23948sdkhjf

Sopåkare fälls i Arbetsdomstolen – får betala böter

Arbetsdomstolen dömde till Reno Nordens favör.
Det var i slutet av februari som vi skrev om de 49 arbetare som sagt upp sig från sina jobb i protest mot bolaget Reno Norden.

Bolaget kontrade med att stämma arbetarna för olovlig stridsåtgärd och nu har Arbetsdomstolen sagt sitt. De dömer till arbetsgivarens fördel och arbetarna ska därför böta. Så här skriver Arbetsdomstolen:

"Olovlig stridsåtgärd. Ett renhållningsföretag har begärt att renhållningsarbetarna ska medverka vid en inventering av samtliga nycklar till bolagets trakter (sophämtningsområden). Sedan bolaget genomfört nyckelinventeringen under två dagar har arbetstagarna den tredje dagen inte utfört något arbete och arbetsledarna har låst in nycklarna. Arbetsdomstolen har kommit fram till att det har varit fråga om en arbetsnedläggelse från arbetstagarnas sida i syfte att få bolaget att upphöra med inventeringen, och att detta utgjort en olovlig stridsåtgärd. Därtill fråga om ett stort antal sjukanmälningar och uppsägningar varit led i stridsåtgärden samt om det allmänna skadeståndets storlek"

29 av sopåkarna ska böta 3500 kronor, tre 3000 kronor och sju stycken 2500 kronor.

Vidare ska Svenska Transportarbetareförbundet och arbetstagarna ersätta Biltrafikens Arbetsgivareförbund för rättegångskostnader.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078