23948sdkhjf

Mamma Aitik tar det lugnt

Aitiks moder firar gruvans 50-årsjubileum från åskådarplats. Lingrävaren som täckte av jorden när gruvan anlades var känd för sin walking dragline, nu är hon en mindre pigg pensionär som har svårt att gå.

Gällivare. Bolidens exemplar av släpgrävmaskinen Marion 7400 speglar sig i dammen i ett lite glömt hörn i Bolidens gruva i Aitik. Hon är fortfarande vacker, men rosten har smugit sig på sedan motorn brast 2013.

–  Hon har inte fått mycket kärlek sedan dess, det är synd – hon är ju Aitiks moder, säger Annika Järnroos, besökssamordnare på Boliden.

Marion, och hennes tre systrar stod för en avgörande insats när  norrlandsälvarna tämjdes i mitten av 1900-talet, de fyra släpgrävmaskinerna grävde de gigantiska kraftverksdammarna, ett arbete som tog flera decennier i anspråk.

På 1960-talet var vattenkraften utbyggd, de fyra systrarna klev vidare i livet och just det här exemplaret flyttades till Gällivare, där hon först fick sköta jordavtäckningen inför det som skulle bli Sveriges största koppargruva.

När gruvan öppnades 1968 gick hon över till att tömma en reservdamm, när den delen av gruvan stängdes blev hon arbetslös och när hon skulle flyttas ytterligare några år senare brast en elmotor och Marion blev stående, efter drygt 60 års arbete.

2018 fyller den gamla damen 72 år.  Ryktet om att hon ska skrotas har varit i svang, Annika Järnroos tror dock inte att det kommer att ske än på ett tag.

– Men jag hoppas innerligt att hon kan få en mer värdig plats att stå på.

En tanke vore att ge den gamla grävaren en mer framskjuten placering i Aitik, men förmodligen är det en dröm som inte går att infria.

–  Hon är för rostig i underredet för att flyttas, men hon får stå där hon står.

Vi avlade förresten visit hos den gamla damen redan 2013, läs mer om det här.

Läs gärna mer om alla maskiner och verksamheten i Aitikgruvan - som fyller 50 år 2018! Samlande länk finns här

Marionfantaster får inte missa Pugh Rogefeldts legendariska epos Marion här ("Grääävmaskin, skakar av ljud, luktar av olja", "Määärion vajrarna går jorden den darrar"!).  (Har lagt in klippet längre ner på sidan också!)

Här finns också ett äldre inslag från SVT:s Nordnytt om Marion. (Har lagt in klippet längre ner på sidan också!)

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062