Rototilt gör sig redo för 2018

| Av Joel Eriksson | Tipsa redaktionen

Nyligen köpte bolaget ytterligare en CNC-maskin för att kunna hantera produktionen nästa år, som förväntas bli fortsatt stark.

Det har varit ett händelserikt år i Vindeln. Stora investeringar har gjorts hos Rototilt under året, exporten till Tyskland och Frankrike har tagit kliv framåt och man hoppas att den utvecklingen fortsätter.

För att vara beredda på nästa år har man nu valt att investera 12 miljoner i en ny femaxlig CNC-maskin. Den ska göra att man kan möta kundernas efterfrågan, som enligt vd Anders Jonsson är som allra störst under årets första halva. Tillverkningen som ska göras med den nya maskinen är kopplad till tiltrotatorn, men exakt vad den ska göra överlåter han till produktionsteknikerna att avgöra.

– Det är nummer två i den här storleksordningen. En avancerad maskin med fem axlar och ganska stor. Vi hoppas kunna ha den på plats första kvartalet 2018, säger Anders Jonsson till Entreprenad.com.

Brist på tekniker
Några problem att fylla produktionspositionerna som kan behövas vid ett stort maskinköp finns egentligen inte. Det har gått bra att hitta duktiga operatörer. Svårare är det med tekniker och konstruktörer. Och om man som Rototilt satsar hårt på att växa internationellt är behovet av duktiga tekniker alltid stort.

– En större utmaning för teknikföretag generellt är att hitta tekniker på lite högre nivå. Om man som oss vill växa på en internationell marknad behöver man ha tekniker som kan åka ut och som vet hur vår produkt ska byggas in i olika fabrikat, och kan utbilda samt sköta support, säger Anders Jonsson.

Viss utplaning
Sett i ett större perspektiv, med högkonjunktur och stora bygg- och infrastruktursatsningar, är investeringen som nu görs i Vindelnfabriken kanske inte något exceptionellt. Men i ljuset av den högkonjunkturen, blir det tydligt att det behövs, och gärna snart. Rototilt räknar med att de kommande åren blir fortsatt bra i Norden, om än inte som 2017. Och första halvan av året är deras viktigaste. Så ju snarare det går att få maskinen i full produktion, ju bättre är det.

– Just nu är den nordiska marknaden jättestark. Sverige och Norge inte minst är de två länder som drar hårdast. Även om jag tror att Sverige kanske kommer dämpas inför nästa år, men det kommer ju inte att rasa. Snarare slätas ut, säger han.

Synlighet i Centraleuropa
Satsningen internationellt går framåt, men det är fortfarande lite segt för tiltrotatorerna ute i världen. Konjunkturen just nu är stark i Norden. I Finland är det, precis som i Sverige och Norge, nu full fart i byggandet. Och nere på kontinenten är det inte annorlunda. Han tror att årets framsteg och ett ökande intresse sakta men säkert kommer att ge resultat.

– Vi har ju varit länge med vår produkt i både Centraleuropa och Nordamerika. I Nordamerika i över tio år, och i Tyskland ännu längre. I de mörka stunderna blir man ju lite förvånad att det tar så fruktansvärt lång tid att etablera en produkt som vi tycker är så självklar på hemmamarknaden. Samtidigt får man ödmjukt konstatera att så här ser det ut. För det är klart att det tog tid även här hemma de första tio åren. Entusiasterna hoppar på först, sen följer övriga.

Och om då en av entusiasterna är Caterpillar, så finns helt plötsligt potential för ett ordentligt genombrott. Anders Jonsson menar att ett större intresset börjar synas efter starten av samarbetet med Caterpillar, som såklart ger såklart en större plattform att synas och höras än mer.

– Vi upplever ett ökat intresse, sen har väl vi det faktum att Caterpillar fångat in produkten och valt att satsa på tillbehörssidan, och inte minst vår produkt. Då är det såklart fler som är ute på marknaden, fler röster för konceptet.

– Uthållighet är det som gäller kort och gott, säger Anders Jonsson.
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Här rivs gasklockan i Hjorthagen

Ett unikt dokument på hur landmärket från 1932 försvinner.

Grönt ljus för Västra länken

Regeringen avslår samtliga överklaganden.

Kaunis Iron gör klart för gruvstart

Genom att alla nödvändiga resurser nu samlats i ett bolag ska det vara möjligt att återstarta gruvverksamheten i Kaunisvaara i sommar.

Yilport köper nya kranar till Gävle hamn

Målet är att fördubbla sin kapacitet.

Sverige kan gå miste om tågmiljarder

Finland och de norrländska länen vill få EU-stöd för att bli en del av Trans-European Transport Networks-nätet (TEN-T). Men svenska regeringen tvekar – något som kan göra att EU gör andra prioriteringar.

Han blir ordförande för nystartade LRF Entreprenad

Förbundet kommer bland annat arbeta med digitalisering.

Nyhetsbrev

Skanska moderniserar tjeckisk motorväg

Ordern är värd cirka 300 miljoner kronor.

