23948sdkhjf

Materialbearbetning i den högre skopan

Sjätte december 1917 antog den finska lantdagen Finlands självständighetsförklaring. För att uppmärksamma hundraårsjubiléet visade Remu en blåvit sorteringsskopa på Entreprenad Live tillsammans med bland annat en modulbaserad skopa som kan växla mellan flera olika arbetsmoment.

Linköpingsbaserade Stenstan Recycling har tagit över som svensk generalagent för hela Remus sortiment och visade upp bredden i programmet på Entreprenad Live. Det är nu 20 år sedan det finska företaget såg dagens ljus och bland produkterna i montern fungerande en blåvit sorteringsskopa som något av ögongodis.

Skopan, som hämtats från EX-serien, har bland annat tagits fram för att synliggöra att Finland i år fyller hundra år som självständig nation, men kan också representera kontinuiteten i företaget. Serien, som designades för mer än 20 år sedan, är avsedd för grävare i storleksintervallet 12-30 ton, och står sig fortfarande väl i konkurrensen trots att den inte förändrats i någon större utsträckning sedan lanseringen.

Med i montern fanns även den större och kraftigt förstärkta PD3160 som är avsedd för grävmaskiner på 30-50 ton, i synnerhet vid återfyllning i samband med rörläggning. Modellen har konstruerats för ett mångsidigt användande långt från såväl service som andra redskap och utlovas också vara ett lämpligt alternativ för hjullastare på tio till sexton ton.

– De här så kallade padding-skoporna har blivit väldigt populära i USA. Dels är de väldigt enkla att hantera. Det räcker med en kort introduktion. Dels är de robusta och stryktåliga. De klarar både slitaget och de nötningar som åstadkoms av större stenar i de massor som hanteras. Eftersom varje axel har en egen direktdriven hydraulmotor fördelas dessutom kraften från basmaskinen jämnare, vilket i sin tur ökar effektiviteten och minskar bränsleförbrukningen. Behöver skopan användas för att flytta basmaskinen ska den klara av det också, säger Niklas Johansson som inte bara äger och driver Stenstan Recycling utan också Biocare Svenska som bland annat tillhandahåller mobila krossverk och dammbekämpning med skum.

Störst plats i montern krävde den moduluppbyggda XO-skopan som finns i två storlekar. Tillsammans ska de täcka behovet för grävmaskiner i storlekar från fem till fjorton ton och hjullastare från ett till fem ton. Poängen med redskapet är att den består av en ram som kan förses med fyra olika arbetsmoduler och därmed ge användaren stor flexibilitet till en kraftigt reducerad kostnad.

Bladsiktsmodulen baseras på roterande blad och anges vara lämplig för bland annat återfyllning vid rörläggning, matjord och mixning av blandade material.

Siktkrossmodulen har krossblad som processar material som asfalt och lerklumpar för att skapa en mer finkornig slutprodukt.

Vibrosiktmodulen separerar framför allt torrt material och har utbytbara såll som gör att kornstorleken enkelt kan justeras mellan 25, 50 och 75 millimeter.

Betongmixermodulen är inte minst värdefull där det saknas elektricitet. Arbetet blir lätt att utföra i och med att sanden kan skopas upp direkt från upplaget och betongen transporteras dit den behövs utan behov av andra maskiner.

– Min förhoppning är att Remu ska kunna återta den starka position företaget hade i Sverige för några år sedan. Det finns en stor potential på en marknad som dessutom ser ut att växa just nu. Belastningen på miljön väger allt tyngre och därför vill många processa massor direkt på plats för att slippa transporter som dessutom drar stora kostnader. Ambitionen är också att bygga upp ett reservdelslager i Linköping för att korta leveranstiderna, säger Niklas Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143