23948sdkhjf

Hjullastare med drivande rälshjul

Världspremiär för rälshjulsdriven hjullastare.

En av de mer uppmärksammade maskinerna på Entrepenad Live var en hjullastare i järnvägsutförande med drivning på de främre rälshjulen.

– Vi har som första tillverkare tagit fram den här lösningen efter önskemål från våra kunder, säger Rune Andersson, vd på Ljungby Maskin.

Grävmaskiner, grävlastare, dumprar och till och med teleskoplastare blir allt vanligare som värdefulla arbetsmaskiner på räls. Hjullastare är något ovanligare, något som Ljungby Maskin nu vill ändra på.

Arbete på räls är förenat med stora risker och är därför väl reglerat, men samtidigt måste störningarna för den ordinarie spårbundna trafiken i allmänhet minimeras, vilket också ställer stora produktivitetskrav på de maskiner och den utrustning som används. Traditionellt drivs en rälsgående hjullastare av de främre gummihjulen medan rälshjulen i praktiken används för att hålla maskinen på plats.

En hjullastare är dock förhållandevis bred och det finns risk att hjulen skadar tekniska installationer, växlar och annat som placerats lågt vid rälsen nära spåret. Därför finns behov av en rälsgående hjullastare där gummihjulen kan lyftas, vilket kräver att drivningen sitter på rälshjulen – något som nu erbjuds av Ljungby Maskin.

– Utvecklingsarbetet har tagit ett par år, och mig veterligt är vi först i världen med den här möjligheten, säger Rune Andersson som tog med sig en gnistrande svart spårgående L15 hjullastare till den skånska entreprenadmaskinsmässan.

Ljungby Maskins lösning är att de främre järnvägshjulen förses med separata hydraulmotorer med kedjedrift som driver hjulen och gör det möjligt att hissa upp de traditionella gummihjulen till en höjd där de inte riskerar att åstadkomma några skador. Enligt tillverkaren är markfrigången vid rälsdrift så pass stor som 145 millimeter mellan järnväg och gummihjul.

När gummidäcken är nedfällda innebär det med automatik att de också är drivande. Vid rälsdrift låses midjestyrningen automatiskt. För optimal rälsföljning har den bakre rälsaxeln försetts med en pendlingsfunktion som också kan låsas mekaniskt i plant läge. All reglering av systemet sker från hytten och kontrolleras av maskinens styrsystem.

– Nedfällda gummidäck kan vara en bra hjälp vid start och kan också användas om det skulle vara problem med exempelvis lövhalka på hösten. Både som rälsgående och med gummihjul får maskinen föras fram i 20 kilometer i timmen, säger Rune Andersson.

– När rälsfunktionen inte längre behövs kan utrustningen helt enkelt plockas bort så att maskinen kan användas på traditionellt sätt. Det innebär exempelvis att en lastare som går på räls under sommaren kan användas vid snöröjning vintertid, säger Rune Andersson. Han tror på sin produkt även om användningspområdet kan verka något begränsat med en maskin som bara kan röra sig framåt eller bakåt och där det finns stor risk att värdefulla kontaktledningar förstörs om skopan lyfts för högt.

– Vi har mött ett stort intresse. Det finns en hel del arbete med bland annat ballast där hjullastaren är en perfekt maskin vid arbete på spår. Första maskinen såldes till NV Entreprenad i Båstad, vi sålde snabbt ytterligare en och det kommer inte att stanna där, säger en optimistisk Rune Andersson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047