23948sdkhjf

Populärt med slangfri oljekoppling

Slanglöst modulsystem och högflödessvivel ger mer kraft och gör tiltrotatorn mer servicevänlig.

Sedan första maj levererar Engcon sina maskinfästen med företagets helautomatiska hydraulkoppling EC-Oil som standard för den som så vill.

Det har slagit enormt bra. Vi har tagit fram en modulkonstruktion som gör det möjligt att eftermontera både oljekopplingssystemet och hydraulslangar för gripkassett GRD och sopvals SWD helt utan slangar. 75-80 procent av kunderna utnyttjar möjligheten att få en produkt som därmed blir både smartare och mer servicevänlig, berättade företagets försäljningschef Lars Rönnestrand på höstens Entreprenad Live.

Bland annat underlättas arbetet för maskinföraren som snabbt och bekvämt kan koppla hydraulik, el och centralsmörjning mellan grävmaskinen och tiltrotatorn utan att lämna hytten. Därmed blir det inget krängel med kopplingar och slangar som i värsta fall kan både trilskas och söla.

Lars Rönnestrand lyfte också fram företagets nya högflödessvivel som ingår i modultänkandet och ger ytterligare valmöjligheter för kunderna.

Den nya sviveln av aluminium tillåter hydraulflöden upp till 200 liter per minut. Det möjliggörs genom en ”direktmatningav hydraulfunktionen utan att gå genom tiltrotatorns ventiler. Samtidigt finns en separat läckolje-kanal, något som gör det möjligt att köra läckolja via tiltrotatorn.

De nya lösningarna med såväl det slanglösa modulsystemet som högflödessviveln ingår i ett projekt som företagets utvecklingsavdelning drivit tillsammans med teknikkonsulter och slutkunder.

– Den moderna tekniken med säkra redskapsfästen, krav på många extra funktioner, automatisk oljeinkoppling och höga flöden gör redskapsfästena väldigt trånga och svårservade. Detta har tvingat oss att tänka i helt andra banor. För ett par år sedan satte vi tillsammans upp en målbild där vi såg framför oss ett servicevänligt och ”rent” redskapsfäste under våra tiltrotatorer, säger företagets utvecklingschef Fredrik Jonsson.

Ett av de viktigaste kraven var att det skulle vara enkelt att eftermontera EC-Oil.

Vi började i stort sett med att lägga upp EC-Oil på ritbordet, sedan anpassade vi redskapsfästet och den slanglösa konstruktionen för att allt skulle passa så bra ihop som möjligt och ge ett rent och lättservat redskapsfäste, säger Fredrik Jonsson.

I början av sommaren hade företaget kommit så långt att en förserie av de modulbyggda redskapsfästena kunde rulla ut från fabriken i Strömsund. Serieproduktionen kunde så inledas nu under hösten – inledningsvis i storlekarna QS60 (S60) och QS70 (S70), vilket efter hand har fyllts på med fler storlekar, och fler blir det.

Vi börjar i de nordiska länderna och kommer efter hand att släppa ytterligare storlekar, säger Lars Rönnestrand.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094