Materialbearbetning i den högre skopan

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Sjätte december 1917 antog den finska lantdagen Finlands självständighetsförklaring. För att uppmärksamma hundraårsjubiléet visade Remu en blåvit sorteringsskopa på Entreprenad Live tillsammans med bland annat en modulbaserad skopa som kan växla mellan flera olika arbetsmoment.

Linköpingsbaserade Stenstan Recycling har tagit över som svensk generalagent för hela Remus sortiment och visade upp bredden i programmet på Entreprenad Live. Det är nu 20 år sedan det finska företaget såg dagens ljus och bland produkterna i montern fungerande en blåvit sorteringsskopa som något av ögongodis.

Skopan, som hämtats från EX-serien, har bland annat tagits fram för att synliggöra att Finland i år fyller hundra år som självständig nation, men kan också representera kontinuiteten i företaget. Serien, som designades för mer än 20 år sedan, är avsedd för grävare i storleksintervallet 12-30 ton, och står sig fortfarande väl i konkurrensen trots att den inte förändrats i någon större utsträckning sedan lanseringen.

Med i montern fanns även den större och kraftigt förstärkta PD3160 som är avsedd för grävmaskiner på 30-50 ton, i synnerhet vid återfyllning i samband med rörläggning. Modellen har konstruerats för ett mångsidigt användande långt från såväl service som andra redskap och utlovas också vara ett lämpligt alternativ för hjullastare på tio till sexton ton.

– De här så kallade padding-skoporna har blivit väldigt populära i USA. Dels är de väldigt enkla att hantera. Det räcker med en kort introduktion. Dels är de robusta och stryktåliga. De klarar både slitaget och de nötningar som åstadkoms av större stenar i de massor som hanteras. Eftersom varje axel har en egen direktdriven hydraulmotor fördelas dessutom kraften från basmaskinen jämnare, vilket i sin tur ökar effektiviteten och minskar bränsleförbrukningen. Behöver skopan användas för att flytta basmaskinen ska den klara av det också, säger Niklas Johansson som inte bara äger och driver Stenstan Recycling utan också Biocare Svenska som bland annat tillhandahåller mobila krossverk och dammbekämpning med skum.

Störst plats i montern krävde den moduluppbyggda XO-skopan som finns i två storlekar. Tillsammans ska de täcka behovet för grävmaskiner i storlekar från fem till fjorton ton och hjullastare från ett till fem ton. Poängen med redskapet är att den består av en ram som kan förses med fyra olika arbetsmoduler och därmed ge användaren stor flexibilitet till en kraftigt reducerad kostnad.

Bladsiktsmodulen baseras på roterande blad och anges vara lämplig för bland annat återfyllning vid rörläggning, matjord och mixning av blandade material.

Siktkrossmodulen har krossblad som processar material som asfalt och lerklumpar för att skapa en mer finkornig slutprodukt.

Vibrosiktmodulen separerar framför allt torrt material och har utbytbara såll som gör att kornstorleken enkelt kan justeras mellan 25, 50 och 75 millimeter.

Betongmixermodulen är inte minst värdefull där det saknas elektricitet. Arbetet blir lätt att utföra i och med att sanden kan skopas upp direkt från upplaget och betongen transporteras dit den behövs utan behov av andra maskiner.

– Min förhoppning är att Remu ska kunna återta den starka position företaget hade i Sverige för några år sedan. Det finns en stor potential på en marknad som dessutom ser ut att växa just nu. Belastningen på miljön väger allt tyngre och därför vill många processa massor direkt på plats för att slippa transporter som dessutom drar stora kostnader. Ambitionen är också att bygga upp ett reservdelslager i Linköping för att korta leveranstiderna, säger Niklas Johansson.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Finansieringlösning sökes för upprustning av Inlandsbanan

Inlandsbanans ledning har beslutat att gå vidare för att senare i år kunna presentera finansieringsalternativ som möjliggör en nödvändig upprustning av den cirka 110 mil långa järnvägsanläggningen genom Sveriges inland.

Nytt torn på toppen

Ett nytt utsiktstorn ska byggas i Siljansnäs, det står klart sedan Naturvårdsverket beviljat Länsstyrelsen medel.

Nu ska Trafikverket peka ut 74-tonsvägarna

Under torsdagen meddelade regeringen att man fattat beslut om ändring i trafikförordningen – nu ska Trafikverket bestämma vilka vägar som kan upplåtas för tyngre fordon.

Minskade maskinstölder

Stockholms län är värst drabbat men maskinstölderna minskade faktiskt något under 2017, särskilt i Västra Götaland och Skåne. Antalet maskiner som återfinns minskar dock berättar Larmtjänst.

Nästan hundra i Kristianstad

Fyra bostadshus med totalt 96 hyresbostäder ska byggas i östra Kristianstad, ett uppdrag värt 120 miljoner kronor.

Reaktordelar kapas till våren

Nyhetsbrev

Grönt promenadstråk på nedgrävd järnväg

Med tänkt byggstart år 2020 ska järnvägen genom Sundbyberg grävas ner och överdäckas. Åtta år senare ska dagens ogästvänliga centrummiljö vara ersatt av en kilometerlång promenad med inslag av planteringar, restauranger, butiker och torgmiljöer.

