Hjullastare med drivande rälshjul

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Världspremiär för rälshjulsdriven hjullastare.

En av de mer uppmärksammade maskinerna på Entrepenad Live var en hjullastare i järnvägsutförande med drivning på de främre rälshjulen.

– Vi har som första tillverkare tagit fram den här lösningen efter önskemål från våra kunder, säger Rune Andersson, vd på Ljungby Maskin.

Grävmaskiner, grävlastare, dumprar och till och med teleskoplastare blir allt vanligare som värdefulla arbetsmaskiner på räls. Hjullastare är något ovanligare, något som Ljungby Maskin nu vill ändra på.

Arbete på räls är förenat med stora risker och är därför väl reglerat, men samtidigt måste störningarna för den ordinarie spårbundna trafiken i allmänhet minimeras, vilket också ställer stora produktivitetskrav på de maskiner och den utrustning som används. Traditionellt drivs en rälsgående hjullastare av de främre gummihjulen medan rälshjulen i praktiken används för att hålla maskinen på plats.

En hjullastare är dock förhållandevis bred och det finns risk att hjulen skadar tekniska installationer, växlar och annat som placerats lågt vid rälsen nära spåret. Därför finns behov av en rälsgående hjullastare där gummihjulen kan lyftas, vilket kräver att drivningen sitter på rälshjulen – något som nu erbjuds av Ljungby Maskin.

– Utvecklingsarbetet har tagit ett par år, och mig veterligt är vi först i världen med den här möjligheten, säger Rune Andersson som tog med sig en gnistrande svart spårgående L15 hjullastare till den skånska entreprenadmaskinsmässan.

Ljungby Maskins lösning är att de främre järnvägshjulen förses med separata hydraulmotorer med kedjedrift som driver hjulen och gör det möjligt att hissa upp de traditionella gummihjulen till en höjd där de inte riskerar att åstadkomma några skador. Enligt tillverkaren är markfrigången vid rälsdrift så pass stor som 145 millimeter mellan järnväg och gummihjul.

När gummidäcken är nedfällda innebär det med automatik att de också är drivande. Vid rälsdrift låses midjestyrningen automatiskt. För optimal rälsföljning har den bakre rälsaxeln försetts med en pendlingsfunktion som också kan låsas mekaniskt i plant läge. All reglering av systemet sker från hytten och kontrolleras av maskinens styrsystem.

– Nedfällda gummidäck kan vara en bra hjälp vid start och kan också användas om det skulle vara problem med exempelvis lövhalka på hösten. Både som rälsgående och med gummihjul får maskinen föras fram i 20 kilometer i timmen, säger Rune Andersson.

– När rälsfunktionen inte längre behövs kan utrustningen helt enkelt plockas bort så att maskinen kan användas på traditionellt sätt. Det innebär exempelvis att en lastare som går på räls under sommaren kan användas vid snöröjning vintertid, säger Rune Andersson. Han tror på sin produkt även om användningspområdet kan verka något begränsat med en maskin som bara kan röra sig framåt eller bakåt och där det finns stor risk att värdefulla kontaktledningar förstörs om skopan lyfts för högt.

– Vi har mött ett stort intresse. Det finns en hel del arbete med bland annat ballast där hjullastaren är en perfekt maskin vid arbete på spår. Första maskinen såldes till NV Entreprenad i Båstad, vi sålde snabbt ytterligare en och det kommer inte att stanna där, säger en optimistisk Rune Andersson.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pigg 50-åring går under jorden

Närmare 400 Toyota Hilux ingår i LKAB:s flotta av fordon för transporter i gruvverksamheten i Kiruna.

Stora planer för Komatsu i Sverige

Efter två år med Komatsu har Söderberg & Haak täckt in de vita fläckarna, nu finns organisationen på plats och målet är att få märket att lyfta i Sverige. – Inom fem år ska vi ha en tvåsiffrig andel av marknaden.

Reportage
Så får Umeå Entreprenad verksamheten att lyfta

Umeå Entreprenad samarbetar på djupet med sina kunder, något som gör det möjligt att ha en riktigt god framförhållning – orderstocken för 2018 är redan klar. – Vi har också klart med 50 miljoner för 2019.

