Lastare allt viktigare för Delvator

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Med de nya hjullastarna i serie 6 har Hitachi siktat in sig på europeiska och inte minst svenska kunder. I Sverige visades de första modellerna för en större publik på Svenska Maskinmässan förra året. På Entreprenad Live fick även den sydsvenska marknaden bekanta sig med nykomlingarna.

Delvator byggde i många år upp Hitachis varumärke i Sverige genom försäljning och service av den japanska maskingigantens grävmaskiner. 2010 kompletterades produktutbudet med hjullastare som med varje ny generation blivit allt mer konkurrenskraftig även i Volvoland. Med serie 6-modellerna som premiärvisades på Intermat 2015 kan Delvator visa fram en palett med dryga dussinet modeller i storlekar från ungefär fem till femtio ton som till stor del utvecklats med den europeiska maskinentreprenörens krav och önskemål i centrum.

Det betonade i varje fall Hitachis produktspecialist för hjullastare Vasileios Drougkas när Leveranstidningen Entreprenad träffade honom i Amsterdam för snart ett år sedan.

– Även om merparten av konstruktions- och utvecklingsarbete sker i Japan har vi lyssnat enormt mycket på europeiska användare när vi tagit fram de senaste hjullastarna. Här är kraven väldigt höga, inte bara på miljö, utan även på bland annat produktivitet, förarmiljö och servicevänlighet, vilket vi tycker att vi förvaltat väl i den nya generationen, sade han bland annat.

– Exempelvis är den nya hjullastargenerationen en av de tystare på marknaden samtidigt som sikten från förarplatsen är i toppklass runt hela maskinen. En stor LCD-skärm ger föraren tillgång till både bilder från backkameran och all relevant information som tas fram via maskinens övervakningssystem. Displayen visar också en eco-symbol som ger föraren en vägledning om hur man kör mest bränsleeffektivt. Som tillägg finns även spakstyrning.

Delvator lyfter bland annat fram det kompakta formatet i de nya modellerna liksom midjestyrning med pendlande och självstabiliserande funktioner som utlovas ge hög stabilitet även på ojämnt underlag. Spakstyrningen är liksom lock up-funktionen andra efterfrågade detaljer som nu kan sättas på plats redan i fabrik. Givetvis är maskinerna klassade enligt steg IV. Eftersom utsläppskraven uppfylls utan dieselpartikelfilter har motorhuven kunnat slimmas, vilket tillsammans med en genomtänkt placering av avgasrör och luftintag bidrar till rejält förbättrad sikt från förarplatsen.

–Sedan starten har vi sålt cirka 50 hjullastare, och vi är övertygade om att försäljningen kommer att ta än bättre fart med den nya 6-serien som ger oss produkter som absolut kan matcha de bästa aktörerna på marknaden. Inte minst har vi mött ett väldigt stort intresse från de norra delarna av landet. Eftersom vi ser en stor potential i de större modellerna har vi en 35 tons ZW370-6 som nu är ute på en demoturné bland tunga bergjobb i norra Sverige, säger Delvators vd Lotta Lundquist.

På Entreprenad Live fanns dock inte det riktigt tunga artilleriet med utan där visades hjullastarna ZW220-6 i 18-tonsklassen och femtonnaren ZW75-6.

Den mindre modellen premiärvisades i Sverige på Svenska Maskinmässan 2016 och väger in på cirka 5,3 ton och drivs av en Deutz-motor med en effekt på 45,6 kilowatt (61 hästkrafter). Det är mellanstorleken bland de tre modeller som tillverkas av Mecalac i den tidigare Ahlmann-fabriken i tyska Büdelsdorf.

Artontonnaren är utrustad med en fyrcylindrig 6,7-liters Cumminsmotor som ger 200 hästkrafter med ett vridmoment på 929 newtonmeter. Drivlinan innehåller bland annat momentomvandlare med power shift. Datorstyrd automatik ska säkerställa mjuk och snabb växling.

Även förarmiljön har fått ett lyft i flera avseenden, bland annat genom materialval som bland annat absorberar ljud och därmed bidrar till att hytten blir både tystare och mer ombonad.

För att ytterligare stärka konkurrenskraften i Sverige har Lotta Lundquist valt att försöka minimera leveranstiderna.

– Vi har köpt på oss ett lager av de vanligaste modellerna för att våra kunder ska kunna få den önskade maskinen utan onödiga dröjsmål. Efterfrågan är dock glädjande nog stor, något som gör att vår verkstad jobbar för högtryck i den slutliga anpassning av maskinerna till slutkundens specifikationer, säger Lotta Lundquist.

Även om det finns stora förhoppningar om hyfsad försäljning av 35-tonslastaren, kanske också av företaget största lastare i 50-tonsklassen, verkar det av monterbesökarna att döma mer som om den stora marknadspotentialen finns i de de något mindre lastare som väger in på 20-25 ton, alltså för att tala Volvospråk i storlek som L180 eller något mindre.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mobilt hyttgolv får hjulen att rulla

Uppfinningsrikedom kan komma väl till pass ute i skogen. Sara Bengtsson underlättar vardagen med ett egenkonstruerat avtagbart golv.

Klart: Västlänken vinner laga kraft

Mark- och Miljööverdomstolen ger klartecken.

Kranpunkten storsatsar – köper in 200 maskiner

Det är bråda tider för Kranpunkten. Efterfrågan på maskiner för vertikala transporter är stor och företaget investerar därför cirka 80 miljoner kronor för att stärka sin uthyrningsflotta med i runda tal 200 nya maskiner.