Arkiv

Ledare: Regeringens planekonom

Kinesiska pengar ska inte alls betala järnväg mellan Stockholm och Oslo

Den utpekade organisationen säger sig vara helt ovetande.

Alliansen vill skärpa kraven för återvinning

"Både insamling och återvinning av avfall behöver utvecklas för bättre service och större miljönytta", skriver oppositionens miljöpolitiska företrädare i en debattartikel.

Västlänkendom överklagas – av Trafikverket

Myndigheten tycker att byggstarten går för långsamt.

Sweco ska förbättra Polypetide Groups avfallshantering

"Det är spännande att få vara en del av ett projekt som har så höga ambitioner när det gäller miljö-, hälso-, och säkerhetsfrågor"

Löfven: Norrbotniabanan ska börja byggas i år

Under en intervju avslöjat statsministern att Norrbotniabanan ska börja byggas denna mandatperioden.

NCC-veteran blir Sveviachef

Svevia har fått en ny regionchef för division anläggning Syd-Väst – Sven-Åke Bengtsson

Miljöanpassad snöhantering

i sex säsonger har NCC:s egenutvecklade snöreningsanläggning Snowclean tagit hand om de snömassor som tas bort från Oslos gator och torg. Anläggningen omvandlar snön till vatten och filtrerar bort föroreningarna innan smältvattnet leds vidare till fjorden.

Snabba och kalla duschar

Kallt vatten och lite rengöringsmedel är vapnet som står till buds när Stockholms smutsiga tunnlar rengörs. "Det går inte att använda varmvatten i tunnlarna".

Abecede blir Kaunis Iron efter köp

Kaunis Iron: "Vi har nått en viktig milstolpe i återstart av gruvan och ser fram emot produktionsstart". Brytning planeras starta till sommaren.

Reportage
Specialfordon spolar rent

En jättelik våtdammsugare och skräddarsydda teknikbilar med busshytt och robotarm är grunden när Svevia tvättar tunnlar i Stockholm.

Rena framtidsvisioner

Betong som bryter ned föroreningar och färg som andas? Utvecklingen går snabbt och nya metoder skulle kunna underlätta städningen och förbättra miljön i de stora tunnlarna.

Reportage
Ständig städning för Svevia

Sju nätter i veckan 36 veckor om året – Svevia har fullt upp med Stockholms tunnlar, små och stora anläggningar med en sak gemensamt – de är riktigt smutsiga.

Snabba ryck med bra tryck

Nya innovationer har revolutionerat vägunderhållet hävdar Ströman Maskin. – Laken har förändrat hela vinterväghållningen, den plus höghastighetsspridaren har gett oss en helt annan vinterdrift.

Industrispåret från Norviks hamn byggs i år

Rakt genom berget

Nu är det klart hur Trafikverket vill dra nya E4 genom Örnsköldsvik, trafiken ska bort från stadskärnan.

Maxad mix hejdar halkan

Karlstad var ”sämst” på att sopsalta, en transportledare experimenterade sig då fram till en ny lösning – Karlstadlaken som sedan dess ska ha lett till mindre halka, lägre kostnader och färre olyckor.

Vägarbetaren Timmy Edström slog sönder vindruta – får boten betald

Transschakt utökar maskinparken med hjulgrävare från Hitachi

Trafikverket kan få tillbaka ansvaret för järnvägen

Hansén Bil & Maskin växer – bygger ny anläggning

Bro i Karlstad stängs av för tung trafik

Sjukhusjobb i Skövde

Caterpillars vinst bättre än förväntat

Två nya kranar ska få godshanteringen i Malmö att gå som på räls

Bäverhot mot riksväg – nu ska djuret drivas bort

Decked är ett nytt innovativt lastsystem för arbetsfordon

Bygget av Förbifart Stockholm pausas – till följd av dispyt

Nu har en av Sveriges största industriinvesteringar färdigställts

Se alla Företagens egna nyheter

Saltängen fortsätter

Återkommande

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Saltängen presenterar - ny digital lösning

El-teleinriktad TEKNIKER

Varmt välkommen till vår workshop!

Kunderna krossar berg

KIPP`s rattar, vevar och positionsvisare

Jackon nominerad till årets Finfoleverantör

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Enkel styrning med CAN bus

35 % ökning

KIPP´s Handtag, bygelhandtag, stånghandtag och greppskålar.

TR Electronic medverkar på IndustriMässan i Karlstad, den 24-25 januari.

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Marknadens bästa maskin?

Personalnytt från Metso Sverige

Ny kund!

KIPP´s knoppar och vred

Få helikoptervy med Brigade – Nu lanserar vi generation 2 av Backeye 360!

PRESTONE® och Ringbrothers Custom 1972 AMX Javelin

KIPP Produktnyheter

PRESTONE® firar 90 år!

NYTT! RUBIA OPTIMA 1100 FE 10W-30, högkvalitativ motorolja, med API CK & VO...

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Sänd till en kollega

0.215