23948sdkhjf

Störst hittills från Wacker Neuson

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Byggentreprenörer och återvinningsföretag är viktiga målgrupper när Wacker Neuson i januari släpper sin hittills största hjullastare.

I början av 2019 ska Wacker Neusons hittills största hjullastare finnas tillgänglig på marknaden. Enligt företaget är den nya WL95 ett svar på marknadens önskemål om en maskin i tiotonsklassen. Den har en maximal tipplast som anges till drygt 5,7 ton och en högsta tipphöjd 3,8 meter, vilket ska vara tillräckligt för att fylla lastbilar med högt flak.

Trots storleken har ambitionen varit att behålla den kompakta utformning som präglar de mindre syskonen. Med skopa är totallängden 6,5 meter och bredden 2,39 meter. Med midjestyrning och pendlande bakxel ska vändradien inte vara mer än 4,9 meter med en innerradie på 2,45 meter.

Tillverkaren utlovar omfattande standardutrustning tillsammans med goda möjligheter till individuell konfigurering av motor, drivning, förarhytt och hydraulik.

Två motorvarianter – båda från Deutz – erbjuds. En steg IV-motor på 3,6 liter med DOC/SCR-system för avgasrening ger 100 kilowatt /136 hästkrafter. Modellen kan fås med ett kompletterande dieselpartikelfilter som redan i dag ska göra maskinen klar för steg V som införs 2020.

Alternativet är en motor på 4,1 liter som redan från början är utrustad med dieeselpartikelfilter för att klara steg V-kraven. Effekten anges till 115 kilowatt eller 156 hästkrafter.

I versionen för 40 kilometer i timmen lyfter tillverkaren bland annat fram Ecospeed Pro, en steglös hydraulisk överväxel som utlovas ge högre dragkraft och körhastighet, något som ska förbättra både energieffektivitet och användarkomfort.

Med hjälp av den hydrostatiska driften och överväxeln utlovas en jämn och helt störningsfri fartökning genom hela hastighetsintervallet från 0 till 40 kilometer i timmen, utan växlingar. Enligt tillverkaren kommer tekniken inte minst till sin rätt vid exempelvis hanteringsarbeten i Y-cykler som ställer krav på konstant påskjuts- och dragkraft vid hastigheter runt 10-20 kilometer i timmen.

Den rymliga förarhytten är i standardutförande försedd med luftkonditionering och ger god sikt runtom och över det redskap som används. En överskådlig manöverpanel och sjutumsdisplay ger föraren lättillgänglig information om de viktigaste funktionerna. Manöverkonsolen är förbunden med den luftfjädrade förarstolen.

Hydrauloljans flödesmängd kan ställas in manuellt, något som exempelvis kan vara av värde vid användning av hydrauliska redskap som inte behöver utnyttja maskinens fulla hydraulkapacitet.

För att underlätta service och underhållsarbeten är viktiga komponenter samlade och lätt tillgängliga via inspektionsluckor. Motorhuven öppnas uppåt, förarhytten är tippbar till hälften och kofångaren avtagbar.

Högsta släpvagnsvikt anges till 18 ton, Tryckluftsbroms med dubbla ledningar och hydraulisk släpvagnsbroms ska ge optimal säkerhet även med ett tungt lastat ekipage.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

JCB-traktor i rekordtagen

I söndags vann Lewis Hamilton sitt sjätte lopp i årets Formel 1-cirkus. Redan på midsommarafton kunde dock britterna jubla över ett nytt brittiskt hastighetsrekord för traktorer då Guy Martin klockades för 166,7 kilometer i timmen bakom ratten till en Fastrac från JCB.

Sommarklippet – halva priset på Leveranstidningen Entreprenad!

Maskinexpo 2019
Hjerpes stärker väghyvelutbudet

Hjerpes Maskincentra i Norrköping har genom åren blivit en etablerad leverantör av väghyvlar på den svenska marknaden. Som återförsäljare för Hidromek breddas utbudet avsevärt, men på årets Maskinexpo var det ändå en turkisk väghyvel tillverkad i Thailand som var huvudnumret.

Komplicerad upprustning av Svinesundsbron

Med god hjälp av en samlad lösning som bland annat omfattar blästring, målning och en specialutformad ställningskonstruktion blev det Midroc som i dagarna inleder ett fyra år långt uppdrag att restaurera Svinesundsbron.

Bauma 2019
Cat utvecklar sitt distansarbete

En entrepenadmaskin gör ingen nytta när den inte används. Därför har Caterpillar vässat sitt utbud av funktioner som bland annat kan svara för en del underhållsarbeten på distans och på tider när maskinen ändå skulle stå utan förare.

Nyhetsbrev

Triton tar över anläggare i Göteborg

Private equitybolaget Triton växer vidare inom anläggning genom att förvärva Mölndalsbaserade Västkustens Anläggnings AB som därmed hamnar i samma stall som Akeab, Kewab och Mark & Energibyggarna.

