23948sdkhjf

Säkrare redskapshantering utlovas

Ett nytt system för grävmaskiner och hjullastare ska säkerställa att man inte använder fel verktyg.

Leica Geosystems och Svab aviserar en gemensam lösning på ett vanligt problem: att använda maskinstyrningssystemet med fel redskap inställt.

De två företagen låter meddela att Svabs Quantum Tool Recognition har integrerats med Leica icons 3D maskinstyrningssystem för grävmaskiner och hjullastare.

Resultatet uppges vara ett verktyg som ska minska risken för att använda fel verktyg – Leica Tool Recognition ska dels känna igen vilket redskap som sätts på, dels föra in det i maskinstyrningssystemet automatiskt.

Systemet ska dessutom varna om ett ”okänt” redskap satts på maskinen.

Lösningen är trådlös, redskapen förses med moduler som systemet känner av via blåtand, det kan därmed identifiera vilket redskap som sitter på maskinen.

Enligt ett pressmeddelande ska detta minimera risken att använda fel redskap, det ska också spara tid.

Lösningen består av hub, kablar och  redskapsmoduler, Tool Recognition ska fungera på både skopor, tiltskopor, balkar, tjälkrokar och tiltrotatorer och det ska gå att använda upp till tio moduler i ett och samma system.

På en grävmaskin ska Tool Recogniton-modulerna installeras på skopor och tiltrotatorer, hubben är placerad i förarhytten och ska registrera när ett redskap tas av och när ett nytt hängs på. En signal ska sedan skickas vidare till  maskinstyrningsmjukvaran.

Enligt Leica Geosystems innebär systemet många fördelar.

– En del förare byter skopa många gånger per dag, med Tool Recognition elimineras risken mänskliga misstag, säger Marcus Grevelshøj, produktchef för grävmaskiner och hjullastare på Leica Geosystems, i ett pressmeddelande.

Han noterar att det integrerade systemet också innebär att föraren bara behöver hålla reda på en display i hytten.

Enligt Fredrik Eriksson, vd på Svab, innebär Tool Recognition en helt ny standard.

– Vi är mycket stolta över att kunna säga att Leica Geosystems nu är kompatibelt med systemet, säger han i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081