23948sdkhjf

Halv miljard till olycksdrabbad vägsträcka

Dags för uppgradering av en sex kilometer lång, mycket olycksdrabbad del av E 14, strax väster om Sundsvall.

E14 förbinder kustlandet kring Sundsvall med Östersund och Trondheim. Vägen har stor betydelse för turisttrafiken till och från fjällområdet Åre-Storlien och är synnerligen intressant i EU:s ambitioner att främja godstransporter i öst-västlig riktning inom Europa.

Men det finns ett problem. Hela vägsträckan är mycket olycksdrabbad. Vägen har, enligt Trafikverket, dålig geometrisk standard med en vägbredd som varierar mellan nio och tretton meter. Den låga hastigheten leder dessutom till framkomlighetsproblem, särskilt under rusningstid morgon och kväll.

Efter långvariga diskussioner har Trafikverket nu fått klartecken för en uppgradering av de första sex kilometerna mellan Timmervägen i Nacksta och Blåberget.

Arbetet genomförs i en totalentreprenad av NCC, vars uppdrag är att uppgradera den nuvarande sträckan till en fyrfilig mötesfri väg, inklusive två nya planskilda korsningar med nya gång- och cykelvägar. Fem broar ingår i projektet, varav en viltpassage. Allt till ett ordervärde på 455 miljoner kronor.

Det är ett omfattande uppdrag. Projektet syftar till att öka trafiksäkerheten och förbättra framkomligheten för både fordon och oskyddade trafikanter, säger Trafikverkets projektledare Ulrika Sundgren.

Enligt den nuvarande tidplanen ska de förberedande arbetena med bland annat avverkning inledas strax efter årsskiftet. Under tidig vår är det dags att inleda mer omfattande arbeten som sprängning och schaktning.

Vid utgången av år 2021 ska sträckan vara färdigställd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093