23948sdkhjf

Dyrast i Stockholm

Nyproducerade bostadshus blir allt dyrare, det kostar också betydligt mer att bygga bostadsrätter.

SCB berättar i ett pressmeddelande att priset för nyproducerade bostäder, det vill säga den kostnad byggherren betalar, var högre 2017 jämfört med 2016 för både flerbostadshus och gruppbyggda småhus.

Byggnadskostnaden ökade med knappt fyra procent för flerbostadshus och drygt sex procent för gruppbyggda småhus år 2017 jämfört med 2016, allt enligt Byggnadsprisindex som mäter prisutvecklingen där skillnader i kvalitet är borträknade.

Kostnadsökningen är dock inte lika snabb som tidigare, enligt SCB var ökningen föregående år åtta procent för både flerbostadshus och gruppbyggda småhus.

Den genomsnittliga produktionskostnaden år 2017 för riket som helhet var 45 398 kr per kvadratmeter lägenhetsarea i flerbostadshus.

Dyrast var det i Storstockholm, där låg produktionskostnaden på 62 164 kronor. Lägsta kostnaden fanns i södra Sverige med 32 291 kronor.

När det gäller gruppbyggda småhus var totala produktionskostnaden i riket som helhet i genomsnitt 34 081 kronor per kvadratmeter bostadsarea.

Även här var produktionskostnaden högst i Storstockholm med 41 909 kronor, den lägsta kostnaden hittade man i norra Sverige med 28 626 kronor.

SCB ser också att det kostar mer att producera bostadsrätter än att producera hyresrätter, produktionskostnaden per kvadratmeter lägenhetsarea för flerbostadshus upplåtna med bostadsrätt är 62 procent högre än att producera hus upplåtna med hyresrätt (53 527 kronor respektive 33 161 kronor).

Enligt SCB är högre markkostnad för bostadsrätter en del av förklaringen.

Markkostnaden år 2017 var, i riket i stort, i genomsnitt 9 533 kronor per kvadratmeter lägenhetsarea för flerbostadshus.

Markkostnaden för bostadsrätter var 13 367 kronor per kvadratmeter lägenhetsarea och 3 834 kronor för hyresrätter.

SCB uppger att det faktum att de nyproducerade bostäderna varierar i antal och utförande mellan åren kan göra det svårt att göra relevanta jämförelser över tid men noterar att årets resultat liknar tidigare år vad gäller skillnader mellan bostads- och hyresrätter.

SCB noterar också att 85 procent av flerbostadshusen byggs med betongstomme och att .13 procent byggs med trästomme  – den högsta siffran sedan 2004.

Ulrika Andersson

Det kostar mest att bygga i Storstockholm som ligger i topp när det gäller produktionskostnaderna både när det gäller flerbostadshus och gruppbyggda småhus.

Läs mer om: SCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078