23948sdkhjf

LKAB fick eld i baken

Ska gruvan överleva måste LKAB skaka fram mer malm. Företaget är därför inne i en intensiv prospekteringsfas i både Kiruna, Malmberget och Svappavaara.

När det visade sig att huvudmalmerna inte kan leverera som det var tänkt fick LKAB eld i baken. Prospekteringsverksamheten har inte varit igång på den nivå som krävs konstaterade ledningen och utlovade ändring på den punkten (läs mer om det här).

Monika Sammelin, tillförordnad avdelningschef för prospektering på LKAB,  konstaterar i ett pressmeddelande att det rent krasst är så att ett bolag som inte prospekterar planerar för nedläggning.

– Därför är det glädjande att LKAB siktar mot framtiden i form av ökande prospekteringsinsatser och de olika initiativ som pågår i form av till exempel SUM, Sustainable Underground Mining och HYBRIT.

Hon uppger att prospektering tar tid, det är dyrt och kräver systematik. Det är också nödvändigt.

–  Det handlar om att ge LKAB framförhållning, därför måste vi tänka 20–30, ja, uppemot 50 år framåt i tiden.

Verksamheten innebär att undersöksborra, både ovan och under jord, och sedan kartera och analysera borrkärnorna.

Resultatet blir grund för geologiska modeller som avslöjar vilka mineraliseringar som finns i berggrunden.

– Malm är ingenting man bara hittar, det är hårt arbete bakom och det måste finnas ekonomi att bryta den mineralisering vi finner innan vi kan börja kalla den för malm, säger Monika Sammelin.

I Kiruna prospekteringsborrar LKAB från en undersökningsort på 1 375-metersnivån i Kirunagruvan. Tanken är att ta reda på vart mineraliseringen tar vägen både på djupet och mot norr.

Den första salvan sköts i början av november och i februari hade man avverkat 95 meter.

Borrning planeras även från markytan, LKAB har dessutom utför elektriska flygmätningar av  Per Geijer-malmerna och Luossavaara.

I Malmberget sker prospekteringen främst i de större malmkropparna Printzsköld, Alliansen och Fabian.

En undersökningsort har påbörjats för Fabian och för att ta reda på hur det ser ut under 1 250-metersnivån planeras dessutom vägbyggen ner från den nuvarande huvudnivån.

– Det är fortfarande för tidigt att säga hur det ser ut på djupare nivåer men det är i våra stora malmkroppar som vi måste säkra upp volymerna i Malmberget, säger Monika Sammelin.

I Svappavaara borrar man i Leveäniemi, tanken är att skaffa sig mer kunskap genom att förtäta borrhål och verifiera äldre data.

Enligt LKAB sker det ingen prospektering i Mertainen.

I Gruvberget dras prospekteringen igång under 2019, här ska LKAB genomföra ett större borrprogram som beräknas ta cirka tre år. Tanken här är att  säkerställa hur mineraliseringen ser ut mot djupet, men även åt sidorna. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063