23948sdkhjf

Japansk maskin i svensk tappning

Bomfjädring, flytläge och hjulstyrning direkt från fabrik. Söderberg & Haak har sett till att Komatsus nya 15-tonnare ska vara redo för kräsna svenska entreprenörer.

Paris. Komatsus svenska generalagent Söderberg & Haak aviserar en hel del nyheter i sin monter på Svenska Maskinmässan, Komatsu lanserade en del nytt på Intermat i april och flera av de nya maskinerna har letat sig till Solvalla.

det som dominerar montern blir grävmaskiner, Söderberg & Haak tar med sig totalt elva modeller varav några är rykande färska.

– Vi vill visa att vi har ett stort spektrum med många storlekar, säger Thord Wreter, försäljningschef för Komatsu på Söderberg & Haak.

Komatsu lanserade flera nya maskiner på Intermat, i högen hittar vi till exempel ett par hjulgrävare, 18-tonnaren PW180-11 och 15-tonnare 148-11.

Söderberg & Haak bedömer att marknaden för den större maskinen är liten i Sverige, 148-11 är dock högintressant konstaterar Thord Wreter.

– Det blir en viktig maskin för oss, den har fått en steg IV-motor och vi har också sett till att få en hel del klart redan från fabrik.

De maskiner som säljs i Sverige kommer att få bland annat tipputtag, bomfjädring, flytläge och joystickar integrerade i förarstolen direkt från fabrik.

Ytterligare en finess som finns direkt från fabrik är hjulstyrning.

– Svenska entreprenörer vill kunna styra med rullarna, att slippa ratt har blivit standard, kommenterar Thord Wreter.

Som tillval finns också 35 procents diffbroms, ett alternativ för den som sätter på twinhjul och ska köra i lite mer oländig terräng.

– Det är lite unikt, en lösning som ger bättre fäste.

– En annan nyhet är att den har plandämpning, stolen dämpas även i längsled, säger Thord Wreter.

148-11 ersätter 148-10 och enligt Komatsu ska bränsleförbrukningen ha minskats med 13 procent, delvis på grund av den nya motorn.

148-11 följer med Söderberg & Haak till Svenska Maskinmässan, efter sommaren kommer också den något större 160-11 till Sverige.

– Det är i princip samma maskin, bara lite tyngre, kommenterar Thord Wreter.

Företaget tar med sig ett par hjullastare till Solvalla, färska WA 480-8 hinner dock inte dit, maskinen lanserades på Intermat och Thord Wreter konstaterar att den fyller en lucka i utbudet.

– Vi har haft 470 och 500, gapet har varit lite för stort.

27-tonnaren har en steg IV-motor och Komatsu får därmed en modern maskin i en populär storlek, förklarar Thord Wreter.

– Det är en perfekt maskin för att till exempel mata en kross eller jobba i ett stort grustag eller täkt.

Söderberg & Haak vill också gärna lyfta fram Komatsus bandschaktare och tar därför med sig 13-tonnaren D51PXi-24 till mässan.

– Vi vill sätta Komatsus bandschaktare på kartan, det är väldigt fina produkter, kommenterar Thord Wreter.

Artikeln är en del av vårt tema om Svenska Maskinmässan 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095