Tesla satsar på tyngre bilar

| Av Joel Eriksson | Tipsa redaktionen

Nu tar Tesla upp kampen mot jättarna inom lastbilar och pickuper. Tidigt på fredagsmorgonen visades deras nya tillskott, ellastbilen Tesla semi, upp.

I presentationen berättade Teslas grundare Elon Musk att fokus har legat på acceleration och hastighet. Lastbilen ska kunna göra 0-96 kilometer i timmen på 20 sekunder och ha en toppfart på 104 kilometer i timmen i 5 graders lutning uppför .

Tesla menar att det kommer att gå att göra stora kostnadsbesparingar med lastbilen. En laddning ska räcka för att fullastad kunna köra en sträcka på 80 mil, vilket skulle innebära att 80 procent av alla körningar som görs på den amerikanska marknaden skulle kunna klaras av på en laddning, då de är under 40 mil.

Batteriet ska ha en hållbarhet för återupprepade laddningar för drygt 150 000 mils körning. Tesla skriver på sin hemsida att den går att förbeställa med en reservationsavgift 5 000 dollar och att produktionen ska starta under 2019.

Inför presentationen har Elon Musk hintat om att det kommer att vara en tekniskt avancerad lastbil: på twitter skrev han på skoj att den bland annat skulle kunna transformeras till en robot och göra en riktigt god latte.

Även konceptbilder på en pick up visades. Den var stor. Så pass stor att den ska kunna få plats med en normalstor pickup på flaket.
Mer om: Tesla


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Kommentarer

Robert Carlsson
Med tanke på batteriernas tyngd så skulle jag gissa på att den där pickupen får en lastförmåga om 28 kg eller nåt sånt innan man är uppe i 3,5 ton. :-)

Skulle gärna se en länk till källan för det här.

Joel Eriksson, redaktör entreprenad.com
Hej Robert. Det som framkommit har handlat om att pickupen är stor i storlek. Jag har inte mattekunskaper nog att räkna ut det du har räknat på. Några specifika specifikationer har jag inte för pickupen. Det handlar om att de ska ha gjort en pickupversion av semi-lastbilen. Här skulle jag ha kunnat vara betydligt tydligare, och förklarat att det som visades av pickupen var bilder. Inte ett fysiskt exemplar. Jag kommer att förtydliga detta i texten. Se länk för presentationen.https://www.youtube.com/watch?v=jhuFLky4WCU Se den här länken för beskrivningen som tesla gör om ellastbilen Semi: https://www.tesla.com/sv_SE/presskit

Vad tror du om deras möjligheter på lastbilsmarknaden?

Robert Carlsson
Det han kallar för pickup skulle nog vi kalla för lastbil tror jag. Ser i alla fall ut så på storleken. Jag har ju väldigt svårt att tänka mig en pickup (enligt vår gängse definition) som kan lasta min Chevapickup. :-)

Angående eldrivna lastbilar så tror jag framförallt på dom för distributionstrafik, dels eftersom dessa inte kör så långa sträckor om dagen, dels eftersom dom mestadels kör inom städerna (miljömässiga fördelar) och dels därför att dom många gånger går med måttlig lastvikt, dvs dom "straffas" inte så hårt av batteriernas vikt.

Men jag noterar också att han lade stor vikt vid "semi", dvs trailerdragare och då kan det ju vara bra att känna till att så ser en stor del av fjärrtrafiken ut i USA men så ser det inte ut här i Sverige som bekant. Dragbil med skåp och sen ett släp därefter, det ser man nästan inte i USA men det är det som är standarden i Sverige. Dom måste med andra ord vara beredda på att göra olika bilar för olika marknader.

Och som det där såg ut så verkar det vara touchskärmar till det mesta och det är av ondo rent trafiksäkerhetsmässigt. Det tar alldeles för lång tid och för mycket uppmärksamhet att hålla på och leta bland appar och skit på en touchskärm.
Allt som man ska göra under körning ska vara vanliga fysiska knappar/vred/reglage.
Men det här var ju vad jag kan förstå prototyper, eller rentav bara mockuper så det kanske blir bättre när det är klart.

Tack för länkarna, för den som vill så finns det även flera delar av samma presentation på youtube. Jag ska ta en titt på det ikväll.

