Materialbearbetning i den högre skopan

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Sjätte december 1917 antog den finska lantdagen Finlands självständighetsförklaring. För att uppmärksamma hundraårsjubiléet visade Remu en blåvit sorteringsskopa på Entreprenad Live tillsammans med bland annat en modulbaserad skopa som kan växla mellan flera olika arbetsmoment.

Linköpingsbaserade Stenstan Recycling har tagit över som svensk generalagent för hela Remus sortiment och visade upp bredden i programmet på Entreprenad Live. Det är nu 20 år sedan det finska företaget såg dagens ljus och bland produkterna i montern fungerande en blåvit sorteringsskopa som något av ögongodis.

Skopan, som hämtats från EX-serien, har bland annat tagits fram för att synliggöra att Finland i år fyller hundra år som självständig nation, men kan också representera kontinuiteten i företaget. Serien, som designades för mer än 20 år sedan, är avsedd för grävare i storleksintervallet 12-30 ton, och står sig fortfarande väl i konkurrensen trots att den inte förändrats i någon större utsträckning sedan lanseringen.

Med i montern fanns även den större och kraftigt förstärkta PD3160 som är avsedd för grävmaskiner på 30-50 ton, i synnerhet vid återfyllning i samband med rörläggning. Modellen har konstruerats för ett mångsidigt användande långt från såväl service som andra redskap och utlovas också vara ett lämpligt alternativ för hjullastare på tio till sexton ton.

– De här så kallade padding-skoporna har blivit väldigt populära i USA. Dels är de väldigt enkla att hantera. Det räcker med en kort introduktion. Dels är de robusta och stryktåliga. De klarar både slitaget och de nötningar som åstadkoms av större stenar i de massor som hanteras. Eftersom varje axel har en egen direktdriven hydraulmotor fördelas dessutom kraften från basmaskinen jämnare, vilket i sin tur ökar effektiviteten och minskar bränsleförbrukningen. Behöver skopan användas för att flytta basmaskinen ska den klara av det också, säger Niklas Johansson som inte bara äger och driver Stenstan Recycling utan också Biocare Svenska som bland annat tillhandahåller mobila krossverk och dammbekämpning med skum.

Störst plats i montern krävde den moduluppbyggda XO-skopan som finns i två storlekar. Tillsammans ska de täcka behovet för grävmaskiner i storlekar från fem till fjorton ton och hjullastare från ett till fem ton. Poängen med redskapet är att den består av en ram som kan förses med fyra olika arbetsmoduler och därmed ge användaren stor flexibilitet till en kraftigt reducerad kostnad.

Bladsiktsmodulen baseras på roterande blad och anges vara lämplig för bland annat återfyllning vid rörläggning, matjord och mixning av blandade material.

Siktkrossmodulen har krossblad som processar material som asfalt och lerklumpar för att skapa en mer finkornig slutprodukt.

Vibrosiktmodulen separerar framför allt torrt material och har utbytbara såll som gör att kornstorleken enkelt kan justeras mellan 25, 50 och 75 millimeter.

Betongmixermodulen är inte minst värdefull där det saknas elektricitet. Arbetet blir lätt att utföra i och med att sanden kan skopas upp direkt från upplaget och betongen transporteras dit den behövs utan behov av andra maskiner.

– Min förhoppning är att Remu ska kunna återta den starka position företaget hade i Sverige för några år sedan. Det finns en stor potential på en marknad som dessutom ser ut att växa just nu. Belastningen på miljön väger allt tyngre och därför vill många processa massor direkt på plats för att slippa transporter som dessutom drar stora kostnader. Ambitionen är också att bygga upp ett reservdelslager i Linköping för att korta leveranstiderna, säger Niklas Johansson.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han utreder järnvägsunderhållet

Det blir kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, Erland Olauson, som ska tala om för regeringen hur det basunderhåll för järnvägen som i dag genomförs av Infranord ska överföras till Trafikverket.

Vd-skifte i järnvägsbyggare

Infranords före detta vd Lars Öhman tillträder 15 september tjänsten som vd för VR Track Sweden, verksamt inom bland annat järnvägsbyggnad.

Delar av Storgatan i Växjö byggs om

Målet: Ökad framkomlighet.

De bygger kulturkvarter i Örebro

Återvinningsstation i Lindesberg får ny plats

Och här hittar du den.

