23948sdkhjf

Ny tungviktare från Komatsu

Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen och tillverkaren utlovar bland annat låg bränsleförbrukning, god förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner i den nya maskinen.

Komatsu ska ha använt den senaste tekniken i den nya maskinen, både när det gäller huvudkomponenter som  huvudram, transmission och bakaxel, men också när det handlar om informationskommunikationsteknik (IKT).

Maskinen har fått Komtrax Plus, som uppges innebära utökad övervakning av maskinparken via satellit eller wifi. Användaren ska därför kunna analysera maskinens tillstånd och prestanda utan att behöva vara på plats, inklusive komponentstatus och prestandadata.

Tipptrucken är som standard utrustad med Komvision, det innebär att sex högupplösta kameror i realtid ska ge föraren en monitorbild över maskinens arbetsområde.

Tipptrucken har fått en 16-cylindrig Komatsu SDA16V159-3 motor med en effekt på 1175 kW (1598 hk) vid 1900 r/min.

Enligt Komatsu innebär detta ett utmärkt effekt-/viktförhållande samt högt vridmoment på låga varvtal, bra acceleration och högre körhastighet

Maskinen har också Komatsus senaste ”On Demand”-teknologi, i detta ingår bland annat hydraulpumpar med variabelt deplacement och systemet uppges bidra till energibesparing, reducera bränsleförbrukningen och upprätthålla hög produktivitet.

Komatsu utlovar också ett nykonstruerat transmissionssystem, med en sjuväxlad automatlåda samt justerbar utväxling för backen, något som ska ge ökad produktivitet och säkerhet.

Två körlägen finns:”Power” eller ”Economy”, valet görs beroende på vägens karaktär och om tipptrucken är fullastad eller tom. Ett guidningsinstrument i monitorn ska dessutom hjälpa föraren att hålla nere bränsleförbrukningen.

Transmissionen uppges ha ett optimalt modulationskontrollsystem (K-Atomics) som ska anpassa växlingsprestandan efter rådande förhållanden, för mjuka växlingar utan avbrott i drivningen, med minimalt materialspill och maximal förarkomfort.

Drivgreppskontrollsystemet (KTCS) ska övervaka hjulens rotation kontinuerligt och minimera hjulslirningen automatiskt för maximalt drivgrepp och ökad däcklivslängd, företaget lyfter också fram det automatiska retardationsbromssystemet (ARSC) som ska göra det möjligt att enkelt och säkert köra ner för branta backar med konstant hastighet.

Huvudströmbrytaren är placerad på maskinens vänstra sida och ska kunna nås enkelt från marken,  de viktigaste servicepunkterna sitter samlade under hydraultanken, filtren ska vara centralt placerade och ett centralsmörjningssystem med lättåtkomlig behållare ska säkerställa att alla smörjpunkter får smörjning med förinställda intervall.

Kylfläktens drivrem är fått en automatisk spännare och behöver inte underhållas, fläkten har dessutom en koppling som bara driver vid behov.

I hytten, som uppges vara ergonomiskt utformad med perfekt placerade reglage, finns ett ventilationssystem, ett luftfjädrat, vibrationsdämpat tygklätt förarsäte som är justerbart efter förarens vikt och längd.

Komatsu lyfter också fram en tyst motor och hyttinfästning på speciella viscodämpelement, hydro-pneumatisk fjädring och individuell hjulupphängning fram, något som sammantaget ska ge en låg vibrationsnivå och en ljudnivå på 75 dBA i förarhytten.

– Vi är stolta över att introducera HD1500-8 på marknaden och kan även glatt meddela att denna 142 tons tipptruck är CE-certifierad. säger Jeroen De Roeck, produktchef på Komatsu Europe, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11