Joel Eriksson, redaktör entreprenad.com
Det är nog precis så som du säger. Han hade dock en argumentation om att den skulle kunna gå som lätt lastbil måhända bara enligt amerikansk standard. Vet du om det är någon betydande skillnad på hur man klassar det i de olika länderna?

Produktion för de första lastbilarna är först 2019(enligt planen). Mycket kan såklart hända innan dess. Vad som är säkert är att vi kommer att få anledning att hålla koll på utvecklingen.
Ha en trevlig helg!

Robert Carlsson
Vet inte hur reglerna för lastbilar ser ut i USA.
Det enda jag vet gällande "lätta lastbilar" är att där kryllar det av pickuper, många gånger med stora, tunga släp för entreprenadmaskiner etc. Dom bilarna är deras motsvarighet till våra vita hantverkarskåp (Vito, Caddy, Crafter etc) och dels traktor med lastväxlarsläp (för entreprenadbranschen). Men jag vet inte hur reglementet ser ut.
Däremot är det ungefär samma regler som i Sverige för resten av norra Europa (kanske hela EU) men det är egentligen ointressant här.

Jag tror att Teslas lastbil kommer att få svårt att slå igenom, i alla fall i USA. Det beror på att åkarna där är så extremt konservativa. Till och med Volvo och Scania har ju haft det tufft att slå igenom. Detta sägs bero på reservdelspriserna. Inte så konstigt att delarna är billiga till amerikanska lastbilar när dessa nästan har varit oförändrade (i alla fall mekaniskt sett) under åtskilliga decennier. Det blir en stor marknad för eftermarknaden och med det låga priser.

Men jag tror att dom första som kommer att köpa Teslas LB inte är åkerier. Jag tror det är företag med annan kärnverksamhet men egen fordonsflotta och därtill med hög miljöprofil. Dom kommer att köpa och bilarna kommer då att agera arbetande reklampelare och ge mängder av "gratisreklam".

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Reportage
Håkan hittade hem

En teleskoplastare fick Håkan Olofsson att hitta gnistan igen, entreprenören sadlade om till maskinleverantör och säljer nu både italienska, amerikanska och koreanska maskiner. – Min styrka är att jag vet hur man använder maskinerna.

Kraftigt minskat bostadsbyggande

Bostadsbyggandet faller nu snabbt. Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturrapport förutspår en minskning med ungefär en tredjedel från 2017 till 2019. Möjligheten att erbjuda en bostad till elva miljoner invånare år 2025 blir allt mindre.

Nytt grepp för Maskino

Maskino startar webbshop för grävmaskiner, den som handlar erbjuds dessutom fast månadskostnad i tre år oavsett hur mycket maskinen går. "Kubota ligger i teknologisk framkant och det ska vi på Maskino också göra".

Han blir tillförordnad vd på Higab

Kommer närmast från Granit Management.

Jula köper Dryport Skaraborg

Tågterminalen Dryport Skaraborg i Falköping köps upp av Jula. Terminalen är redan en central del i företagets logistikkedja och nu ska den utvecklas vidare.

De bygger Sveriges modernaste tågdepå

Projektet är det största någonsin för Norrköpingsbolaget.

Nyhetsbrev

Nu ska Sundsvall få en ny "Storbro"

Bygget som ersätter den 82-åriga Storbron beräknas vara klart 2020.

Arkiv

Maskinleverantörerna växer i het marknad

Björn Bäckström kan se ljust på framtiden. Som vd för branschföreningen Maskinleverantörerna kan han konstatera att maskinförsäljningen i Sverige nådde all time high under 2017. Samtidigt växer medlemsantalet och vårens entreprenadmaskinmässa på Solvalla är fullbokad – igen.

Se när Trafikverket utför världens största bergsspräckning

Metoden är unik och det finns endast sex verktyg i hela världen.

Regeringen vill förlänga korridor till Norrland

När EU reviderar stomnätskorridorerna vill regeringen få en förlängning som inkluderar Norrland.

Svegs flygplats kan rustas upp för miljonbelopp

Asfaltering är en av de mest aktuella investeringarna.

