23948sdkhjf

Fortsatt medvind för Cat

2017 kunde Caterpillars ledning äntligen skönja en ljusare framtid efter fyra tuffa år. Och den positiva utvecklingen har fortsatt under 2018 med kraftiga förbättringar av såväl försäljning som resultat.

Det har nu gått lite mer än två år sedan Jim Umpleby tillträdde som vd för världens största tillverkare av entreprenadmaskiner. Han tog över ett företag som drabbats svårt av fallande metallpriser och därmed en närmast katastrofal, flerårig nedåtgående spiral för gruvföretagen. När raset dessutom inföll strax efter Caterpillars kostsamma förvärv av Bucyrus 2011 följde den amerikanska maskingiganten med i fallet som innebar en nedgång från 2012 års försäljning på strax under 66 miljarder US-dollar till en bit under 39 miljarder dollar 2016.

Som nytillträdd vd i början av 2017 kunde han i varje fall glädjas åt att flera nyckelmarknader utvecklades gynnsamt redan under hans första år i ledningen, ett år som till stor del kom att handla om att anpassa organisationen till en marknadssituation som hårdnat betänkligt på kort tid. Resultatet blev stora lyft inom såväl försäljning som rörelseresultat, en utveckling som fortsatt, och till och med accellererat under 2018.

Redan när Jim Umpleby redovisade siffrorna för 2017 förutspådde han ett starkt 2018. Budskapet var att fyra tuffa år äntligen kunde läggas till handlingarna och med facit i hand ser vi att hans optimism inte var grundlös. Under fjolåret ökade försäljningen med 20 procent, från 45,5 miljarder US-dollar till 54,7 miljarder. Samtidigt förbättrades rörelseresultatet från 4,1 miljarder US-dollar till 7,8 miljarder.

Med ett resultat per aktie som passerade tiodollarstrecket innebar det till och med det hittills bästa resultatet i företagets historia, enligt Jim Umpleby, som dock räknar med att rekordet kommer att slås redan i år. Till stöd för den uppfattningen ligger inte minst att företaget kunde redovisa en uppgång på alla nyckelmarknader under det avslutande kvartalet, inte minst då på den nordamerikanska hemmaplanen.

Utvecklingen under året märks även bland de anställda som vid senaste årsskiftet uppgick till ungefär 124 000 personer, en uppgång med 7 300, varav något mer än hälften utanför USA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078