23948sdkhjf

Liftar på rätt spår

Två bomliftar som byggts om för att kunna användas på spår har visat sig vara ett lyckokast för ägaren.

Det är en stor investering, men jag är jättenöjd med resultatet, säger Tobias Thydén, vd på TSS Train Station Service.

Vissa maskinspecifikationer är så speciella att de faller utanför all maskinförsäljningsstaistik. Det gäller exempelvis spårgående arbetsplattformar som dock tycks vara synnerligen efterfrågade – om än inom en snäv krets beställare.

Det har på senare tid blivit allt tydligare att det svenska järnvägsnätet behöver förbättras för att klara tågtrafiken. Allt fler maskintillverkare erbjuder nu spårgående modeller, något som nu även spridits till Brubakken som levererat två spårgående bomliftar som snabbt blivit en framgångshistoria för den Stockholmsbaserade beställaren TSS Train Station Service.

Det finns ett stort underlag för denna typ av underhållsarbete. Jag behöver ta hänsyn till både effektivitet och säkerhet och i denna lösning har jag fått båda, säger Tobias Thydén som konstaterar att de två nykomlingarna i maskinflottan tagits emot väl av marknaden – båda maskinerna är ute på långtidshyra och förfrågningarna från nya intressenter blir allt fler.

Underhåll av och vid spåranläggningar ställer specifika krav på den utrustning som används. Det handlar då inte bara om att maskinerna ska kunna ta sig fram på spåren utan också om att de helst bör kunna kombinera lång räckvidd med kompakta yttermått och samtidigt minimera risken för olyckor på grund av bland annat fall från hög höjd, närhet till högspänningsledningar samt intilliggande spår och eventuellt även bilvägar.

Exempelvis är de båda liftarna utrustade med extra nödsänkningsfunktioner från arbetskorg och svängningsbegränsning för att förhindra olyckor vid arbete på dubbelspår.

TSS beställde på sensommaren 2017 två bomliftar – JLG M450AJ – som kan drivas med både batteri och diesel. I samarbete med Rosenqvist Rail har Brubakken försett liftarna med en mekanisk patenterad EQ-axellösning som gör att samtliga hjul alltid är i kontakt med rälsen.

Styrningen sker med hjälp av spårhjulen och drivningen sker med maskinens gummihjul som även de går på rälsen. Axlarna kan manuellt höjas och liften kan köras på vanligt underlag, både utomhus och inomhus. Därmed kan liften enkelt transporteras mellan arbetsområden och underhållsplatser utan att behöva transporteras via järnvägsspåren.

Givetvis utlovas de spårgående liftarna vara CE-märkta samtidigt som de uppfyller de krav som ställs av Trafikverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078