Materialbearbetning i den högre skopan

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Sjätte december 1917 antog den finska lantdagen Finlands självständighetsförklaring. För att uppmärksamma hundraårsjubiléet visade Remu en blåvit sorteringsskopa på Entreprenad Live tillsammans med bland annat en modulbaserad skopa som kan växla mellan flera olika arbetsmoment.

Linköpingsbaserade Stenstan Recycling har tagit över som svensk generalagent för hela Remus sortiment och visade upp bredden i programmet på Entreprenad Live. Det är nu 20 år sedan det finska företaget såg dagens ljus och bland produkterna i montern fungerande en blåvit sorteringsskopa som något av ögongodis.

Skopan, som hämtats från EX-serien, har bland annat tagits fram för att synliggöra att Finland i år fyller hundra år som självständig nation, men kan också representera kontinuiteten i företaget. Serien, som designades för mer än 20 år sedan, är avsedd för grävare i storleksintervallet 12-30 ton, och står sig fortfarande väl i konkurrensen trots att den inte förändrats i någon större utsträckning sedan lanseringen.

Med i montern fanns även den större och kraftigt förstärkta PD3160 som är avsedd för grävmaskiner på 30-50 ton, i synnerhet vid återfyllning i samband med rörläggning. Modellen har konstruerats för ett mångsidigt användande långt från såväl service som andra redskap och utlovas också vara ett lämpligt alternativ för hjullastare på tio till sexton ton.

– De här så kallade padding-skoporna har blivit väldigt populära i USA. Dels är de väldigt enkla att hantera. Det räcker med en kort introduktion. Dels är de robusta och stryktåliga. De klarar både slitaget och de nötningar som åstadkoms av större stenar i de massor som hanteras. Eftersom varje axel har en egen direktdriven hydraulmotor fördelas dessutom kraften från basmaskinen jämnare, vilket i sin tur ökar effektiviteten och minskar bränsleförbrukningen. Behöver skopan användas för att flytta basmaskinen ska den klara av det också, säger Niklas Johansson som inte bara äger och driver Stenstan Recycling utan också Biocare Svenska som bland annat tillhandahåller mobila krossverk och dammbekämpning med skum.

Störst plats i montern krävde den moduluppbyggda XO-skopan som finns i två storlekar. Tillsammans ska de täcka behovet för grävmaskiner i storlekar från fem till fjorton ton och hjullastare från ett till fem ton. Poängen med redskapet är att den består av en ram som kan förses med fyra olika arbetsmoduler och därmed ge användaren stor flexibilitet till en kraftigt reducerad kostnad.

Bladsiktsmodulen baseras på roterande blad och anges vara lämplig för bland annat återfyllning vid rörläggning, matjord och mixning av blandade material.

Siktkrossmodulen har krossblad som processar material som asfalt och lerklumpar för att skapa en mer finkornig slutprodukt.

Vibrosiktmodulen separerar framför allt torrt material och har utbytbara såll som gör att kornstorleken enkelt kan justeras mellan 25, 50 och 75 millimeter.

Betongmixermodulen är inte minst värdefull där det saknas elektricitet. Arbetet blir lätt att utföra i och med att sanden kan skopas upp direkt från upplaget och betongen transporteras dit den behövs utan behov av andra maskiner.

– Min förhoppning är att Remu ska kunna återta den starka position företaget hade i Sverige för några år sedan. Det finns en stor potential på en marknad som dessutom ser ut att växa just nu. Belastningen på miljön väger allt tyngre och därför vill många processa massor direkt på plats för att slippa transporter som dessutom drar stora kostnader. Ambitionen är också att bygga upp ett reservdelslager i Linköping för att korta leveranstiderna, säger Niklas Johansson.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Tvåårskontrakt på bullerplank

Reportage
Så får Umeå Entreprenad verksamheten att lyfta

Umeå Entreprenad samarbetar på djupet med sina kunder, något som gör det möjligt att ha en riktigt god framförhållning – orderstocken för 2018 är redan klar. – Vi har också klart med 50 miljoner för 2019.

Stora planer för Komatsu i Sverige

Efter två år med Komatsu har Söderberg & Haak täckt in de vita fläckarna, nu finns organisationen på plats och målet är att få märket att lyfta i Sverige. – Inom fem år ska vi ha en tvåsiffrig andel av marknaden.

Sweco ska massanställa – för tillväxten

15 000 ska bli drygt 18 000.

