23948sdkhjf

De tog priset

Loop Rocks, OP Teknik och Järnmalmer fanns med som vinnare på årets Återvinningsgala - den tionde i ordningen. 

I förra veckan gick Återvinningsgalan av stapeln på Berns Salonger i Stockholm. Med 235 deltagare och prisutdelning i sammanlagt nio kategorier slogs alla tidigare rekord när återvinningsåret 2018 sammanfattades på galan som arrangeras årligen av Leveranstidningen Entreprenads systertidning Recycling.

Årets upplaga var den tionde i ordningen, den leddes med van hand av kvällens konferencier Alexandra Pascalidou och invigdes av Sveriges nytillträdda miljö- och klimatminister, tillika vice statsminister Isabella Lövin.

Under kvällens gång delades ett stort antal priser ut. Bland vinnarna kan nämnas Årets Metallåtervinnare: Järnmalmer, Årets Innovatör inom avfall och återvinning: OP Teknik, och Årets Återanvändare: Loop Rocks. Se juryns motiveringar nedan.

Årets Återanvändare: Loop Rocks
Loop Rocks är Nordens största marknadsplats för återanvändning av byggmassor som sten, jord och betong. På mindre än två år har drygt 2,5 miljoner ton byggmassor fått nya mottagare, istället för att hamna på deponi. Loop Rocks har förändrat värdekedjan för vad som tidigare betraktats som ett avfall och därmed höjt förädlingsvärdet för massorna.

Årets Innovatör inom avfall och återvinning: OP Teknik
OP Teknik har utvecklat ett system för robotiserad sortering av avfallsfraktioner, i nuläget främst byggavfall. Genom att välja standardrobotar och inrymma systemet i en standardcontainer har man fått fram en flyttbar utrustning med god servicebarhet och som kan arbeta i en kontrollerad miljö.

Årets metallåtervinnare: Järnmalmer
Metallåtervinningsföretaget Järnmalmer har skapat ett system där kunder i realtid kan se hur stora CO2-utsläpp själva återvinningen av deras metallskrot genererar. Om de önskar, kan de direkt också klimatkompensera för dessa utsläpp genom trädplantering. 
Järnmalmer bidrar med sitt system till förnyelse av en traditionell bransch.

"Det är slöseriet som ska ner, inte priset." Läs gärna Leveranstidningen Entreprenads sommarintervju med Loop Rocks Carl Zide här. 

Läs mer om de övriga vinnarna här.

Nästa återvinningsgala arrangeras den 30 januari 2020, även då på Berns Salonger.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062