23948sdkhjf

Anläggning tynger Svevia

Flertalet siffror pekar uppåt för Svevia. Ett undantag är rörelseresultatet som viker kraftigt. Anledningen förklaras till stor del med nedskrivningar av anläggningsverksamheten. Stora förändringar i divisionsledningen har vidtagits för att vända trenden.

2016 blev ett rekordår för Svevia som bland annat kunde rapportera att företagets anläggningsdivision för första gången redovisade ett positivt resultat. Glädjen tycks dock inte ha blivit långvarig

Det som sticker ut i Svevias senaste delårsrapport är att rörelseresultatet under årets tredje kvartal minskat från fjolårets vinst på 172 miljoner kronor till 53 miljoner kronor. Redan i halvårsrapporten konstaterades att nedskrivningar i just anläggningsverksamheten belastade det sammanlagda resultatet – en tendens som kvarstår.

Enligt företagets vd och koncernchef Anders Gustafsson är det fem projekt i Stockholmsområdet, varav fyra avslutas i år, som står för en nedskrivning på sammanlagt 80 miljoner kronor under det tredje kvartalet. Ett recept som ska medverka till snar bättring är dock redan utskrivet och den här gången tycks det handla om en riktig dunderkur.

– Bland annat har vi rekryterat en ny chef för division anläggning och förändringar i divisionsledningen har genomförts. Därutöver arbetar vi vidare med att säkerställa att projektstyrningen sker i enlighet med vårt ledningssystem, säger Anders Gustafsson.

Även om det uppenbarligen kvarstår utmaningar i anläggningsverksamheten, främst i Stockholm, finns en hel del annat som koncernchefen kan glädjas åt.

– Alla övriga verksamheter förbättrade såväl resultat som omsättning för årets tre första kvartal. Särskilt division beläggning och maskinbolaget Arento gjorde betydande resultatförbättringar jämfört med föregående år, säger Anders Gustafsson.

Bland annat redovisar företaget en orderstock som ökade med sex procent till 8 193 miljoner kronor (7 706) framför allt på grund av stora framgångar för driftdivisionen. Orderingången var visserligen lägre än föregående år under det tredje kvartalet, men beskrivs som god sett till hela perioden.

Nettoomsättningen ökade till och med något mer, med sju procent till 5 285 miljoner kronor (4 957) där det kanske mest glädjande var att samtliga divisioner bidrog till förbättringen.

Sammantaget innebär det att Anders Gustafsson har en ljus bild av framtiden. Det finns uttalade förväntningar om en fortsatt stark anläggningsmarknad som kommer att fortsätta driva efterfrågan på asfalt och stenmaterial. Just ökad efterfrågan på stenmaterial har varit av stor betydelse för det förbättrade resultatet i beläggningsdivisionen. Samma division påverkades dock även negativt i slutet av rapporteringsperioden på grund av ökade kostnader vid asfalttillverkningen.

Vad gäller tillväxten är förväntningarna störst i storstadsområdena Stockholm och Göteborg där utbudet av investeringar inom infrastruktur är stort.

Företagsledningens bedömning är att det inte är utbudet på marknaden som kommer att innebära de viktigaste begränsningarna framöver. Det är snarare tillgången och möjligheten att rekrytera kompetenta medarbetare som kommer att ha störst inverkan på utvecklingen i den närmaste framtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078