Trejon på offensiven i Finland

Ett förstärkt samarbete med den finska maskinleverantören Turun Konekeskus gör att Trejon nu får tillgång till ett rikstäckande försäljningsnätverk i Finland för sitt skogsprogram. Förhoppningen är en mer än fördubblad omsättning i Finland.

Ramboll klimatanpassar Göteborg

Efter översvämningarna i Malmö och Köpenhamn vill Göteborgs stad vara tidigt ute.

Avtagbart motorpaket – ett lyft för ekonomi och miljö

Efter många om och men kan Keestracks krossverk fås med avtagbart motorpaket.

Allt fler maskinköp sker online

Parallellt med försäljningen av nya maskiner sker en omfattande begagnathandel. Ett sätt är via auktioner med Ritchie Bros som global dominant. Inte minst med de nordiska länderna i fokus fortsätter den kanadensiska auktionsjätten satsningen på onlinebaserad verksamhet.

Högre krav i Enköping

Svevia fortsätter att ta hand om Enköpings driftområde, med 85 mil väg och en pulserande Europaväg. "Säkerhetsnivån på E18 kommer att bli den högsta från och med nästa säsong då Trafikverket valt att höja kraven från klass två till klass ett".

Nu ska Västerås hamn saneras – kan lukta illa

Notan väntas landa på 37,6 miljoner kronor.

Han blir ny vd för Persson Hyrmaskiner

Den nya vd:n kommer närmast från Porsche Center i Göteborg.

Här är järnvägsprojektet i Göteborg som ska komplettera Västlänken

Bangården vid Olskroken kommer att få ett rejält lyft de kommande åren.

Nu får Västlänken prövningtillstånd om verkställighet

Det massiva tunnelbygget har tagit ännu ett steg närmare verklighet.

Årets vinter ett dråpslag för tusentals tåg

Snö och kyla har gjort att dubbelt så många tåg hamnat på verkstad.

Sopsaltare – framtiden för Stockholms snöröjning

Tester på utvalda trottoarer i huvudstaden bådar gott för framtiden.

Omvälvande planer för Lund

Genom att bygga en underjordisk järnvägsstation och täcka över spårområdet frigörs en yta stor som 40 fotbollsplaner i centrala Lund. Förslaget som tagits fram av Sweco kan ge plats för omkring 2 500 boende samt lokaler för kontor, service och handel.

Bostadsbyggandet oroar byggkonsulter

2017 blev ett bra år för de byggtekniska konsulterna. En undersökning gjord av Industrifakta visar dock att en stor del av företagsledningarna befarar en avmattning i bostadsbyggandet under 2018.

Nya fartkameror mellan Slätte och Hova

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

Unibap får order på 1,8 miljoner kronor

Peab Asfalt köper västsvensk konkurrent

Fassi Group ställer ut på IFAT-mässan – tillsammans med Cranab och Marrel

Trafikverket utvärderar fossilfrihet för fartyg

Industrispåret från Norviks hamn byggs i år

Vägarbetaren Timmy Edström slog sönder vindruta – får boten betald

Transschakt utökar maskinparken med hjulgrävare från Hitachi

Trafikverket kan få tillbaka ansvaret för järnvägen

Hansén Bil & Maskin växer – bygger ny anläggning

Bro i Karlstad stängs av för tung trafik

Se alla Företagens egna nyheter

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

GT Trading Maskiner AB

Kardan till Nissan Navara

Nytt namn förstärker positionen som ledande förvaringsproducent

Ny anställning!

Automatisering för E-handel

Kardaner till Nissan Navara

Över 300 kardanaxlar i lager

Kipp´s "Clamping technology" katalog 2018, ute nu!

Steelwrist dubblerar produktionskapaciteten och flyttar verksamheten till Rosersberg

Personal nytt!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

LINAK lanserar kraftfull lyftpelare för arbetsstationer inom industrin

Kipp´s nya "Clamping technology" katalog, 2018

Begagnad IPN Paternoster till salu!

Saltängen fortsätter

Återkommande

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Saltängen presenterar - ny digital lösning

El-teleinriktad TEKNIKER

Varmt välkommen till vår workshop!

Kunderna krossar berg

KIPP`s rattar, vevar och positionsvisare

Jackon nominerad till årets Finfoleverantör

Sänd till en kollega

0.24