23948sdkhjf

Tysk krantillverkare blir kinesisk

Den tyska krantillverkaren Wilbert förvärvas av Zoomlion som vill förstärka sin ställning utanför Kina.

Kina har blivit en allt viktigare marknad för maskintillverkare över hela världen, men det gäller även omvänt. Exempelvis har kinesiska maskintillverkare allt oftare valt att genom förvärv etablera ett brofäste i exempelvis Europa. Liugong har köpt polska Dressta, XCMG köpte tyska Schwing, Sany förvärvade tyska Putzmeister och Zoomlion gick 2008 in som ägare i italienska Cifa.

Nu tar Zoomlion ett nytt kliv genom förvärvet av den tyska krantillverkaren Wilbert, med basen i Waldlaubersheim.

Förvärvet av tornkranstillverkaren Wilberts ligger helt i linje med Zoomlions strategi att förstärka närvaron inom olika marknadssegment. Det är ett strategiskt förvärv som kommer att ge oss en plattform för att öka vår marknadsandel på tornkranar i Europa och Nordamerika, säger Matthew Dobbs, Zoomlions försäljnings- och marknadschef för Nordamerika.

För Wilbert är största skillnaden att företaget, som redan tidigare hade kinesiska ägare, nu hamnar i en koncern som är en av Kinas största med inriktning på entreprenad- och byggmaskiner och som därmed har en helt annan förståelse för verksamheten än den föregående ägaren. Samtidigt blir möjligheten till värdefulla samordningseffekter betydligt större.

Förhoppningen är att det nya bolaget i hög grad ska bidra till försäljningsökningar i en kapitalintensiv bransch i Tyskland såväl som internationellt. Enligt nuvarande planer kommer såväl produktion som övrig verksamhet – exempelvis maskinuthyrning – att även i fortsättningen vara baserad i Tyskland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142