23948sdkhjf

JCB:s smådumprar rullar ut från egen fabrik

Sedan lanseringen hösten 2015 har JCB:s smådumprar tillverkats av Terex i Coventry,en verksamhet som sedermera förvärvades av Mecalac. Nu har dock tillverkningen flyttats över till den egna fabriken i Rocester.

Hösten 2015 visade JCB fram en serie minidumprar i storlekar från ett till tio ton. Produkttypen, som var helt ny för företaget, är efterfrågad på många marknader – inte minst på företagets brittiska hemmamarknad och i närbelägna Irland.

Trots de förhållandvis små formaten betonade tillverkaren att utförandet är heavy duty med robusta lösningar av högkvalitativt stål och slitstarka konstruktioner i exempelvis axlar och midja, vilket inte minst ska underlätta arbete i besvärlig terräng.

Inledningsvis tillverkades dumprarna av Terex, men nu har de första maskinerna rullat ut från JCB:s egen fabrik i Rocester och redan nu talar företagsledningen om att satsningen bland annat kommer att skapa ungefär 70 nya arbetstillfällen under det närmaste året.

Från början handlade det om 13 modeller, nu ser det ut som om företaget nöjer sig med nio – i varje fall till att börja med. Bland annat har den största modellen strukits ur programmet, vilket gör att värstingen blir en maskin på nio ton.

Det tänkta flaggskeppet är dock något mindre med sina sju ton. 7T-I Front Tip Hi-Viz har till stor del tagits fram för att minska antalet olyckor på arbetsplatserna. Mycket krut har lagts på faktorer som sikt, förarskydd, stabilitet, förarkomfort och servicevänlighet.

Inte minst har placeringen och utformningen av dumperkorgen spelat stor roll. Ett riktmärke är att föraren ska kunna se en 1,5 meter lång person som står en meter från den olastade korgen. Med det nya Hi Viz-konceptet ska föraren kunna se en 1,2 meter lång person när korgen är fullastad.

En stor skillnad jämfört med de konventionella modellerna är att framaxeln på Hi-Viz-modellen flyttats fram något. Därmed har dumperkorgen kunnat placeras bakom framaxeln, och samtidigt sänkas utan att frigångshöjden påverkats. Därmed har sikten förbättrats samtidigt som stabiliteten förbättrats. Dessutom betonas att vändradien förblivit den samma som tidigare.

Modellen finns med antingen traditionell tippning framåt eller med svängbar korg.

Dessutom är modellerna med arbetsvikt från 4,5 ton och uppåt utrustade med ROPS/FOPS-hytt, inklusive förstärkt glas eller gallerskydd. Det gör att företaget nu vågar lova att föraren kan sitta kvar i hytten även då dumperkorgen lastas, vilket ger en både behagligare och säkrare förarmiljö än tidigare då föraren tvingades klättra ur och upp på förarplatsen i samband med lastning.

Läs mer om JCB:s samarbete med Terex här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078