Kompetens för deponering av konstgräs saknas i Sverige

Istället måste varje plan skickas utomlands, till exempelvis Danmark, och det blir en riktigt dyr historia.

Land Rover mobiltelefonidebuterar på MWC i april

Nu kastar sig även Land Rover in i mobiltelefonernas värld. Stor batterikapacitet och god funktionalitet även då händerna är våta eller försedda med handskar utlovas.

VM i Åre ställer krav på fungerande vintervägar 2019

Svevia ska ta hand om drygt tusen kilometer statlig väg i Krokoms driftområde, ett uppdrag som blir lite extra krävande 2019 då alpina VM anordnas i Åre.

Nyhetsbrev

Här är Caterpillars nya mobiltelefon

S61 är byggd för att klara de hårda tag byggbranschen kräver.

Arkiv

Gruvschakt öppnar möjlighet för nya sätt att lagra energi

Ett skotskt företag vid namna Gravitricitys vill lagra energi i luften.

NCC på köprunda i Danmark

Förvärvet av Jakobsen & Blindkilde stärker NCC:s ställning på framför allt Jylland, men även i resten av Danmark.

Kaunis Iron gör klart för gruvstart

Genom att alla nödvändiga resurser nu samlats i ett bolag ska det vara möjligt att återstarta gruvverksamheten i Kaunisvaara i sommar.

Grönt ljus för Västra länken

Regeringen avslår samtliga överklaganden.

Här rivs gasklockan i Hjorthagen

Ett unikt dokument på hur landmärket från 1932 försvinner.

Yilport köper nya kranar till Gävle hamn

Målet är att fördubbla sin kapacitet.

Sverige kan gå miste om tågmiljarder

Finland och de norrländska länen vill få EU-stöd för att bli en del av Trans-European Transport Networks-nätet (TEN-T). Men svenska regeringen tvekar – något som kan göra att EU gör andra prioriteringar.

Ledare: Regeringens planekonom

Han blir ordförande för nystartade LRF Entreprenad

Förbundet kommer bland annat arbeta med digitalisering.

Kinesiska pengar ska inte alls betala järnväg mellan Stockholm och Oslo

Den utpekade organisationen säger sig vara helt ovetande.

Västlänkendom överklagas – av Trafikverket

Myndigheten tycker att byggstarten går för långsamt.

Sweco ska förbättra Polypetide Groups avfallshantering

"Det är spännande att få vara en del av ett projekt som har så höga ambitioner när det gäller miljö-, hälso-, och säkerhetsfrågor"

Alliansen vill skärpa kraven för återvinning

"Både insamling och återvinning av avfall behöver utvecklas för bättre service och större miljönytta", skriver oppositionens miljöpolitiska företrädare i en debattartikel.

NCC-veteran blir Sveviachef

Svevia har fått en ny regionchef för division anläggning Syd-Väst – Sven-Åke Bengtsson

Skanska moderniserar tjeckisk motorväg

Ordern är värd cirka 300 miljoner kronor.

Löfven: Norrbotniabanan ska börja byggas i år

Under en intervju avslöjat statsministern att Norrbotniabanan ska börja byggas denna mandatperioden.

Miljöanpassad snöhantering

i sex säsonger har NCC:s egenutvecklade snöreningsanläggning Snowclean tagit hand om de snömassor som tas bort från Oslos gator och torg. Anläggningen omvandlar snön till vatten och filtrerar bort föroreningarna innan smältvattnet leds vidare till fjorden.

Industrispåret från Norviks hamn byggs i år

Vägarbetaren Timmy Edström slog sönder vindruta – får boten betald

Transschakt utökar maskinparken med hjulgrävare från Hitachi

Trafikverket kan få tillbaka ansvaret för järnvägen

Hansén Bil & Maskin växer – bygger ny anläggning

Bro i Karlstad stängs av för tung trafik

Sjukhusjobb i Skövde

Caterpillars vinst bättre än förväntat

Två nya kranar ska få godshanteringen i Malmö att gå som på räls

Bäverhot mot riksväg – nu ska djuret drivas bort

Decked är ett nytt innovativt lastsystem för arbetsfordon

Bygget av Förbifart Stockholm pausas – till följd av dispyt

Se alla Företagens egna nyheter

Saltängen fortsätter

Återkommande

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Saltängen presenterar - ny digital lösning

El-teleinriktad TEKNIKER

Varmt välkommen till vår workshop!

Kunderna krossar berg

KIPP`s rattar, vevar och positionsvisare

Jackon nominerad till årets Finfoleverantör

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Enkel styrning med CAN bus

35 % ökning

KIPP´s Handtag, bygelhandtag, stånghandtag och greppskålar.

TR Electronic medverkar på IndustriMässan i Karlstad, den 24-25 januari.

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Marknadens bästa maskin?

Personalnytt från Metso Sverige

Ny kund!

KIPP´s knoppar och vred

Få helikoptervy med Brigade – Nu lanserar vi generation 2 av Backeye 360!

PRESTONE® och Ringbrothers Custom 1972 AMX Javelin

KIPP Produktnyheter

PRESTONE® firar 90 år!

NYTT! RUBIA OPTIMA 1100 FE 10W-30, högkvalitativ motorolja, med API CK & VO...

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Sänd till en kollega

0.746