Reportage
Intensivt nattskift för stora maskiner

Sex grävmaskiner står tätt i Täby en vårvinternatt – en bro över motorvägen ska rivas, en insats som kräver god koordination och snabba redskapsbyten. "Det blir inga kafferaster förrän klockan är på vår sida!"

Nyhetsbrev

Peab får fler väguppdrag

Kontraktet omfattar vinterväghållning och barmarksunderhåll.

Arkiv

Infrastruktur driver betongproduktion

Svenska Maskinmässan 2018
Fokus på el för Wacker Neuson

Elmaskinerna står i fokus i Wacker Neusons monter, företaget vill också visa sin bredd och tar med sig allt från stora till små maskiner.

Svenska Maskinmässan 2018
JCB drar ner volymen

JCB tar med sig sin nya elgrävare till Svenska Maskinmässan. Grävmaskinen lanserades i mars och den brittiska tillverkaren beskriver den som den tystaste i sitt segment och lyfter fram att utsläppen blir noll.

Återvunnen asfalt på dansk motorväg

Stora mängder återvunnen asfalt i ett av Danmarks största motorvägsprojekt.

Svenska Maskinmässan 2018
Minigrävare auktioneras ut

Maskinerna allt viktigare för Bellmans

Bellmans grundades i början av 1970-talet av Ulf Bellman. Fokus låg inledningsvis mest på bygg- och anläggningstransporter men med tiden kom även entreprenadmaskinerna in i bilden.

Förbättrad slangservice

Reportage
Bökigt för Bellmans vid Slussen

En långsmal remsa mellan storstadstrafiken och Saltsjön, mer plats finns det inte när Bellmans ska bygga vid Slussen. – När jag kom hit fick jag börja med att städa upp lite, annars gick det inte ens att vrida maskinen.

Svenska Maskinmässan 2018
Japansk maskin i svensk tappning

Bomfjädring, flytläge och hjulstyrning direkt från fabrik. Söderberg & Haak har sett till att Komatsus nya 15-tonnare ska vara redo för kräsna svenska entreprenörer.

Asfaltsgruppen levererar mark och anläggningsarbeten till Kardonbanan i Ostlänken

Vd:n: "Det känns hedrande".

Nyab ansvarar för ren- och viltstängsel i norr

Kontrakten avser Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Svenska Maskinmässan 2018
Inga fler ormbon

Svenska Maskinmässan 2018
Fortsatt kompakt satsning

Wiklund Trading visar bredden på Svenska Maskinmässan.

Hon blir ny vd för Wästbygg

Kommer närmast från en karriär hos Skanska.

Komatsu har landat i Stockholm

Söderberg & Haaks nya anläggning i Rosersberg ska bli ett nav för hela Mellansverige, förutom sedvanlig försäljning, service och eftermarknad kommer man också att utrusta maskinerna inför leverans.

Manitouverkstad i Rosersberg

Den nya anläggningen i Rosersberg gör det möjligt för Scantruck att utrusta maskinerna i Sverige, företaget anställer därför fler mekaniker och utlovar bättre service.

Svenska Maskinmässan 2018
Eldrivet krossverk med stor matare

Fredheim utlovar hög och pålitlig prestanda i en ny maskin. – Krossverket Keestrack B7e är alltigenom byggt för att kombinera hög produktion med låga kostnader för drift och underhåll.

Osynlig vätska ska stoppa tjuven

Inbrotten på byggarbetsplatser har ökat drastiskt de senaste åren. Skalskydd i olika former är ett sätt att skydda sig. DNA-märkning, som allt oftare används av maskinuthyrare, verkar inte bara avskräckande, utan ökar också möjligheten att stulet gods återgår till den rättmätige ägaren.

Hüllert stärker säljorganisationen

Uddevalla hamn väljer Melicon

Luleå hamn får klartecken från domstolen

YH expanderar

Ramboll köper tysk sjukhuslogistiker

Geely köper mark i Göteborg

Derome öppnar lager i syd

Se alla Företagens egna nyheter

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi har

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Maskino blir först i världen med webbshop för grävmaskiner

Linotols skandinaviska satsning ger uppdrag i Norge

"Kunden så nöjd att vi fick komma tillbaka"

"Wow vilken historia"

Kipp Scandinavia AB ser mycket ljust på framtiden.

Sara förstärker teamet på ekonomiavdelningen

Ny kardan till VW Amarok

TR Electronic is the exclusive distributor for Cognex in Scandinavia

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

Sänd till en kollega

0.187