23948sdkhjf

Störst hittills från Wacker Neuson

Byggentreprenörer och återvinningsföretag är viktiga målgrupper när Wacker Neuson i januari släpper sin hittills största hjullastare.

I början av 2019 ska Wacker Neusons hittills största hjullastare finnas tillgänglig på marknaden. Enligt företaget är den nya WL95 ett svar på marknadens önskemål om en maskin i tiotonsklassen. Den har en maximal tipplast som anges till drygt 5,7 ton och en högsta tipphöjd 3,8 meter, vilket ska vara tillräckligt för att fylla lastbilar med högt flak.

Trots storleken har ambitionen varit att behålla den kompakta utformning som präglar de mindre syskonen. Med skopa är totallängden 6,5 meter och bredden 2,39 meter. Med midjestyrning och pendlande bakxel ska vändradien inte vara mer än 4,9 meter med en innerradie på 2,45 meter.

Tillverkaren utlovar omfattande standardutrustning tillsammans med goda möjligheter till individuell konfigurering av motor, drivning, förarhytt och hydraulik.

Två motorvarianter – båda från Deutz – erbjuds. En steg IV-motor på 3,6 liter med DOC/SCR-system för avgasrening ger 100 kilowatt /136 hästkrafter. Modellen kan fås med ett kompletterande dieselpartikelfilter som redan i dag ska göra maskinen klar för steg V som införs 2020.

Alternativet är en motor på 4,1 liter som redan från början är utrustad med dieeselpartikelfilter för att klara steg V-kraven. Effekten anges till 115 kilowatt eller 156 hästkrafter.

I versionen för 40 kilometer i timmen lyfter tillverkaren bland annat fram Ecospeed Pro, en steglös hydraulisk överväxel som utlovas ge högre dragkraft och körhastighet, något som ska förbättra både energieffektivitet och användarkomfort.

Med hjälp av den hydrostatiska driften och överväxeln utlovas en jämn och helt störningsfri fartökning genom hela hastighetsintervallet från 0 till 40 kilometer i timmen, utan växlingar. Enligt tillverkaren kommer tekniken inte minst till sin rätt vid exempelvis hanteringsarbeten i Y-cykler som ställer krav på konstant påskjuts- och dragkraft vid hastigheter runt 10-20 kilometer i timmen.

Den rymliga förarhytten är i standardutförande försedd med luftkonditionering och ger god sikt runtom och över det redskap som används. En överskådlig manöverpanel och sjutumsdisplay ger föraren lättillgänglig information om de viktigaste funktionerna. Manöverkonsolen är förbunden med den luftfjädrade förarstolen.

Hydrauloljans flödesmängd kan ställas in manuellt, något som exempelvis kan vara av värde vid användning av hydrauliska redskap som inte behöver utnyttja maskinens fulla hydraulkapacitet.

För att underlätta service och underhållsarbeten är viktiga komponenter samlade och lätt tillgängliga via inspektionsluckor. Motorhuven öppnas uppåt, förarhytten är tippbar till hälften och kofångaren avtagbar.

Högsta släpvagnsvikt anges till 18 ton, Tryckluftsbroms med dubbla ledningar och hydraulisk släpvagnsbroms ska ge optimal säkerhet även med ett tungt lastat ekipage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156