23948sdkhjf

Gott om kraft i kompakt format

24-tonnaren ZX210LC-6 har blivit något av volymmaskin för Hitachis bandgrävare i Sverige. På höstens Entreprenad Live visades ZX225USLC-6, ett kompakt alternativ i samma viktklass, som kan komma väl till pass vid arbete på begränsade utrymmen.

Hindersmässan i Örebro i början av 2016 blev något av en tjuvstart i Sverige för Hitachis serie 6-maskiner i och med att Delvator visade fram 32-tonnaren ZX300-6. Läs mer här. Sedan dess har modellerna blivit betydligt fler. Bara på bandgrävarsidan erbjuds i dag närmare 15 modeller i storlekar från drygt åtta till 88 ton.

Det som framför allt skiljer serie 6 från de äldre generationerna är att modellerna klarar utsläppsreglerna i steg IV. Som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad innehåller maskinerna även andra generationen Trias-system för hydrauliken som nu arbetar med tre hydraulpumpar samt en ny typ av bränslefilter som skruvas på plats och bland annat innebär enklare och renare byten. Filtren ska dessutom säkerställa att smuts inte tränger in i bränslekretsen i samband med underhållsarbeten.

Den stora finessen med det nya hydraulsystemet är att pumparna inte ska leverera mer olja än vad som verkligen behövs. I och med att förflyttningen av den överflödiga hydraulolja som vanligtvis returneras till tanken därmed kan undvikas eller i vart fall reduceras bidrar det, enligt tillverkaren, till minskad bränsleförbrukning utan att produktiviteten försvinner.

En av de mer intressanta nykomlingarna är ZX225USLC-6 som är den största av Hitachis modeller med ”ultrakort” bakre svängradie. Enligt Delvator har tillverkaren lyckats skapa en robust och vridstyv undervagn uppbyggd på en X-ram och utformad för att förenkla rengöring och underhåll. Tillsammans med en smart utformning av den tunga motvikten har det resulterat i en bandgrävare på 25-28 ton vars bakre svängradie inte är större än för en åttatonnare i normalutförande. Då har konstruktörerna dessutom lyckats skapa en modern hytt med gott om utrymme, justerbart säte och användarvänliga reglage.

Andra utlovade förbättringar är minskad risk för oljeläckage i hydraulsystemet och förbättrat kylsystem. Bland annat innebär expansionskärlets placering på motorns kylsystem minskad risk för att motordelar överhettas. Ytterligare en detalj är att utsatta delar som vatten- och bränslekylare samt luftkondensor numer tillverkas i aluminium. Därmed minskar risken för rostskador.

Kylpaketet har därutöver klätts in med ett tätningsmaterial som inte ska brytas ner av värme och dessutom fungera som ljudisolering.

För den köpare som vill förstärka den traditionella garantin finns möjlighet till både utökad garanti och serviceavtal. Maskinerna kan också också skicka driftdata dagligen via GPRS eller satellit, data som därmed kan göras tillgängliga för ägaren. Bland annat kan ägaren varje månad få automatiska servicerapporter som bland annat omfattar drifttid per dag, bränsleförbrukning och en jämförelse mellan bränsleeffektivitet och utsläpp av koldioxid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.411