Tvåårskontrakt på bullerplank

Sweco ska massanställa – för tillväxten

15 000 ska bli drygt 18 000.

Nyhetsbrev

Peab får fler väguppdrag

Kontraktet omfattar vinterväghållning och barmarksunderhåll.

Arkiv

Infrastruktur driver betongproduktion

Reportage
Intensivt nattskift för stora maskiner

Sex grävmaskiner står tätt i Täby en vårvinternatt – en bro över motorvägen ska rivas, en insats som kräver god koordination och snabba redskapsbyten. "Det blir inga kafferaster förrän klockan är på vår sida!"

Svenska Maskinmässan 2018
Fokus på el för Wacker Neuson

Elmaskinerna står i fokus i Wacker Neusons monter, företaget vill också visa sin bredd och tar med sig allt från stora till små maskiner.

Svenska Maskinmässan 2018
JCB drar ner volymen

JCB tar med sig sin nya elgrävare till Svenska Maskinmässan. Grävmaskinen lanserades i mars och den brittiska tillverkaren beskriver den som den tystaste i sitt segment och lyfter fram att utsläppen blir noll.

Återvunnen asfalt på dansk motorväg

Stora mängder återvunnen asfalt i ett av Danmarks största motorvägsprojekt.

Svenska Maskinmässan 2018
Minigrävare auktioneras ut

Svenska Maskinmässan 2018
Japansk maskin i svensk tappning

Bomfjädring, flytläge och hjulstyrning direkt från fabrik. Söderberg & Haak har sett till att Komatsus nya 15-tonnare ska vara redo för kräsna svenska entreprenörer.

Maskinerna allt viktigare för Bellmans

Bellmans grundades i början av 1970-talet av Ulf Bellman. Fokus låg inledningsvis mest på bygg- och anläggningstransporter men med tiden kom även entreprenadmaskinerna in i bilden.

Förbättrad slangservice

Reportage
Bökigt för Bellmans vid Slussen

En långsmal remsa mellan storstadstrafiken och Saltsjön, mer plats finns det inte när Bellmans ska bygga vid Slussen. – När jag kom hit fick jag börja med att städa upp lite, annars gick det inte ens att vrida maskinen.

Asfaltsgruppen levererar mark och anläggningsarbeten till Kardonbanan i Ostlänken

Vd:n: "Det känns hedrande".

Nyab ansvarar för ren- och viltstängsel i norr

Kontrakten avser Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Svenska Maskinmässan 2018
Inga fler ormbon

Svenska Maskinmässan 2018
Fortsatt kompakt satsning

Wiklund Trading visar bredden på Svenska Maskinmässan.

Hon blir ny vd för Wästbygg

Kommer närmast från en karriär hos Skanska.

Manitouverkstad i Rosersberg

Den nya anläggningen i Rosersberg gör det möjligt för Scantruck att utrusta maskinerna i Sverige, företaget anställer därför fler mekaniker och utlovar bättre service.

Komatsu har landat i Stockholm

Söderberg & Haaks nya anläggning i Rosersberg ska bli ett nav för hela Mellansverige, förutom sedvanlig försäljning, service och eftermarknad kommer man också att utrusta maskinerna inför leverans.

Svenska Maskinmässan 2018
Eldrivet krossverk med stor matare

Fredheim utlovar hög och pålitlig prestanda i en ny maskin. – Krossverket Keestrack B7e är alltigenom byggt för att kombinera hög produktion med låga kostnader för drift och underhåll.

Hüllert stärker säljorganisationen

Uddevalla hamn väljer Melicon

Luleå hamn får klartecken från domstolen

YH expanderar

Ramboll köper tysk sjukhuslogistiker

Geely köper mark i Göteborg

Derome öppnar lager i syd

Se alla Företagens egna nyheter

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi har

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Maskino blir först i världen med webbshop för grävmaskiner

Linotols skandinaviska satsning ger uppdrag i Norge

"Kunden så nöjd att vi fick komma tillbaka"

"Wow vilken historia"

Kipp Scandinavia AB ser mycket ljust på framtiden.

Sara förstärker teamet på ekonomiavdelningen

Ny kardan till VW Amarok

TR Electronic is the exclusive distributor for Cognex in Scandinavia

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

Sänd till en kollega

0.161