Lastare allt viktigare för Delvator

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Med de nya hjullastarna i serie 6 har Hitachi siktat in sig på europeiska och inte minst svenska kunder. I Sverige visades de första modellerna för en större publik på Svenska Maskinmässan förra året. På Entreprenad Live fick även den sydsvenska marknaden bekanta sig med nykomlingarna.

Delvator byggde i många år upp Hitachis varumärke i Sverige genom försäljning och service av den japanska maskingigantens grävmaskiner. 2010 kompletterades produktutbudet med hjullastare som med varje ny generation blivit allt mer konkurrenskraftig även i Volvoland. Med serie 6-modellerna som premiärvisades på Intermat 2015 kan Delvator visa fram en palett med dryga dussinet modeller i storlekar från ungefär fem till femtio ton som till stor del utvecklats med den europeiska maskinentreprenörens krav och önskemål i centrum.

Det betonade i varje fall Hitachis produktspecialist för hjullastare Vasileios Drougkas när Leveranstidningen Entreprenad träffade honom i Amsterdam för snart ett år sedan.

– Även om merparten av konstruktions- och utvecklingsarbete sker i Japan har vi lyssnat enormt mycket på europeiska användare när vi tagit fram de senaste hjullastarna. Här är kraven väldigt höga, inte bara på miljö, utan även på bland annat produktivitet, förarmiljö och servicevänlighet, vilket vi tycker att vi förvaltat väl i den nya generationen, sade han bland annat.

– Exempelvis är den nya hjullastargenerationen en av de tystare på marknaden samtidigt som sikten från förarplatsen är i toppklass runt hela maskinen. En stor LCD-skärm ger föraren tillgång till både bilder från backkameran och all relevant information som tas fram via maskinens övervakningssystem. Displayen visar också en eco-symbol som ger föraren en vägledning om hur man kör mest bränsleeffektivt. Som tillägg finns även spakstyrning.

Delvator lyfter bland annat fram det kompakta formatet i de nya modellerna liksom midjestyrning med pendlande och självstabiliserande funktioner som utlovas ge hög stabilitet även på ojämnt underlag. Spakstyrningen är liksom lock up-funktionen andra efterfrågade detaljer som nu kan sättas på plats redan i fabrik. Givetvis är maskinerna klassade enligt steg IV. Eftersom utsläppskraven uppfylls utan dieselpartikelfilter har motorhuven kunnat slimmas, vilket tillsammans med en genomtänkt placering av avgasrör och luftintag bidrar till rejält förbättrad sikt från förarplatsen.

–Sedan starten har vi sålt cirka 50 hjullastare, och vi är övertygade om att försäljningen kommer att ta än bättre fart med den nya 6-serien som ger oss produkter som absolut kan matcha de bästa aktörerna på marknaden. Inte minst har vi mött ett väldigt stort intresse från de norra delarna av landet. Eftersom vi ser en stor potential i de större modellerna har vi en 35 tons ZW370-6 som nu är ute på en demoturné bland tunga bergjobb i norra Sverige, säger Delvators vd Lotta Lundquist.

På Entreprenad Live fanns dock inte det riktigt tunga artilleriet med utan där visades hjullastarna ZW220-6 i 18-tonsklassen och femtonnaren ZW75-6.

Den mindre modellen premiärvisades i Sverige på Svenska Maskinmässan 2016 och väger in på cirka 5,3 ton och drivs av en Deutz-motor med en effekt på 45,6 kilowatt (61 hästkrafter). Det är mellanstorleken bland de tre modeller som tillverkas av Mecalac i den tidigare Ahlmann-fabriken i tyska Büdelsdorf.

Artontonnaren är utrustad med en fyrcylindrig 6,7-liters Cumminsmotor som ger 200 hästkrafter med ett vridmoment på 929 newtonmeter. Drivlinan innehåller bland annat momentomvandlare med power shift. Datorstyrd automatik ska säkerställa mjuk och snabb växling.

Även förarmiljön har fått ett lyft i flera avseenden, bland annat genom materialval som bland annat absorberar ljud och därmed bidrar till att hytten blir både tystare och mer ombonad.

För att ytterligare stärka konkurrenskraften i Sverige har Lotta Lundquist valt att försöka minimera leveranstiderna.

– Vi har köpt på oss ett lager av de vanligaste modellerna för att våra kunder ska kunna få den önskade maskinen utan onödiga dröjsmål. Efterfrågan är dock glädjande nog stor, något som gör att vår verkstad jobbar för högtryck i den slutliga anpassning av maskinerna till slutkundens specifikationer, säger Lotta Lundquist.