Arkiv
1

Lag om entreprenörsansvar möts med ris – och lite ros

Trots massiv branschkritik väljer regeringen att gå vidare med sitt förslag om entreprenörsansvar. Lagförslaget slår, enligt kritikerna, mot skötsamma företag som tvingas ta över betalningsansvaret från mindre seriösa företag som i praktiken får fritt fram för springnotor.

Skarp kritik mot ministerutspel om järnvägsunderhåll

Infrastrukturminister Tomas Eneroth vill att Trafikverket ska återta delar av Infranord och bedriva järnvägsunderhåll i egen regi. Det vill inte Sveriges Byggindustrier som befarar att en sådan åtgärd leder till ytterligare försämringar av en redan skakig spårbunden trafik.

Borlängerondell ska krympas

Grådarondellen i Borlänge byggs om i vår, tanken är att göra den gamla cirkulationsplatsen mindre med särskilda körfält för högersväng för att på så vis minska risken för olyckor.

Virtuell verklighet kan bli del av grävmaskinsutbildningar

Studenter vid Högskolan i Halmstad utvecklar en metod som ska göra utbildningar mer kostnadseffektiva.

13 år efter nedläggningen – nu ska Barsebäck rivas

Barsebäck Kraft AB har ansökt om att få riva det nedlagda kärnkraftverket.

Eslöv hett när truckbranschen expanderar

VS Truck AB köper upp Grönvalls Truck och Maskin i Eslöv. Nu planerar man för framtiden och fler jobbtillfällen.

LKAB vill fylla ut gammal sjö – för framtida järnväg

Gruvföretaget har dock fått ett nej från mark- och byggnadsnämnden.

Flexiblare vagnar utlovas

Tack vare en adapter ska ett Metsjöflak kunna sättas på Mohedas skogsvagnar, tanken är att till exempel kunna använda ekipaget även för schaktmassor.

Ahlsell öppnar butik i Biskopsgården

Den nya butikens läge täcker upp flera intressanta områden i Göteborg.

Persson Hyrmaskiner köper in 64 nya maskiner

Företaget vill aldrig behöva säga nej till kunder.

Ny kaj mitt i stan

Härnösands betongkaj vid norra sundet ska rivas och ersätts av en kaj byggd i trä med serviceanläggningar och båtplatser.

Tillväxten fortsätter för Trelleborgs hamn

Trafiken via Trelleborgs hamn slog nya rekord under 2017, lastbilar, trailers och personbilar slog tidigare nivåer och mer än en miljon enheter.

Kanonrapport från Boliden

1

Vuxenutbildning för lastbilsförare

Enligt TYA kommer det att behövas cirka 50 000 nya lastbilsförare de närmaste tio åren. För att möta behovet satsar nu Skolverket på ett 30-tal kluster med sammanlagt 338 utbildningsplatser spridda över Sverige för vuxenutbildning av lastbilsförare.

Snabbväxande maskinauktionär

Mer än 100 000 budgivare finns nu registrerade på Klaraviks auktionsplattform. Dessutom redovisas en 80-procentig ökning av omsättningen i Sverige under 2017, till cirka 600 miljoner kronor.

NRC Group ökade kraftigt under 2017

Både fjärde kvartalet och året som helhet slutade stabilt.

Jättetält ska fyllas med skogsråvara

Helsingborgs hamn upprättar ett 2 000 kvadratmeter stort tält där gods från bland annat Södra, Elof Hansson och Billerud Korsnäs kommer att lagras.

Vägarbetaren Timmy Edström slog sönder vindruta – får boten betald

Transschakt utökar maskinparken med hjulgrävare från Hitachi

Trafikverket kan få tillbaka ansvaret för järnvägen

Hansén Bil & Maskin växer – bygger ny anläggning

Bro i Karlstad stängs av för tung trafik

Sjukhusjobb i Skövde

Caterpillars vinst bättre än förväntat

Två nya kranar ska få godshanteringen i Malmö att gå som på räls

Bäverhot mot riksväg – nu ska djuret drivas bort

Decked är ett nytt innovativt lastsystem för arbetsfordon

Bygget av Förbifart Stockholm pausas – till följd av dispyt

Nu har en av Sveriges största industriinvesteringar färdigställts

Se alla Företagens egna nyheter

Återkommande

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Saltängen presenterar - ny digital lösning

El-teleinriktad TEKNIKER

Varmt välkommen till vår workshop!

Kunderna krossar berg

KIPP`s rattar, vevar och positionsvisare

Jackon nominerad till årets Finfoleverantör

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Enkel styrning med CAN bus

35 % ökning

KIPP´s Handtag, bygelhandtag, stånghandtag och greppskålar.

TR Electronic medverkar på IndustriMässan i Karlstad, den 24-25 januari.

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Marknadens bästa maskin?

Personalnytt från Metso Sverige

Ny kund!

KIPP´s knoppar och vred

Få helikoptervy med Brigade – Nu lanserar vi generation 2 av Backeye 360!

PRESTONE® och Ringbrothers Custom 1972 AMX Javelin

KIPP Produktnyheter

PRESTONE® firar 90 år!

NYTT! RUBIA OPTIMA 1100 FE 10W-30, högkvalitativ motorolja, med API CK & VO...

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Nytt nummer av Materialhanteraren ute!

Sänd till en kollega

0.142