23948sdkhjf

Rototilt gör sig redo för 2018

Nyligen köpte bolaget ytterligare en CNC-maskin för att kunna hantera produktionen nästa år, som förväntas bli fortsatt stark.
Det har varit ett händelserikt år i Vindeln. Stora investeringar har gjorts hos Rototilt under året, exporten till Tyskland och Frankrike har tagit kliv framåt och man hoppas att den utvecklingen fortsätter.

För att vara beredda på nästa år har man nu valt att investera 12 miljoner i en ny femaxlig CNC-maskin. Den ska göra att man kan möta kundernas efterfrågan, som enligt vd Anders Jonsson är som allra störst under årets första halva. Tillverkningen som ska göras med den nya maskinen är kopplad till tiltrotatorn, men exakt vad den ska göra överlåter han till produktionsteknikerna att avgöra.

– Det är nummer två i den här storleksordningen. En avancerad maskin med fem axlar och ganska stor. Vi hoppas kunna ha den på plats första kvartalet 2018, säger Anders Jonsson till Entreprenad.com.

Brist på tekniker
Några problem att fylla produktionspositionerna som kan behövas vid ett stort maskinköp finns egentligen inte. Det har gått bra att hitta duktiga operatörer. Svårare är det med tekniker och konstruktörer. Och om man som Rototilt satsar hårt på att växa internationellt är behovet av duktiga tekniker alltid stort.

– En större utmaning för teknikföretag generellt är att hitta tekniker på lite högre nivå. Om man som oss vill växa på en internationell marknad behöver man ha tekniker som kan åka ut och som vet hur vår produkt ska byggas in i olika fabrikat, och kan utbilda samt sköta support, säger Anders Jonsson.

Viss utplaning
Sett i ett större perspektiv, med högkonjunktur och stora bygg- och infrastruktursatsningar, är investeringen som nu görs i Vindelnfabriken kanske inte något exceptionellt. Men i ljuset av den högkonjunkturen, blir det tydligt att det behövs, och gärna snart. Rototilt räknar med att de kommande åren blir fortsatt bra i Norden, om än inte som 2017. Och första halvan av året är deras viktigaste. Så ju snarare det går att få maskinen i full produktion, ju bättre är det.

– Just nu är den nordiska marknaden jättestark. Sverige och Norge inte minst är de två länder som drar hårdast. Även om jag tror att Sverige kanske kommer dämpas inför nästa år, men det kommer ju inte att rasa. Snarare slätas ut, säger han.

Synlighet i Centraleuropa
Satsningen internationellt går framåt, men det är fortfarande lite segt för tiltrotatorerna ute i världen. Konjunkturen just nu är stark i Norden. I Finland är det, precis som i Sverige och Norge, nu full fart i byggandet. Och nere på kontinenten är det inte annorlunda. Han tror att årets framsteg och ett ökande intresse sakta men säkert kommer att ge resultat.

– Vi har ju varit länge med vår produkt i både Centraleuropa och Nordamerika. I Nordamerika i över tio år, och i Tyskland ännu längre. I de mörka stunderna blir man ju lite förvånad att det tar så fruktansvärt lång tid att etablera en produkt som vi tycker är så självklar på hemmamarknaden. Samtidigt får man ödmjukt konstatera att så här ser det ut. För det är klart att det tog tid även här hemma de första tio åren. Entusiasterna hoppar på först, sen följer övriga.

Och om då en av entusiasterna är Caterpillar, så finns helt plötsligt potential för ett ordentligt genombrott. Anders Jonsson menar att ett större intresset börjar synas efter starten av samarbetet med Caterpillar, som såklart ger såklart en större plattform att synas och höras än mer.

– Vi upplever ett ökat intresse, sen har väl vi det faktum att Caterpillar fångat in produkten och valt att satsa på tillbehörssidan, och inte minst vår produkt. Då är det såklart fler som är ute på marknaden, fler röster för konceptet.

– Uthållighet är det som gäller kort och gott, säger Anders Jonsson.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.735