23948sdkhjf

Snabbt och exakt med rätt teknik

När positionen skulle bestämmas för de tusentals bultar som fäster betongelementen i Bjørnegårdtunnelen i berget användes modern mätteknik och anpassad mjukvara på ett sätt som både kortar arbetstiden väsentligt och minskar behovet av arbetskraft.

E16 mellan Oslo och Bergen är hårt trafikerad. Strax utanför Sandvika har trafikströmmar kring 35 000 fordon per dygn uppmätts – betydligt mer än vad vägen är dimensionerad för. Störningar i trafiken hör därmed till vardagen och blir ett allvarligt hot mot tillväxten i regionen.

För att förbättra framkomligheten, öka trafiksäkerheten och öka regionens attraktionskraft ska den befintliga vägen med ett körfält i var riktning byggas ut till motorvägsstandard med två körfält i var riktning. Arbetet genomförs i etapper, delvis är utbyggnaden redan färdigställd. 2023 ska projektet vara helt färdigställt till en beräknad kostnad kring tio miljarder norska kronor.

I dag bedrivs utbyggnaden bland annat längs den cirka 3,5 kilometer långa sträckningen mellan Sandvika och Wöyen i Bærum kommun. En nyckelsektion i arbetetär Bjørnegårdtunnelen , ett projekt som tillsammans med några kilometer vägbyggnad tilldelades NCC 2014 för cirka 1,66 miljarder norska kronor och som började byggas i början av 2015. I själva verket handlar det om två tunnelrör – ett för var riktning – som är 2 260 respektive 2 335 meter långa. Till större delen har tunnelrören byggts på traditionell väg genom berg. Undantaget är ungefär 600 meter som genomförts som ”cut and cover”. Byggarna har alltså grävt och sprängt sig ner till rätt nivå där tunnelrören färdigställts av betongelement innan de massor som plockats bort återförs och anpassas till den kringliggande terrängen. När allt är på plats finns egentligen inget som visar att motorvägen går upp till 30 meter under markytan.

Just tunnelrören har bidragit till att ge berörda entreprenörer och utrustningsleverantörer en extra krydda och inneburit att projektet uppmärksammats långt utanför landets gränser. Anledningen är den högteknologiska utrustning med anpassad mjukvara som använts för att bestämma positionen för för de tusentals bultar som används för infästningen av de betongelement som ska klä tunnelrörens insida.

– Vi utför den här delen av tunnelarbetet upp till fem gånger snabbare än vad som gjorts tidigare tidigare, säger företagets mätingenjör Daria Zidic som också lyfter fram en annan fördel.

– Tidigare har vi behövt vara två personer för att beräkna var bultarna ska sitta. Nu klarar en person att göra det själv.

Den mätmodell som används för att hitta rätt plats för infästningarna har utarbetats tillsammans med Leica Geosystems som står för bland annat den geodetiska utrustningen samt Amberg Technologies som står bakom mjukvaran. Och resultatet skäms sannerligen inte för sig. Mätningarna har, enligt NCC, utförts både snabbt och med mycket hög precision.

Leica Geosystems nyckelkundsansvarige i Norge, Zoltan Antaloczy är nöjd med resultatet.

- Det sätt som våra lösningar och instrument använts visar att avancerad teknologi i kombination med hög kompetens ger utmärkta resultat, säger Zoltan Antaloczy.

Väl så belåten är NCC:s mätchef Knut Erik Tandberg.

- Det här är branschutveckling på internationell nivå, säger han bland annat.

Och internationell uppmärksamhet är just vad mätmetoden har fått. I juni redogjorde Daria Zidic för metoden som en av talarna på en välbesökt fackkonferens i Las Vegas.

- Poängen med konferensen är just att dela med sig av kunskapen om fördelarna med att använda ny och innovativ utrustning. Det är både roligt och ärofullt att få berätta för en internationell mätningselit om hur vi på tunnelprojektet utnyttjar nya tekniska möjligheter, säger Daria Zidic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078