23948sdkhjf

Starkare än väntat från Sandvik

Helåret 2018 blev ett rekordår för Sandvik när det gäller order, intäkter, justerat rörelseresultat och marginal samt kassaflöde. Det skriver vd Björn Rosengren i bokslutsrapporten.

 -Jag tycker att det är en stark avslutning på ett fantastiskt år. Det är kul att se att vi fortfarande ser stark efterfrågan och tillväxt i alla våra tre affärsområden men också i alla tre viktiga regioner: Asien, Europa och Nordamerika”, säger Björn Rosengren, vd för Sandvik. 

För bolaget ökade efterfrågan inom samtliga kundsegment och geografiska regioner, även om en nedgång noterades i Asien mot slutet av året.

- Vid ingången av 2018 hade vi en tydlig ambition om att göra ytterligare justeringar av verksamhetsportföljen och jag är nöjd med att vi har lyckats väl med detta, både genom förvärv och avyttringar, uppger Sandvik-chefen.

Att notera är att gruvsidan drar i slutet. Där är man upp 15 procent vilket är betydligt bättre än under det tredje kvartalet.

Under året gjorde bolaget strukturförändringar inom Sandvik Mining and Rock Technology genom att inleda stängningen av en mindre produktlinje inom Rock Tools. Den sammanslagna kostnaden om -529 miljoner kronor för dessa åtgärder påverkade det redovisade rörelseresultatet under fjärde kvartalet.

Bolaget tillkännagav fem förvärv under året, vilka tillförde intäkter till en årstakt av omkring 1,2 miljarder kronor. Vidare slutförde Sandvik avyttringarna av Hyperion samt affären för svets- och rostfri tråd.

– Vi stärkte balansräkningen genom en stark kassaflödesgenerering, vilket skapar möjligheter till ytterligare förvärvsaktiviteter framöver, fortsätter Sandvik-chefen.

– Som en del i vår ambition att uppnå kontinuerliga förbättringar gör vi en översyn gällande en potentiell stängning av en fransk produktionsanläggning inom Sandvik Machining Solutions, tillägger Björn Rosengren.

Sandviks justerade rörelseresultat uppgick till 4.700 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2018.

Resultat före skatt blev 4.034 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2018. Ett resultat före skatt på 3.973 miljoner kronor var väntat.

I det fjärde kvartalet uppgick Sandviks orderingång till 25.627 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 25.355 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094