23948sdkhjf

Arbetsmiljöverket skärper kontrollen

Arbetsmiljöverket sätter fokus på krossverk de närmaste åren, fler inspektioner ska förhoppningsvis minska antalet olyckor och leda till bättre konkurrensvillkor.

Stockholm. Arbetsmiljöverket kommer att att intensifiera sina inspektioner av krossar med start redan i år, ett antal inspektörer ska utbildas under våren för att kunna göra rättvisa bedömningar i flera av landets regioner.

Frågan är därför brännande för landets krossleverantörer, något som SBMI (Sveriges bergmaterialindustri) tog fasta på under den branschdag som branschorganisationen anordnade i mars.

Hans Jansson, inspektör på region öst och ansvarig för insatsen Stenkrossar 2018, var inbjuden som talare.

Han berättade att myndigheten kommer att rikta in sig en hel del på krossanläggningar under 2018 och 2019.

Syftet är att minska antalet olyckor - två dödsolyckor skedde 2006, en 2013 och under perioden 2008-2017 skedde 76 allvarliga olyckor.

– Målet att 76 ska bli noll, förklarade Hans Jansson.

En bidragande orsak är att företag krävt att myndigheten gör mera för att konkurrensen ska vara sund, tillade han.

Det inspektörerna kommer att kontrollera är till exempel om det finns bruksanvisning, om det finns dokument om överensstämmelse om CE-märkning och om det föreligger allvarliga risker.

Är bristerna grava kommer maskinen att stoppas direkt.

– Finns det allvarliga risker blir det förbud på plats.

Arbetsmiljöverket kommer att se på hur gamla maskinerna är när de fördelar ansvaret, Hans Jansson förklarar att tillverkaren har produktansvaret i tio år.

– Är maskinen yngre än tio år går vi på tillverkaren om det finns brister. Är maskinen äldre är det ni som äger ansvaret, förklarade han för SBMI-publiken.

Fotnot: Många missar att maskiner som sätts samman in en line i många fall måste CE-märkas om, läs om om det här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096