Arkiv

Receptet för återvinning av nyttiga metaller

Veckans godbitar!

Dags att summera midsommarveckan – var det NCC, Nuab, Volvo eller kanske Andrésen Maskin som klickades mest? Svaret finns här!

Rolls Royce utökar kinesiskt samarbete

Utmanande år för Strukton Rail

Förra årets extrema sommarvärme och regeringens hot om att flytta tillbaka en stor del av järnvägsunderhållet till Trafikverket är två orsaker som påverkat Strukton Rail negativt, enligt företagets vd Robert Röder som lämnar vd-stolen i höst.

Robotar och digitalisering ska effektivisera vägtransporterna

Robotiserad snöskottning av cykelvägar och geofencing är två av de 20 konkreta åtgärder som Trafikverket vill testa för att kunna skapa ett uppkopplat och automatiserat vägtransportsystem.

Continental storsatsar på anläggningsdäck

Continental aviserar en satsning på motsvarande en miljard kronor för att bygga ut sin fabrik i portugisiska Lousado. Avsikten är att tillverka däck större än 24 tum och avsedda för jordförflyttning och exempelvis arbete i hamnar.

Krav på färre transporter när Ostlänken byggs

Ostlänken mellan Järna och Linköping kan resultera i så mycket som en miljon enkelresor med lastbil under byggtiden. Sweco har därför fått i uppdrag att se hur antalet transporter kan begränsas.

Så vill höjdarna få fart på lönsamheten

Varför jobbar inte den här branschen dygnet runt? Varför är det projekten som är ”stensvåra i tid” som går bäst? Frågorna var många när entreprenadhöjdarna försökte ringa in branschens lönsamhetsproblem – och hur de kan lösas.

Ramirent får köpa Stavdal

Maskinexpo 2019
SVAB går till spets med styrsystem

Återkommande larmrapporter om att det finns ont om kompetenta maskinförare är både många och högljudda. SVAB har försökt bidra till att lösa problemet med teknikens hjälp. På Maskinexpo visades Tooltip Control – ett intuitivt styrsystem baserat på modern teknik.

Ny chef för Svevias asfalt

Nya verktyg från Trevi Benne

Ett multiverktyg med två olika käftar ska riva både snabbt och effektivt lovar Andersen Contractor.

Han ska lyfta Hüllerts eftermarknad

Maskinexpo 2019
Mählers bjuder upp till vals

Blickfånget i Mählers monter på Maskinexpo var inte en snöplog den här gången utan sopvalsen SOP-LB2800 som med sitt aktiva flytläge utlovas ge ett balanserat tryck mot marken och följa vägens konturer.

Äldreboende för 265 miljoner kronor

Bauma 2019
Däcktillverkare tar sikte på Sverige

Över 1 000 olycksfria dagar

På sin hemsida berättar LKAB om hur länge olika verksamheter har klarat sig utan arbetsplatsolyckor.

Bauma 2019
Volvo tar täten i elracet

Volvo lovar en bred lansering av eldrivna kompaktmaskiner med start 2020. På vårens Bauma gavs ett smakprov i och med att de två första utsläppsfria maskinerna – grävaren ECR25 och hjullastaren L25 – avtäcktes.

Ledare: Välkommen las-utredning

Maskinexpo 2019
Fina fraktioner med ny sorteringstrumma

Uppländskt uppdrag för Peab

Klimatneutral cementindustri

Gruvornas roll i en hållbar framtid

Peab får stort kontrakt i södra Sverige

Maskinexpo 2019
Svenskstämplade maskiner

Nuvarande ID06 gäller ett tag till

Ny försäljningschef på Delvator

Dahl öppnar ännu en anläggning i Stockholm.

Maskinexpo 2019
Pirtek drar på

Maskinexpo 2019
Elgrävaren på plats

Se alla Företagens egna nyheter

Tunt varningsblixtljus

Lyckosam start med BEAst Portal i Västlänken

Att göra klimatsmarta val kan vara enklare än man tror!

Nytt uppdrag inom Infrastruktur

Nya arbetsljusramper 8000-serien

DT-kontakt med kabel

Volkswagen Crafter - Anpassad fordonsbelsyning

Maskinradio med blåtand och minnesbackup

Backvarning för entreprenadmaskiner

Back-TV sats trådlös med kamera

Rekord i maj: Sveriges snabbaste cisternreparation?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Magnetisk hållare med justerbar arm

Kompressorhorn

Varningsljusramp med magnetfot.

Heavy Duty Arbetsbelysning

Bästa och billigaste stöldskyddet för maskiner.

Entreprenadingenjör Kevin nominerad i Ung & Tung

Lazer - högpresterande extraljus

100 saltängare hjälpte kund

Blixtljus Ultra

Projektet är igång!

Brigade hjälper dig att uppnå R46 kravet

Runtomlysande Varningsljus

Vårstädning - upp till 70% rabatt

Sänd till en kollega

0.309