Även om det finns stora förhoppningar om hyfsad försäljning av 35-tonslastaren, kanske också av företaget största lastare i 50-tonsklassen, verkar det av monterbesökarna att döma mer som om den stora marknadspotentialen finns i de de något mindre lastare som väger in på 20-25 ton, alltså för att tala Volvospråk i storlek som L180 eller något mindre.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Osynlig vätska ska stoppa tjuven

Inbrotten på byggarbetsplatser har ökat drastiskt de senaste åren. Skalskydd i olika former är ett sätt att skydda sig. DNA-märkning, som allt oftare används av maskinuthyrare, verkar inte bara avskräckande, utan ökar också möjligheten att stulet gods återgår till den rättmätige ägaren.

Svenska Maskinmässan 2018
Ny vd möter branschen på Solvalla

Chefintervju
Rentalbransch i stadig utveckling

Det går bra för de svenska maskinuthyrarna – eller rentalföretagen som branschen själv föredrar att kalla sig. Branschansvariga Leena Haabma på Swedish Rental förutspår en spännande framtid med fortsatta lyft vad gäller bland annat hållbarhet, arbetsmiljö och utbildning.

Svenska Maskinmässan 2018
Självlastande dumper med sväng

Sverige först i Europa med Cat 986K

Nu kommer den legendariska maskintillverkarens nya produkter till våra breddgrader.

Nyhetsbrev

Götene Ufo presenterar nya skopor

Utvecklade med SSAB:s nya material vilket ger miljömässiga fördelar.

Arkiv

Evorex sluter samarbete med Terex

Vd:n: "Efterfrågan överträffar våra förväntningar"

Pildammsvägen i Malmö omvandlas till stadsgata

Kommunalrådet: "Nu fyller vi en av de sista ödetomterna i centrum och skapar en tät grön stadsboulevard"

Norsk-svensk maskinallians

Snabbare service och kortare leveranstider utlovas när Tokvam och Broddson ska stötta varandra på den svenska marknaden.

Sandvik avvecklar trådtillverkning

De lanserar kampanj mot homo-, bi- och transfobi

Under parollen "Byggbranschen är för bögar" vill man motverka fördomar och diskriminering.

Hüllert stärker säljorganisationen

Vinterns snöröjning utvärderas

Svenska Maskinmässan 2018
Stort och starkt hos Stig Machine

Stig Machine tar över generalagenturen för Liugong i Sverige.

Dags för spårbara metaller

Svensk gruvindustri hoppas kunna stärka sin konkurrenskraft internationellt genom att utveckla digitala lösningar som kan användas för att spåra metallers ursprung och därigenom öka viljan till återvinning.

Håll koll på sommarens vägarbeten

Trafikverket listar de projekt som påverkar dig i sommar.

Skånsk lyfthjälp satsar i Stockholm

Minikranar och en depå i Stockholmsområdet ska hjälpa skånska 3D Hyrliftar att växa ytterligare.

Energisnålt värre när Skebo bygger nytt

Amorteringskraven får mer ris

Riksbyggen stämmer nu in i kritiken mot det skärpta amorteringskravet. Bland annat poängteras att många unga hushåll nu stängs ute från bostadsmarknaden.

Svevia får fortsatt förtroende i Järva

Trafikverket förlänger uppdraget med fyra år.

Swecos vd ny hedersdoktor vid Mittuniversitetet

Åsa Bergman: "Jag är väldigt hedrad över utnämningen"

NCC kammar hem serviceavtal för 700 miljoner kronor

Uppdragen avser fyra stora nyckelområden.

Volvo avyttrar innehav i kinesisk trucktillverkare

Grönlut från pappersbruk blir täckmaterial i gruvmagasin

Vinnovaprojektet MinePap förenar gruvnäringen och pappersindustrin. Målet är att hitta en hållbar användning av grönlutslam från papperstillverkning för att täcka över sandmagasin i anslutning till gruvor.

Uddevalla hamn väljer Melicon

Luleå hamn får klartecken från domstolen

YH expanderar

Ramboll köper tysk sjukhuslogistiker

Geely köper mark i Göteborg

Derome öppnar lager i syd

Se alla Företagens egna nyheter

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi har

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Maskino blir först i världen med webbshop för grävmaskiner

Linotols skandinaviska satsning ger uppdrag i Norge

"Kunden så nöjd att vi fick komma tillbaka"

"Wow vilken historia"

Kipp Scandinavia AB ser mycket ljust på framtiden.

Sara förstärker teamet på ekonomiavdelningen

Ny kardan till VW Amarok

TR Electronic is the exclusive distributor for Cognex in Scandinavia

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

Sänd till en kollega

0.135