23948sdkhjf

Lastare allt viktigare för Delvator

Med de nya hjullastarna i serie 6 har Hitachi siktat in sig på europeiska och inte minst svenska kunder. I Sverige visades de första modellerna för en större publik på Svenska Maskinmässan förra året. På Entreprenad Live fick även den sydsvenska marknaden bekanta sig med nykomlingarna.

Delvator byggde i många år upp Hitachis varumärke i Sverige genom försäljning och service av den japanska maskingigantens grävmaskiner. 2010 kompletterades produktutbudet med hjullastare som med varje ny generation blivit allt mer konkurrenskraftig även i Volvoland. Med serie 6-modellerna som premiärvisades på Intermat 2015 kan Delvator visa fram en palett med dryga dussinet modeller i storlekar från ungefär fem till femtio ton som till stor del utvecklats med den europeiska maskinentreprenörens krav och önskemål i centrum.

Det betonade i varje fall Hitachis produktspecialist för hjullastare Vasileios Drougkas när Leveranstidningen Entreprenad träffade honom i Amsterdam för snart ett år sedan.

– Även om merparten av konstruktions- och utvecklingsarbete sker i Japan har vi lyssnat enormt mycket på europeiska användare när vi tagit fram de senaste hjullastarna. Här är kraven väldigt höga, inte bara på miljö, utan även på bland annat produktivitet, förarmiljö och servicevänlighet, vilket vi tycker att vi förvaltat väl i den nya generationen, sade han bland annat.

– Exempelvis är den nya hjullastargenerationen en av de tystare på marknaden samtidigt som sikten från förarplatsen är i toppklass runt hela maskinen. En stor LCD-skärm ger föraren tillgång till både bilder från backkameran och all relevant information som tas fram via maskinens övervakningssystem. Displayen visar också en eco-symbol som ger föraren en vägledning om hur man kör mest bränsleeffektivt. Som tillägg finns även spakstyrning.

Delvator lyfter bland annat fram det kompakta formatet i de nya modellerna liksom midjestyrning med pendlande och självstabiliserande funktioner som utlovas ge hög stabilitet även på ojämnt underlag. Spakstyrningen är liksom lock up-funktionen andra efterfrågade detaljer som nu kan sättas på plats redan i fabrik. Givetvis är maskinerna klassade enligt steg IV. Eftersom utsläppskraven uppfylls utan dieselpartikelfilter har motorhuven kunnat slimmas, vilket tillsammans med en genomtänkt placering av avgasrör och luftintag bidrar till rejält förbättrad sikt från förarplatsen.

–Sedan starten har vi sålt cirka 50 hjullastare, och vi är övertygade om att försäljningen kommer att ta än bättre fart med den nya 6-serien som ger oss produkter som absolut kan matcha de bästa aktörerna på marknaden. Inte minst har vi mött ett väldigt stort intresse från de norra delarna av landet. Eftersom vi ser en stor potential i de större modellerna har vi en 35 tons ZW370-6 som nu är ute på en demoturné bland tunga bergjobb i norra Sverige, säger Delvators vd Lotta Lundquist.

På Entreprenad Live fanns dock inte det riktigt tunga artilleriet med utan där visades hjullastarna ZW220-6 i 18-tonsklassen och femtonnaren ZW75-6.

Den mindre modellen premiärvisades i Sverige på Svenska Maskinmässan 2016 och väger in på cirka 5,3 ton och drivs av en Deutz-motor med en effekt på 45,6 kilowatt (61 hästkrafter). Det är mellanstorleken bland de tre modeller som tillverkas av Mecalac i den tidigare Ahlmann-fabriken i tyska Büdelsdorf.

Artontonnaren är utrustad med en fyrcylindrig 6,7-liters Cumminsmotor som ger 200 hästkrafter med ett vridmoment på 929 newtonmeter. Drivlinan innehåller bland annat momentomvandlare med power shift. Datorstyrd automatik ska säkerställa mjuk och snabb växling.

Även förarmiljön har fått ett lyft i flera avseenden, bland annat genom materialval som bland annat absorberar ljud och därmed bidrar till att hytten blir både tystare och mer ombonad.

För att ytterligare stärka konkurrenskraften i Sverige har Lotta Lundquist valt att försöka minimera leveranstiderna.

– Vi har köpt på oss ett lager av de vanligaste modellerna för att våra kunder ska kunna få den önskade maskinen utan onödiga dröjsmål. Efterfrågan är dock glädjande nog stor, något som gör att vår verkstad jobbar för högtryck i den slutliga anpassning av maskinerna till slutkundens specifikationer, säger Lotta Lundquist.

Även om det finns stora förhoppningar om hyfsad försäljning av 35-tonslastaren, kanske också av företaget största lastare i 50-tonsklassen, verkar det av monterbesökarna att döma mer som om den stora marknadspotentialen finns i de de något mindre lastare som väger in på 20-25 ton, alltså för att tala Volvospråk i storlek som L180 eller något mindre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078