre lastare som väger in på 20-25 ton, alltså för att tala Volvospråk i storlek som L180 eller något mindre.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
1

Maskinförarna friades

Niklas Krämer och Leo Björkman frias i tingsrätten

”Jag har aldrig tyckt att vi har gjort något fel”.

Leveranstidningen Entreprenad träffade en av de maskinförare som nu friats i tingsrätten, en extremt nöjd och glad Niklas Krämer.

Svensk byggboom lockar gästarbetare

1

Viktig dom anser advokaten

”Nu vågar folk  ingripa om det sker ett brott utan att vara rädda att bli åtalade för olaga frihetsberövande”.

”Sverige behöver kraftsamla”

Betala vad det kostar – Maskinentreprenörerna lobbar för större utbildningssatsningar om rekryteringsbehoven i branschen ska kunna fyllas.

De vann tungt miljöpris

Nyhetsbrev

Startskottet har gått i Bromma

Arkiv

Ett steg framåt för Komatsu Forest

Humor ska öka säkerheten vid högtrycksspolning

Humor är ett bärande element i den kostnadsfria webbutbildning och checklista som Prevent erbjuder alla som jobbar med högtrycksspolning.

Bellmans bygger om

Bellman Group ändrar sin bolagsstruktur. Resultatet ska bli fyra dotterbolag och fyra varumärken.

Peab bygger i Falkenberg

Hjälp klassa förorenade massor

Signalsystem byggs ut i norr

Peab bygger åt LKAB

Rentalfusion i Jönköping

Den finska Renta-koncernen satsar nu på Jönköping där koncernbolaget Stål & Hyr går samman med J Rent.

Massa jobb för BDX

BDX kammar hem strategiskt viktigt uppdrag i Piteå.

Maxad maskinsand i Norge

Fortsatt medvind för Cat

2017 kunde Caterpillars ledning äntligen skönja en ljusare framtid efter fyra tuffa år. Och den positiva utvecklingen har fortsatt under 2018 med kraftiga förbättringar av såväl försäljning som resultat.

NCC tryggar i Kalmar

Solskenshistoria från Keestrack

Hybridteknik står i fokus när Keestrack ställer ut på Bauma, företaget aviserar också en helt soldriven nyhet.

Reportage
Rockys går på knock i väst

Rockys Entreprenad lämnar sällan Göteborg. Med ett väl avvägt team och en fyrbent personalchef har företaget mer än nog att göra på hemmaplan. –  Vi är ett litet företag men vi har bra med power.

”En milstolpe för hela staden”

Danska sopmaskiner blir schweiziska

Sopmaskiner, som hittills tillverkas av Nilfisk, övertas 31 mars av Aebi Schmidt som därmed breddar sitt utbud av produkter för gaturengöring.

Hydroscand utökar sin verksamhet i Karlskrona

NCC bygger i Helsingborg

Veidekke bygger i väst

Lifcos vd fick gå

150 miljoner för att sanera gruvan

Väst är bäst i Gävle

Ramirent levererar till NCC

Atlas Copco slår förväntningarna

Nya chefer på Wästbygg

VSM Entreprenad får uppdrag på Västlänken

Chefsbyte på Veidekke

Peab kammar hem ännu ett asfaltkontrakt

Han ska leda Svevias satsning i söder

Se alla Företagens egna nyheter

Saltängen anställer ytterligare

Kardanaxel till BMW X3

Utbyggnad av Rustas höglager Norrköping

Dieselpump till Jaguar och Ford

Golventreprenören Linotol fyller 90 år!

Motordrivna membranpumpar för industrin

Silikondamasker åter i lager!

Unik lösning levererad till asfaltsverk

Designgolv i Sollentuna Centrum

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Kalmar 6-7 februari

Drivaxel till Toyota Rav 4

Främre kardan till VW Touareg

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Kalmar 6-7 februari

Nu upp till 100 enheter!

Prissänkta kamremssatser till Volvo

Fantastiskt stort intresse för Steel Race Reuse

Cognex Releases Rugged, Ultra-High-Resolution Vision Systems

Kardan till Volvo XC90

Nokian Hakkapeliitta LT3 – nytt premium vinterdäck för lätta lastbilar

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Drivknut till Nissan Navara och Pathfinder

Sandvik lanserar Ranger™ DXR-serien: Borrvagnar utan hytt vid svåra markför...

Payback Motorstabilisator

Sänkta priser på delar till drivlinan

Linotol ställer ut på Fastighetsmässan i Kista 6-7 mars

Sänd till en kollega

0.128