23948sdkhjf

Större skopa på ny Komatsu

En ny kompakthjullastare från Komatsu är här. Större skopa, många nya funktioner och ett stort utbud av tillval utlovas.

Komatsu Europe introducerar kompakthjullastaren WA100M-8 och i ett pressmeddelande förklarar företaget via sina svenska generalagent Söderberg & Haak att maskinen är tänkt för  byggarbetsplatser, återvinningsindustrin eller inom lantbruket,

– WA100M-8 är byggd på den robusta föregångaren WA100M-7 och med många nya funktioner samt ett stort utbud av tillvalsutrustning, öppnas ett helt nytt segment för mångsidighet, förklarar Sebastian Zienau, produktchef på Komatsu Europe, i ett pressmeddelande..

Maskinen väger 7,2 ton och har en Komatsu SAA4D94LE-3 Steg IV-motor med en effekt på 70 kW (95 hästkrafter).

Motorn uppges vara optimerad för krävande förhållanden och ska leverera ett högt vridmoment vid låga varvtal.

Maskinen är försedd med en helautomatisk hydrostattransmission som driver på alla fyra hjulen.

Komatsu Europe utlovar hög dragkraft, lyft- och tipphöjd, utmärkt brytkraft samt tillräckliga kraftreserver för svåra förhållanden och låg bränsleförbrukning.

Easy Fork parallellföringssystemet ska innebära att föraren inte behöver korrigera pallgafflarnas vinkel kontinuerligt vid lastning eller lossning av gods på pall.

Motorns avgasrening består av ett integrerat DPF partikelfilter som uppges reducera utsläppen av sotpartiklar och ett SCR-system med Adblue som ska reducera utsläppen av kväveoxider (NOx) med 80 procent.

Kompaktlastaren kan fås i en version som går 40 kilometer i timmen, med ett högkapacitets-hydraulsystem, höjdjusterbart drag samt 3:e och 4:e hydrauluttag baktill på maskinen som tillval.

DPF partikelfiltret har ett bytesintervall på 6 000 timmar, detta ska enligt Komatsu innebära att systemet är underhållsfritt i cirka 10 år.

Maskinen har fått en större skopa, Komatsu berättar att företagets 1,3 kubikmeter stora  allroundskopa har byggts om för bättre penetration, den ska ha fått längre botten, modifierat bakstycke och gavlar samt överfyllnadsskydd. Skopan ska därmed vara lättare att fylla, enligt Komatsu ökar dessutom både förarkomforten och produktiviteten samtidigt som bränsleförbrukningen minskar på grund av minskat effektbehov.

Den nya maskinen har försetts med Komtrax telematiksystem, detta utlovas ge full kontroll över maskinen, bra support och ökad effektivitet. Systemet ska dessutom skydda maskinen mot felaktig och otillåten användning.

Komatsu lyfter också fram den låga tyngdpunkten, som ska öka säkerheten, de kompakta måtten och den sluttande motorhuven som ska innebära god sikt runt om maskinen.

I hytten finns en ny högupplöst TFT-LCD ”widescreen” monitor med pekskärmsfunktion och färgdisplay, nya förbättrade och ergonomiska reglage med en PPC multifunktionsjoystick med manövrering av 3:e och 4:e EPC proportionalventil som tillval. A/C och ECSS elektronisk bomfjädringssystem finns som tillval.

Underhållet ska underlättas av en fällbar förarhytt, som tillval finns dessutom en hydrauliskt fällbar hytt. Motorhuven ska kunna öppnas med vid vinkel för enkel åtkomst under daglig tillsyn och all elektrisk utrustning sitter skyddad bakom en kåpa och kylarpaketet ska vara lättåtkomligt för rengöring. Komatsu noterar också att batteri, huvudströmbrytare och reläer sitter samlat och väl skyddade i ett lättåtkomligt fack.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094