Lastare allt viktigare för Delvator

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Med de nya hjullastarna i serie 6 har Hitachi siktat in sig på europeiska och inte minst svenska kunder. I Sverige visades de första modellerna för en större publik på Svenska Maskinmässan förra året. På Entreprenad Live fick även den sydsvenska marknaden bekanta sig med nykomlingarna.

Delvator byggde i många år upp Hitachis varumärke i Sverige genom försäljning och service av den japanska maskingigantens grävmaskiner. 2010 kompletterades produktutbudet med hjullastare som med varje ny generation blivit allt mer konkurrenskraftig även i Volvoland. Med serie 6-modellerna som premiärvisades på Intermat 2015 kan Delvator visa fram en palett med dryga dussinet modeller i storlekar från ungefär fem till femtio ton som till stor del utvecklats med den europeiska maskinentreprenörens krav och önskemål i centrum.

Det betonade i varje fall Hitachis produktspecialist för hjullastare Vasileios Drougkas när Leveranstidningen Entreprenad träffade honom i Amsterdam för snart ett år sedan.

– Även om merparten av konstruktions- och utvecklingsarbete sker i Japan har vi lyssnat enormt mycket på europeiska användare när vi tagit fram de senaste hjullastarna. Här är kraven väldigt höga, inte bara på miljö, utan även på bland annat produktivitet, förarmiljö och servicevänlighet, vilket vi tycker att vi förvaltat väl i den nya generationen, sade han bland annat.

– Exempelvis är den nya hjullastargenerationen en av de tystare på marknaden samtidigt som sikten från förarplatsen är i toppklass runt hela maskinen. En stor LCD-skärm ger föraren tillgång till både bilder från backkameran och all relevant information som tas fram via maskinens övervakningssystem. Displayen visar också en eco-symbol som ger föraren en vägledning om hur man kör mest bränsleeffektivt. Som tillägg finns även spakstyrning.

Delvator lyfter bland annat fram det kompakta formatet i de nya modellerna liksom midjestyrning med pendlande och självstabiliserande funktioner som utlovas ge hög stabilitet även på ojämnt underlag. Spakstyrningen är liksom lock up-funktionen andra efterfrågade detaljer som nu kan sättas på plats redan i fabrik. Givetvis är maskinerna klassade enligt steg IV. Eftersom utsläppskraven uppfylls utan dieselpartikelfilter har motorhuven kunnat slimmas, vilket tillsammans med en genomtänkt placering av avgasrör och luftintag bidrar till rejält förbättrad sikt från förarplatsen.

–Sedan starten har vi sålt cirka 50 hjullastare, och vi är övertygade om att försäljningen kommer att ta än bättre fart med den nya 6-serien som ger oss produkter som absolut kan matcha de bästa aktörerna på marknaden. Inte minst har vi mött ett väldigt stort intresse från de norra delarna av landet. Eftersom vi ser en stor potential i de större modellerna har vi en 35 tons ZW370-6 som nu är ute på en demoturné bland tunga bergjobb i norra Sverige, säger Delvators vd Lotta Lundquist.

På Entreprenad Live fanns dock inte det riktigt tunga artilleriet med utan där visades hjullastarna ZW220-6 i 18-tonsklassen och femtonnaren ZW75-6.

Den mindre modellen premiärvisades i Sverige på Svenska Maskinmässan 2016 och väger in på cirka 5,3 ton och drivs av en Deutz-motor med en effekt på 45,6 kilowatt (61 hästkrafter). Det är mellanstorleken bland de tre modeller som tillverkas av Mecalac i den tidigare Ahlmann-fabriken i tyska Büdelsdorf.

Artontonnaren är utrustad med en fyrcylindrig 6,7-liters Cumminsmotor som ger 200 hästkrafter med ett vridmoment på 929 newtonmeter. Drivlinan innehåller bland annat momentomvandlare med power shift. Datorstyrd automatik ska säkerställa mjuk och snabb växling.

Även förarmiljön har fått ett lyft i flera avseenden, bland annat genom materialval som bland annat absorberar ljud och därmed bidrar till att hytten blir både tystare och mer ombonad.

För att ytterligare stärka konkurrenskraften i Sverige har Lotta Lundquist valt att försöka minimera leveranstiderna.

– Vi har köpt på oss ett lager av de vanligaste modellerna för att våra kunder ska kunna få den önskade maskinen utan onödiga dröjsmål. Efterfrågan är dock glädjande nog stor, något som gör att vår verkstad jobbar för högtryck i den slutliga anpassning av maskinerna till slutkundens specifikationer, säger Lotta Lundquist.

Även om det finns stora förhoppningar om hyfsad försäljning av 35-tonslastaren, kanske också av företaget största lastare i 50-tonsklassen, verkar det av monterbesökarna att döma mer som om den stora marknadspotentialen finns i de de något mindre lastare som väger in på 20-25 ton, alltså för att tala Volvospråk i storlek som L180 eller något mindre.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han utreder järnvägsunderhållet

Det blir kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, Erland Olauson, som ska tala om för regeringen hur det basunderhåll för järnvägen som i dag genomförs av Infranord ska överföras till Trafikverket.

