23948sdkhjf

Utbildningssatsning för ökad säkerhet

Drygt 30 000 personer har, enligt Ramirent, utbildats i företagets kurser i säkerhet på arbetsplatsen.

Varje år sker drygt 3 000 olyckor, varav 1 000 beskrivs som allvarliga, i byggbranschen. Information är ett sätt att hålla nere antalet, något som bland annat Ramirent tagit fasta på och har nu sedan 2013 utbildat mer än 30 000 personer i säkerhet på arbetsplatsen.

Byggverksamhet av olika slag har genom åren ständigt hamnat högt upp på listorna över de mest olycksdrabbade branscherna. Arbetet bedrivs ofta på höjder, i trafik, i brandfarliga miljöer och nära maskiner och verktyg som kan åsamka allvarliga skador om olyckan är framme eller vid brister i handhavandet.
Säkerheten på våra arbetsplatser har kommit allt mer i fokus, inte minst bland maskinuthyrarna som förser branschens aktörer med de maskiner och den utrustning som behövs.

– Av erfarenhet vet vi att de flesta olyckor och tillbud som sker på byggarbetsplatser kan förebyggas med rätt utrustning och rätt agerande. Våra utbildningar möjliggör för all personal att ta del av rätt kunskap och hjälpmedel för att säkerställa en trygg arbetsmiljö, säger exempelvis Fredrik Blomberg, utbildningschef på Ramirentskolan.

Ramirentskolan etablerades 2013 och med utgångspunkt från såväl lagar, föreskrifter och standarder som krav och önskemål från fackliga organisationer, branschorganisationer och myndigheter erbjuds i dag cirka 20 olika kurser som vänder sig till yrkesarbetare, arbetsledare och platschefer. Enligt företaget har sedan starten för fyra till fem år sedan mer än 30 000 personer utbildats i säkerhet på någon av företagets kurser.

De utbildningar som är mest efterfrågade rör säkerheten kring hantering av maskiner som liftar, truckar och motorkapar. De kurser som gäller säkerheten vid arbete på höjd är dock de som växer snabbast i popularitet – fall av olika slag utgör en stor andel av olyckorna, något som har resulterat i att många vill veta mer om bland annat fallskydd och arbete med och på ställning.

– Viktigt är dock att tänka på att det är först efter utbildningen som säkerhetsarbetet börjar. Det gäller att man ändrar beteende och anpassar rutiner utifrån risk och riskanalyser, betonar Fredrik Blomberg.

Samtliga utbildningar kan på olika sätt anpassas efter önskemål – exempelvis kan de vara helt företagsinterna och vid behov hållas på andra språk än svenska. Varje kurs avslutas med ett teoretiskt prov för att säkerställa att deltagarna fått den kunskap som krävs inom respektive arbetsområde.

Stress betraktas i allt större utsträckning som den vanligaste orsaken till de byggrelaterade olyckorna, men det finns fler, bland annat ålder, årstid, arbetslivserfarenhet och attityd till hälsa och säkerhetskultur. Oavsett orsak menar dock Jonas Söderkvist, vd för bland annat Ramirent i Sverige, att situationen kan bli betydligt bättre med väldigt små medel.

– Behovet i byggbranschen handlar till största del om säkerhetsutbildningar, framför allt då vår bransch fortfarande är en av de mest olycksdrabbade i Sverige och allra värst drabbade är åldersgruppen 56–59 åringar. Med våra utbildningar kan vi höja kunskapsnivån och därmed bidra till att rädda liv, hävdar Jonas Söderkvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141