Helsingborg blir mer framkomligt

Ett antal åtgärder ska genomföras för att underlätta vistelse i centrum.

Nyhetsbrev

Ny tungviktare från Komatsu

Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen och tillverkaren utlovar bland annat låg bränsleförbrukning, god förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner i den nya maskinen.

Arkiv

Norskt samarbete bygger elektriskt och självkörande containerfartyg 

Yara automatiserar sina transporter mellan fabriken och hamnarna i Brevik och Larvik.

Maskintillverkarna nära drömgräns

Närmare en miljon entreprenadmaskiner till ett samlat värde av 99 miljarder US-dollar kommer att säljas i år, förutspår Off Highway Research.

Norberg och Lundh från Stoppafusket i samarbete med Sveriges Byggindustrier

Vd Catharina Elmsäter-Svärd: "Nu tar vi ytterligare ett steg för att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch"

Miljörivarna utökar i syd

Miljörivarna förvärvar en majoritetspost i ett småländskt rivningsbolag. – I och med förvärvet expanderar vi mot Småland, Halland och Östergötland.

Snabbare stackläggning

En ny stackläggare kombinerar svängkrans och larver, ett koncept som ska göra det enklare att skapa lagringseffektiva solfjäderformade upplag hävdar Fredheim Maskin.

Precisionsgrävning i Paris

Tiltrotatorn fortsätter att erövra världen, SMP Parts utvecklar därför sina enklare produkter och förklarar att marknaden mognar även utanför Norden. – På sikt kommer även de att vilja ha mer avancerade produkter.

Stor skärm på ny dator

En ny fältdator ska förbättra och förenkla mätning i fält lovar Trimble som lanserar nya kontrollenheten TSC7.

Kompositpanel för tunga laster

Säkrare brobygge med prefab

Ökad säkerhet för brobyggarna och minskad risk för störningar i tågtrafiken utlovas när förtillverkade brobalkar används vid ett brobygge i Härnösand.

Maskinpyssel för stora och små

Årets julklapp för stora och små älskare av entreprenadmaskiner har just hittat ut till butikshyllorna.

Stort och smått för Liebherr

Liebherrs tornkranar och jättegrävare väckte uppmärksamhet i mässans största monter, de mindre maskinerna var dock lika viktiga. – Vi ser en tendens i hela Europa att man vill ha kompaktare maskiner.

Lättare ladda elbilar i norr

700 laddplatser för elbilar ska etableras på lättillgängliga platser mellan Gävle och Luleå under de närmaste tre åren.

Maskinjätte växlar upp

Det går bra för maskinjätten som återigen höjer vinstprognosen för helåret 2018.

Ansöker om miljötillstånd för gruva i Lycksele

Fick inte lön för sitt jobb – slog sönder villor med grävskopa

Vittnet: " Det såg ut som om det hade varit jordbävning eller som ett bombnedslag"

Nytt asfaltsavtal för Svevia

Ersätter Örebro kommuns förra ramavtal.

Säkra beteenden i byggsektorn minskar olyckor

Sortera Materials förvärvar MTIB

Svevia stöldskyddar maskiner – med dna-märkning

Se alla Företagens egna nyheter

Payback Lubricants hos Drivknuten.se

Ultrasonic Sensorsystem hjälper till att hålla alla trafikanter säkra!

Träffa oss på LASTBIL 2018 den 22-24 augusti på Elmia!

Entreprenad Live 6-8 september 2018

Lagerrensning!

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Lästips i sommar! KmK Instruments nya mätdonskatalog

Metso har slutfört förvärvet av P.J. Jonsson & Söner

Med Sandvik Plant Solutions introduceras tre nya sätt att köpa kross- och sorteringsanläggningar

NYHET!!! Maskin Mekano VSI 1203 T7

Saltängen levererar kedja

Linotol Danmark utökar med ytterligare en säljare/projektledare

3 snabba

NOVOnox Hygienic

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

Tomas Staaf förstärker teamet som affärsområdeschef i Stockholm

Beställ ID06-regbox i dag och få de första 3 månaderna gratis!

DISAB Group förvärvar HYR IN Gruppen

Ny toppmodern lastbilsverkstad för Borås Bil Lastvagnar

Träffa Metsos krossexperter på Solvalla

Ytterligare Bauhaus-uppdrag för Linotol

DISAB Vacuum Technology sålde maskiner på IFAT mässan i München, Tyskland.

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

Sänd till en kollega

0.17