Vd-skifte i järnvägsbyggare

Infranords före detta vd Lars Öhman tillträder 15 september tjänsten som vd för VR Track Sweden, verksamt inom bland annat järnvägsbyggnad.

Delar av Storgatan i Växjö byggs om

Målet: Ökad framkomlighet.

De bygger kulturkvarter i Örebro

Återvinningsstation i Lindesberg får ny plats

Och här hittar du den.

Helsingborg blir mer framkomligt

Ett antal åtgärder ska genomföras för att underlätta vistelse i centrum.

Nyhetsbrev

Ny tungviktare från Komatsu

Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen och tillverkaren utlovar bland annat låg bränsleförbrukning, god förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner i den nya maskinen.

Arkiv

Norskt samarbete bygger elektriskt och självkörande containerfartyg 

Yara automatiserar sina transporter mellan fabriken och hamnarna i Brevik och Larvik.

Maskintillverkarna nära drömgräns

Närmare en miljon entreprenadmaskiner till ett samlat värde av 99 miljarder US-dollar kommer att säljas i år, förutspår Off Highway Research.

Norberg och Lundh från Stoppafusket i samarbete med Sveriges Byggindustrier

Vd Catharina Elmsäter-Svärd: "Nu tar vi ytterligare ett steg för att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch"

Miljörivarna utökar i syd

Miljörivarna förvärvar en majoritetspost i ett småländskt rivningsbolag. – I och med förvärvet expanderar vi mot Småland, Halland och Östergötland.

Snabbare stackläggning

En ny stackläggare kombinerar svängkrans och larver, ett koncept som ska göra det enklare att skapa lagringseffektiva solfjäderformade upplag hävdar Fredheim Maskin.

Precisionsgrävning i Paris

Tiltrotatorn fortsätter att erövra världen, SMP Parts utvecklar därför sina enklare produkter och förklarar att marknaden mognar även utanför Norden. – På sikt kommer även de att vilja ha mer avancerade produkter.

Stor skärm på ny dator

En ny fältdator ska förbättra och förenkla mätning i fält lovar Trimble som lanserar nya kontrollenheten TSC7.

Kompositpanel för tunga laster

Säkrare brobygge med prefab

Ökad säkerhet för brobyggarna och minskad risk för störningar i tågtrafiken utlovas när förtillverkade brobalkar används vid ett brobygge i Härnösand.

Maskinpyssel för stora och små

Årets julklapp för stora och små älskare av entreprenadmaskiner har just hittat ut till butikshyllorna.

Lättare ladda elbilar i norr

700 laddplatser för elbilar ska etableras på lättillgängliga platser mellan Gävle och Luleå under de närmaste tre åren.

Ansöker om miljötillstånd för gruva i Lycksele

Fick inte lön för sitt jobb – slog sönder villor med grävskopa

Vittnet: " Det såg ut som om det hade varit jordbävning eller som ett bombnedslag"

Maskinjätte växlar upp

Det går bra för maskinjätten som återigen höjer vinstprognosen för helåret 2018.

Nytt asfaltsavtal för Svevia

Ersätter Örebro kommuns förra ramavtal.

Stort och smått för Liebherr

Liebherrs tornkranar och jättegrävare väckte uppmärksamhet i mässans största monter, de mindre maskinerna var dock lika viktiga. – Vi ser en tendens i hela Europa att man vill ha kompaktare maskiner.

Säkra beteenden i byggsektorn minskar olyckor

Sortera Materials förvärvar MTIB

Svevia stöldskyddar maskiner – med dna-märkning

Regeringen kritisk till EU:s utsläppsmål

Se alla Företagens egna nyheter

Payback Lubricants hos Drivknuten.se

Ultrasonic Sensorsystem hjälper till att hålla alla trafikanter säkra!

Träffa oss på LASTBIL 2018 den 22-24 augusti på Elmia!

Entreprenad Live 6-8 september 2018

Lagerrensning!

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Lästips i sommar! KmK Instruments nya mätdonskatalog

Metso har slutfört förvärvet av P.J. Jonsson & Söner

Med Sandvik Plant Solutions introduceras tre nya sätt att köpa kross- och sorteringsanläggningar

NYHET!!! Maskin Mekano VSI 1203 T7

Saltängen levererar kedja

Linotol Danmark utökar med ytterligare en säljare/projektledare

3 snabba

NOVOnox Hygienic

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

Tomas Staaf förstärker teamet som affärsområdeschef i Stockholm

Beställ ID06-regbox i dag och få de första 3 månaderna gratis!

DISAB Group förvärvar HYR IN Gruppen

Ny toppmodern lastbilsverkstad för Borås Bil Lastvagnar

Träffa Metsos krossexperter på Solvalla

Ytterligare Bauhaus-uppdrag för Linotol

DISAB Vacuum Technology sålde maskiner på IFAT mässan i München, Tyskland.

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

Sänd till en kollega

0.154